Frecvența diagnosticării cu ADHD la fete vs. la băieți

Pediatrie
18 Septembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Frecventa diagnosticarii cu adhd de ce tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie este mai des intalnita la baieti decat la

Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD) este o afecțiune comună în rândul copiilor, afectând un număr mai mare de băieți decât fete. În acest articol, vom explora motivele pentru care ADHD este diagnosticat mai frecvent la băieți și cum aceste diferențe de gen influențează recunoașterea și tratamentul tulburării.

ADHD frecvență diagnostic

Aproximativ unul din 20 de copii este diagnosticat cu tulburare de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) la un moment dat în timpul vieții școlare. Pentru fiecare față diagnosticată, există între trei și șapte băieți care primesc un diagnostic de ADHD.

Copiii și adolescenții care sunt afectați de ADHD nu se pot organiza și concentra asupra studiului. Astfel, apar dificultăți în mediului școlar și un impact negativ asupra rezultatelor academice, a relațiilor și a viitoarelor oportunități de angajare. La unii copii simptomele ADHD se estompează pe măsură ce cresc, dar mulți continuă să aibă probleme că adulți.

Deși au fost dezvoltate medicamente pentru ameliorarea simptomelor, se cunosc puține despre cauzele exacte ale ADHD la copii:

  • cel mai important indiciu a venit din studiile asupra familiilor, în special cele care compară simptomele ADHD la gemeni, care au indicat de mult că ADHD are în mare parte o componentă genetică;
  • recent, o cercetare inovatoare a început să identifice factorii de risc genetici specifici legați de ADHD și să dezvăluie complexitatea afecțiunii. Acum știm că există mii de factori de risc genetici diferiți care contribuie la creșterea riscului de ADHD. Dar nu este încă clar de ce există o diferența de gen în prevalență.

Există multe teorii cu privire la motivul pentru care ADHD este mai frecvent diagnosticat la băieți decât la fete. O posibilitate este că fetele sunt într-un fel „protejate” de apariția ADHD și, prin urmare, ar trebui să existe mai mulți factori de risc decât pentru băieți pentru că fetele să dezvolte probleme. O altă posibilitate ar fi aceea că simptomele ADHD sunt mai des ignorate la fete sau că problemele de sănătate mintală la fete duc la alte diagnostice decât ADHD.

De ce apar diferențe de gen în privința copiilor diagnosticați cu ADHD?

O echipa internațională de cercetători a investigat posibilele explicații privind diferența de gen în ceea ce privește diagnosticul de ADHD într-o serie de studii. Au analizat factorii de risc genetici care apar frecvent la o mulțime de oameni (cunoscuți ca polimorfisme cu un singur nucleotid). Pentru a face acest lucru, au folosit cel mai mare set de date genetice din lume pentru persoanele cu și fără ADHD (aproximativ 55.000 de persoane). Au constatat că aceleași variante genetice cresc riscul de ADHD la fete și băieți.

Cu toate acestea, spre deosebire de studiile anterioare mai mici, nu s-a găsit nicio dovadă care să sugereze că fetele sunt supuse mai mult acestor tipuri de factori de risc în comparație cu băieții. Astfel, rezultatele sugerează că factorii de risc genetici care apar mai puțin frecvent - sau alți factori - pot contribui la rate mai mici ale diagnosticării cu ADHD la fete.

De asemenea, au analizat datele familiale de la 2 milioane de persoane din Suedia, unde s-au găsit unele diferențe de gen mici, dar importante. Aceste rezultate sugerează că fetele cu ADHD pot avea o prezentare complexă din punct de vedere clinic. Asta înseamnă că ele pot avea un risc mai mare de a avea autism și alte probleme de dezvoltare în același timp cu ADHD. S-a constatat că frații fetelor cu ADHD prezintă un risc ușor mai mare pentru ADHD decât frații băieților afectați.

ADHD la baieti

Rolul sănătății mintale în diagnosticarea ADHD

Într-un studiu separat s-a examinat posibilitatea că factorii de risc genetic pentru ADHD să fie legați de diferite probleme de sănătate mintală la băieți și fete:

  • s-au analizat date despre aproximativ 1000 de copii suedezi și britanici cu anxietate sau depresie și s-a constatat că în grupul de copii care a primit diagnostic clinic de anxietate și depresie, fetele au avut un risc mai mare de variante genetice cunoscute pentru creșterea riscului de ADHD comparativ cu băieții. Dar diferența nu a fost prezența atunci când toți copiii au fost examinați pentru anxietate și depresie că parte a studiilor de cercetare;
  • aceste rezultate indică faptul că factorii genetici de risc legați de ADHD pot fi diagnosticați clinic cu anxietate sau depresie la fete mai mult decât la băieți. Dacă se confirmă în alte studii, acest lucru ar putea da indicii importante în ceea ce privește motivul pentru care ADHD este mai puțin diagnosticat la fete decât la băieți;
  • sunt necesare mai multe eforturi pentru a confirmă și a explora în continuare aceste rezultate. Efectele genetice sunt complexe și modul în care ele afectează persoanele pot fi destul de mici. Trebuie realizate mai multe cercetări care să examineze diferite tipuri de factori de risc, cum ar fi mutațiile genetice mai puțin frecvente întâlnite în genele care sunt importante pentru dezvoltarea creierului;
  • rezultatele sugerează că fetele care prezintă simptome de anxietate, depresie sau ADHD, precum și membrii familiilor acestora, ar putea beneficia de o examinare atentă a acestor probleme clinice. în orice caz, diagnosticarea precoce și precisă a problemelor de sănătate mintală este necesară pentru a ne asigura că toți copiii vor beneficia de sprijinul de care au nevoie.

Cum se diagnostichează ADHD la fete și băieți?

Diagnosticarea ADHD la fete poate fi mai dificilă, deoarece acestea manifestă adesea aspectele de neatenție ale tulburării, spre deosebire de băieți, care prezintă comportamente hiperactive. Comportamentele de neatenție sunt mai subtile și pot fi confundate cu lenea sau dificultățile de învățare, deoarece fetele nu sunt disruptive în clasă, dar pot omite teme, uita lucruri sau părea „absente”. Simptomele la fete includ retragerea socială, stima de sine scăzută, anxietatea și dificultățile academice. Ele pot manifesta agresiune verbală, cum ar fi tachinarea, ceea ce poate complica și mai mult recunoașterea și diagnosticarea corectă a ADHD.

Diagnosticarea ADHD la băieți poate fi uneori trecută cu vederea, deoarece comportamentele lor energice sunt adesea considerate normale pentru băieți. Dacă aleargă și se comportă impulsiv, acest lucru poate fi interpretat ca fiind doar „băieți care se joacă”. Studiile arată că băieții cu ADHD raportează mai multă hiperactivitate și impulsivitate decât fetele, dar nu toți băieții cu ADHD sunt hiperactivi sau impulsivi. Unii băieți manifestă aspectele de neatenție ale tulburării, ceea ce poate duce la nediagnosticarea lor, deoarece nu sunt disruptivi fizic. Simptomele comune la băieți includ impulsivitatea, hiperactivitatea, lipsa de concentrare, incapacitatea de a sta liniștiți, agresivitatea fizică, vorbitul excesiv și întreruperea frecventă a conversațiilor și activităților altor persoane.

Deși simptomele ADHD se manifestă diferit la băieți și fete, este esențial ca acestea să fie tratate de un specialist psihiatru. Un diagnostic și un tratament prompt pot ameliora simptomele și pot preveni dezvoltarea altor tulburări în viitor.

Bibliografie

  1. Martin, Joanna. “Why Is ADHD More Common in Boys than Girls?” The Conversation, 13 Mar. 2018, theconversation.com/why-is-adhd-more-common-in-boys-than-girls-92151;
  2. Parekh, Ranna. “What Is ADHD?” American Psychiatric Association, June 2022, www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd;
  3. Salari, Nader, et al. “The Global Prevalence of ADHD in Children and Adolescents: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Italian Journal of Pediatrics, vol. 49, no. 1, 20 Apr. 2023, https://doi.org/10.1186/s13052-023-01456-1;
  4. Kinman, Tricia. “Gender Differences in ADHD Symptoms.” Healthline, Healthline Media, 22 Mar. 2016, www.healthline.com/health/adhd/adhd-symptoms-in-girls-and-boys.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării