Publicat la: 
15/03/2018

ADHD frecventa diagnostic

Aproximativ unul din 20 de copii este diagnosticat cu tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie (ADHD) la un moment dat in timpul vietii scolare. Pentru fiecare fata diagnosticata, exista intre trei si sapte baieti care primesc un diagnostic de ADHD, conform theconversation.com.

Copiii si adolescentii care sunt afectati de ADHD nu se pot organiza si concentra asupra studiului. Astfel, apar dificultati in mediului scolar si un impact negativ asupra rezultatelor academice, a relatiilor si a viitoarelor oportunitati de angajare. La unii copii simptomele ADHD se estompeaza pe masura ce cresc, dar multi continua sa aiba probleme ca adulti.

Desi au fost dezvoltate medicamente pentru ameliorarea simptomelor, se cunosc putine despre cauzele exacte ale ADHD. Cel mai important indiciu a venit din studiile asupra familiilor - in special cele care compara simptomele ADHD la gemeni - care au indicat de mult ca ADHD are in mare parte o componenta genetica. Recent, o cercetare inovatoare a inceput sa identifice factorii de risc genetici specifici legati de ADHD si sa dezvaluie complexitatea afectiunii. Acum stim ca exista mii de factori de risc genetici diferiti care contribuie la cresterea riscului de ADHD. Dar nu este inca clar de ce exista o diferenta de gen in prevalenta.

Exista multe teorii cu privire la motivul pentru care ADHD este mai frecvent diagnosticat la baieti decât la fete. O posibilitate este ca fetele sunt intr-un fel "protejate" de aparitia ADHD si, prin urmare, ar trebui sa existe mai multi factori de risc decât pentru baieti pentru ca fetele sa dezvolte probleme. O alta posibilitate este ca simptomele ADHD sunt ratate la fete sau ca problemele de sanatate mintala la fete duc la alte diagnostice decât ADHD.

De ce apar diferente de gen?

O echipa internationala de cercetatori a investigat posibilele explicatii privind diferenta de gen in ceea ce priveste diagnosticul de ADHD intr-o serie de studii.

Au analizat factorii de risc genetici care apar frecvent la o multime de oameni (cunoscuti ca polimorfisme cu un singur nucleotid). Pentru a face acest lucru, au folosit cel mai mare set de date genetice din lume pentru persoanele cu si fara ADHD (aproximativ 55.000 de persoane). Au constatat ca aceleasi variante genetice cresc riscul de ADHD la fete si baieti.

Cu toate acestea, spre deosebire de studiile anterioare mai mici, nu s-a gasit nicio dovada care sa sugereze ca fetele sunt supuse mai mult acestor tipuri de factori de risc in comparatie cu baietii. Astfel, rezultatele sugereaza ca factorii de risc genetici care apar mai putin frecvent - sau alti factori - pot contribui la rate mai mici ale diagnosticului ADHD la fete.

De asemenea, au analizat datele familiale de la 2 milioane de persoane din Suedia, unde s-au gasit unele diferente de gen mici, dar importante. Aceste rezultate sugereaza ca fetele cu ADHD pot avea o prezentare complexa din punct de vedere clinic. Asta inseamna ca ele pot avea un risc mai mare de a avea autism si alte probleme de dezvoltare in acelasi timp cu ADHD.

De asemenea, s-a constatat ca fratii fetelor cu ADHD prezinta un risc usor mai mare pentru ADHD decât fratii baietilor afectati.

Rolul sanatatii mintale

Intr-un studiu separat s-a examinat posibilitatea ca factorii de risc genetic pentru ADHD sa fie legati de diferite probleme de sanatate mintala la baieti si fete. S-au analizat date despre aproximativ 1000 de copii suedezi si britanici cu anxietate sau depresie si s-a constatat ca in grupul de copii care a primit diagnostic clinic de anxietate si depresie, fetele au avut un risc mai mare de variante genetice cunoscute pentru cresterea riscului de ADHD comparativ cu baietii. Dar diferenta nu a fost prezenta atunci când toti copiii au fost examinati pentru anxietate si depresie ca parte a studiilor de cercetare.

Aceste rezultate indica faptul ca factorii genetici de risc legati de ADHD pot fi diagnosticati clinic ca anxietate sau depresie la fete mai mult decat la baieti. Daca se confirma in alte studii, acest lucru ar putea da indicii importante in ceea ce priveste motivul pentru care ADHD este mai putin diagnosticat la fete decat la baieti.

Sunt necesare mai multe eforturi pentru a confirma si a explora in continuare aceste rezultate. Efectele genetice sunt complexe si modul in care ele afecteaza persoanele pot fi destul de mici. Trebuie realizate mai multe cercetari care sa examineze diferite tipuri de factori de risc, cum ar fi mutatiile genetice mai putin frecvente intalnite in genele care sunt importante pentru dezvoltarea creierului.

Rezultatele sugereaza ca fetele care prezinta simptome de anxietate, depresie sau ADHD, precum si membrii familiilor acestora, ar putea beneficia de o examinare atenta a acestor probleme clinice. in orice caz, diagnosticarea precoce si precisa a problemelor de sanatate mintala este necesara pentru a ne asigura ca toti copiii vor beneficia de sprijinul de care au nevoie.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Hiperactivitate si deficit de atentie Foto: MorgueFile Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este o conditie care priveaza copiii de capacitatea de a se concentra si de a acorda atentie celor din jur. Copiii care sufera de ADHD sunt nervosi si pot fi distrasi foarte usor. Acest lucru ii impiedica sa ramana setati pe o...
Un grup medici a descoperit genele care contribuie la dezvoltarea ADHD, a tulburarii spectrului de autism, a tulburarii bipolare, dar si a depresiei majore si a schizofreniei. Este vorba despre un proiect de cercetare, bazat pe o colaborare intre Universitatea Queensland si Universitatea Vrije (Amsterdam). Specialistii au analizat peste 400.000...
ADHD Sindromul de hiperactivitate si deficit de atentie / Foto: Reuters Un nou studiu publicat in Marea Britanie furnizeaza argumente in sprijinul unei legaturi directe intre sindromul ADHD (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie) cu modificari de natura genetica in cazul copiilor diagnosticati. Studiul, realizat la Universitatea din...
Markerii cerebrali semnaleaza aparitia unor boli psihice / Foto: MorgueFile Oamenii de stiinta britanici cred ca au descoperit tipare specifice activitatii cerebrale a copiilor si adolescentilor ce pot fi considerate semne sau "markeri" ai unor boli psihice care se vor dezvolta mai tarziu, arata Reuters. Cercetatorii de la Universitatea...
Un nou studiu efectuat in randul a 30 de mii de copii, cu varste cuprinse intre trei si 10 ani, din sapte tari europene arata ca nu exista nicio asociere intre expunerea prenatala la poluare si prezenta simptomelor specifice deficitului de atentie si hiperactivitate, ADHD. Studiul, condus de oamenii de stiinta de la Institutul Pentru Sanatate...