Publicat la: 
28/03/2018

Diagnosticare medicala de ultima generatie: potentialul unei metode noi de scanare prin rezonanta magnetica

A fost descoperita o noua modalitate de a magnetiza moleculele organismului uman, care deschide noi cai de dezvoltare a unei generatii de aparatura medicala pentru imagistica la costuri mai mici. Noua tehnologie ar avea beneficii semnificative in ceea ce priveste capacitatea de diagnosticare si tratare a bolilor, inclusiv a cancerului, diabetului si dementei, informeaza alphagalileo.org.

Desi tehnologia se afla intr-un stadiu incipient, constatarile cercetatorilor raportate in jurnalul "Science Advances" arata ca ne indreptam cu pasi rapizi catre o noua metoda de scanare imagistica prin rezonanta magnetica ce are potentialul de a dezvolta tratamente medicale eficiente la preturi mai mici si de a beneficia de tehnologia imagistica in timp real in salile de operatie.

Tehnologia imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara

Tehnologia RMN, ce functioneaza prin detectarea magnetismului la nivel molecular pentru a crea o imagine a ceea ce se intampla in organism, este un instrument crucial in diagnosticarea medicala din zilele noastre. Cu toate acestea, tehnologia actuala nu este foarte eficienta: un aparat de rezonanta magnetica reuseste in prezent sa detecteze magnetismul unei singure molecule la fiecare 200 de mii de molecule, ceea ce face dificila vizualizarea imaginii complete a ceea ce se intampla in organism.

Cercetatorii de la Universitatea din York au descoperit o modalitate alternativa de a face moleculele mai vizibile, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea unei noi generatii de tehnologii imagistice mai performante si la preturi mult mai mici.

"Suntem in pragul de a imbunatati performantele tehnologiei imagistice si a schimba tehnologia utilizata in ultimii 40 de ani. Desi sunt un instrument valoros pentru diagnosticare, scanerele actuale pot fi comparate cu abacul, iar noile descoperiri ne pot conduce la dezvoltarea masinii de calcul a lui Alan Turing. Ne propunem sa cream noi dispozitive de scanare prin imagistica eficiente si la preturi mici, ce pot fi utilizate la scara larga prin intermediul dispozitivelor electronice portabile, precum telefoanele smartphone si tabletele," declara Prof. Simon Duckett, cercetator in cadrul Centrului Hyperpolarisation in Magnetic Resonance la Universitatea din York.

a doua opinie medicala inerpretare RMN CT tomografie computerizata rezonanta magnetica

O noua tehnologie, noi posibilitati de diagnosticare

Oamenii de stiinta au gasit o modalitate de a transfera magnetismul invizibil al parahidrogenului - o forma magnetica de hidrogen gazos - intr-o serie de molecule care apar in mod natural in organism, precum glucoza, ureea si acidul piruvic.

Folosind amoniacul ca purtator al magnetismului, cercetatorii au reusit sa hiperpolarizeze astfel de substante produse natural in organism fara a le schimba compozitia chimica si a declansa riscul toxicitatii.

Este acum posibil, cel putin la nivel teoretic, ca aceste substante magnetizate sa fie injectate pentru a vizualiza celulele organismului fara prezenta un pericol pentru organism. Intrucat moleculele sunt hiperpolarizate, nu mai este necesara utilizarea unui magnet supraconductor pentru a le detecta. In schimb, noua tehnologie va utiliza magneti mai mici, mai putin costisitori, sau chiar va putea fi utilizat intr-un mod eficient campul magnetic al Pamantului pentru diagnosticarea prin imagistica.

Noua tehnologie ar putea permite ca raspunsul molecular sa fie vazut in timp real, ceea ce introduce posibilitatea scanarilor regulate si repetate in randul pacientilor, fara a prezenta un caracter nociv pentru organism.

Aceste instrumente ar imbunatati semnificativ capacitatea medicilor de a monitoriza diagnosticul pacientilor si de a le personaliza tratamentul.

In plus, noua tehnologie are potentialul de a oferi servicii de RMN in tarile subdezvoltate, ce nu au infrastructura necesara pentru punerea in functiune a scanerelor actuale.

Pe langa aplicatiile sale in medicina si asistenta medicala, noua tehnologie ar putea aduce o serie de beneficii si in industria chimica si farmaceutica.

"Noile metode de scanare reprezinta cel mai important progres tehnologic din ultimul deceniu in domeniul rezonantei magnetice," conchide Dr Peter Rayner, cercetator in cadrul Universitatii din York.

Echipa medicala MedLife - Radiologie si imagistica medicala

Medicalxray Radiologie Dentara
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

A fost descoperita o noua modalitate de a magnetiza moleculele organismului uman, care deschide noi cai de dezvoltare a unei generatii de aparatura medicala pentru imagistica la costuri mai mici. Noua tehnologie ar avea beneficii semnificative in ceea ce priveste capacitatea de diagnosticare si tratare a bolilor, inclusiv a cancerului, diabetului...
Autor: Dr. Boja Ramona, Medic primar imagistica medicala, MedLife Cluj RMN inseamna Rezonanta Magnetica Nucleara si, mai nou, este cunoscuta sub denumirea de Imagistica prin Rezonanta Magnetica. Este o metoda de investigatie paraclinica ce aduce informatii semnificative anatomice (adica structura regiunii examinate), dar si unele informatii...
Palparea utilizata in orice examinare medicala pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut functiona pana acum in ceea ce priveste creierul, care este protejat de craniu si de lichidul cefalorahidian, insa cercetatorii francezi, condusi de Stefan Catheline, au dezvoltat o metoda noninvaziva de imagistica asupra...
Autor: Macovei Tinel, Medic specialist Radiologie-Imagistica, MedLife Constanta Examinarea RMN sau, mai corect, IRM (terminologia fiind inlocuita pentru a evita eventuale confuzii cu o procedura ce implica folosirea de radiatii nucleare), este o tehnica imagistica de diagnostic ce foloseste un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru...
Cand este recomandat RMN-ul? Care sunt avantajele RMN-ului 3T? Dr. Macovei Tinel, medic specialist radiologie si imagistica medicala, Hyperclinica MedLife Constanta, raspunde la aceste intrebari si da exemple concrete in care pacientii sunt diagnosticati corect cu ajutorul RMN-ului. Investigatia imagistica cu un aparat de rezonanta magnetica (...