PEDIATRIE

09 Februarie 2024

Bebe la două luni - Dezvoltare și informații utile

scris de

Echipa medicală MedLife

Bebeluș la două luni

La două luni bebelușii au în continuare un program haotic, dar deprind rapid obiceiuri și aptitudini noi. Bebelușii de două luni cresc în dimensiune, li se schimbă trăsăturile și zâmbesc mai des, poate fi prezent zâmbetul social, spre bucuria părinților, pe care deja îi recunosc. În același timp, la două luni sunt recomandate o parte dintre vaccinuri și, desigur, controlul medical. Un pachet de servicii medicale de prevenție gândit special pentru primele luni ale bebelușului poate să reprezinte o alegere bună în acest moment.

Dezvoltarea bebelușului la două luni

Un bebe la două luni vine cu noi provocări pentru părinți. Bebelușul de două luni poate avea un program de hrănire puțin mai bine organizat decât luna anterioară, dar poate apărea și refluxul gastroesofagian la bebeluș.

El strănută mai des, însă acest lucru nu semnalează o infecţie, ci este modalitatea prin care el elimină din arborele traheo-bronșic elementele străine. De asemenea, va fi prezent şi sughiţul, bebeluşul prezentând acest comportament încă din burtica mamei.

Nu e anormal să fie agitat sau să plângă mai des, deoarece apare al doilea puseu de creștere la două luni. Poate avea acnee sau afte, care sunt normale și pot fi ușor tratate. Bebelușul de două luni recunoaște mult mai bine fețele părinților, ale persoanelor care îl îngrijesc sau ale celorlalte rude sau persoane apropiate cu care intră în contact.

Bebelușul de două luni devine mai sociabil, interacționează prin sunete și expresii faciale și reacționează atunci când aude voci cunoscute. De asemenea, bebe la două luni poate avea o expresie facială zâmbitoare atunci când cineva îi vorbește cu un ton vesel, când i se zâmbeşte, când vede fețe amuzante, când i se cântă ori i se citesc povești.

El va începe să întoarcă ușor capul spre persoana care vorbește, atunci când sunt mai multe persoane care vorbesc în încăpere.

Ce știe să facă un bebe la două luni

La două luni, bebelușul zâmbește, își întinde piciorușele, vede mult mai bine și deprinde un program mai organizat de hrănire. Are nevoie, în continuare, de mese dese și la cerere, dar, începând de la două luni, va putea fi creată o rutină mai bine structurată, prin obișnuință.

Bebelușul de două luni încă nu doarme toată noaptea, dar doarme în reprize mai lungi și încă nu a scăpat definitiv de colici, dar reușește să comunice mai bine ce dorește sau prin ce trece. Părinții încep să înțeleagă mai bine tipurile de plâns și ce înseamnă fiecare. În același timp, gânguritul pare să fie tot o formă de comunicare, la fel ca expresiile faciale.

Vederea bebelușului la două luni este mult mai clară, fiind capabil să distingă culori ale obiectelor din apropiere, precum și diferite forme, cum ar fi dungi, buline, pătrate de șah, care îi atrag, automat, atenția şi, de asemenea, poate urmări obiecte cu privirea. În același timp, poate urmări cu privirea o persoană care se mișcă prin încăpere. În cazul în care nu își poate concentra atenția asupra unui obiect, ci își mută privirea în toate direcțiile, ar trebui anunțat medicul pediatru pentru un control de rutină.

Un bebe la două luni poate încerca să controleze mai bine mișcarea mâinilor, ţine pumnii desfăcuţi în 50 % din timp, ţine o jucărie dacă îi este pusă în mână şi îşi ţine mâinile împreunate. De asemenea, ridică toracele când se află pe burtă, iar, ţinut în braţe, încearcă să îşi susţină capul.

Mișcările nu mai sunt haotice, va încerca să se agațe de obiecte sau să dea la o parte unele lucruri din apropierea sa. În același timp, continuă să se calmeze singur sugând degetele sau ducându-și mânuțele spre gură.

De asemenea, poate arăta semne de plictiseală, prin agitaţie sau plâns, când nu se schimbă activităţile.

Cât doarme un bebe la două luni

În medie, un bebe la două luni doarme aproximativ 14-18 ore pe zi, având două sau trei sesiuni de somn în timpul zilei și una sau două treziri în timpul nopții. În continuare trebuie să doarmă pe spate și nu așezat pe burtică, pentru a fi evitat pericolul de sufocare. De asemenea, trebuie evitată supraîncărcarea patutului cu jucării, păturici sau alte obiecte decorative, pentru a evita riscul de sufocare. În pătuţ trebuie să fie salteaua, acoperită cu un aşternut care să se prindă de colţurile saltelei, bebeluşul, iar în loc de pătură se poate opta pentru un sac de dormit corespunzător temperaturii din cameră.

Există bebeluși care la două luni se trezesc de maximum două ori pe noapte și adorm din nou cu ușurință, dar și bebeluși care se trezesc mai des și sunt agitați. Nu există reguli în această privință, dar se pot încerca variante prin care bebelușul să înceapă să diferențieze noaptea de zi. Printre acestea, se recomandă ca încăperea în care bebelușul doarme în timpul zilei să nu aibă draperiile trase pentru a fi întuneric complet.

Alimentație bebe la două luni

Un bebe la două luni alăptat la sân va solicita hrană mai des. Laptele matern se digeră mai repede și apare senzația de foame mai frecvent. Vor fi necesare, în medie, aproximativ opt sesiuni de alăptare pe parcursul a 24 de ore. Se poate întâmpla ca bebelușul de două luni să ceară de mâncare și mai des. În continuare este necesară hrănirea atunci când bebelușul se trezește din somn în timpul nopții. Cât timp bebelușul crește constant în greutate, nu este nevoie să fie trezit în timpul somnului pentru alăptare.

Chiar dacă se încearcă să se organizeze un program regulat de hrănire, pofta de mâncare a bebelușului se poate schimba de fiecare dată, astfel că va fi imposibil de urmat un program strict. Specialiștii sfătuiesc părinții să hrănească bebelușul atunci când acestuia îi este foame, adică la cerere.

În cazul bebelușilor hrăniți cu lapte formulă la biberon, este important să nu i se lase sticla pentru a bea singur, deoarece se poate îneca sau se poate ajunge la infecții ale urechii.

Câte scaune are un bebe de două luni

Atunci când este alăptat la sân, bebelușul la două luni are, în continuare, scaun cu o consistență moale. În schimb, atunci când este hrănit cu lapte formulă, bebelușul are scaune mai tari și poate suferi, uneori, constipații ușoare. Nu este un motiv de îngrijorare dacă nu a avut un scaun o zi întreagă. Lipsa tranzitului nu este o problemă dacă bebeluşul are o stare generală bună, aparent fără dureri de burtică atunci când este apăsat pe burtică. Este posibil ca unii bebeluşi să aibă scaune la câteva zile sau chiar la 10-14 zile. Medicul pediatru sau medicul de familie poate oferi sfaturi despre remediile care pot fi folosite în astfel de cazuri.

Cât urinează un bebe de două luni

Un bebe de două luni urinează în mod obișnuit la scurt timp după fiecare masă. În medie, vor fi necesare în jur de șase scutece pe zi, care pot fi schimbate la două sau trei ore sau ori de câte ori bebelușul udă scutecul.

Comportament normal bebe două luni

La două luni, bebelușul mai adaugă 750 de grame la greutatea de la 1 luna și doi până la cinci centimetri în plus în lungime.

Fața devine mai rotundă, capul are o circumferință mai mare, iar brațele și piciorușele pot căpăta așa numitele falduri specifice bebelușilor. Acest lucru nu este obligatoriu, fiecare bebeluș are ritmul său de creștere, iar greutatea, înălțimea și forma corpului depind de mai mulți factori. Printre aceștia se numără hrana bebelușului, mediul de viață, starea sa de sănătate, dar mai ales moștenirea genetică. Atunci când părinții au o constituție mai mare, bebelușul poate începe să le semene, crescând mai repede și luând mai mult în greutate încă din primele luni.

Atunci când este așezat pe burtică, bebelușul ar trebui să fie capabil să își miște capul la 45 de grade. La două luni, bebelușul poate să privească în lateral și poate să își ridice mânuțele din această poziție. Medicii specialiști încurajează părinții să practice acest gen de exerciții de trei-patru ori pe zi, începând cu reprize de câteva secunde până ajung la maximum trei minute, de mai multe ori pe zi. Bebelușul trebuie să fie permanent supravegheat atunci când se află în această poziție.

Motive de îngrijorare la bebelușul de două luni

Cu toate că ritmul de creștere al bebelușilor diferă de la caz la caz, există câteva motive de îngrijorare care ar trebui să ducă la solicitarea unui consult medical. Printre acestea se numără următoarele:

  • Bebelușul de două luni nu se calmează deloc când este ridicat din pătuț și ținut în brațe;
  • Bebelușului de două luni nu îi atrag atenția și nu îl sperie zgomotele bruște;
  • Bebelușul de două luni nu are poftă de mâncare;
  • Bebelușul de două luni nu ia deloc în greutate;
  • Bebelușul de două luni nu recunoaște persoana care îl îngrijește;
  • Bebelușul de două luni nu își strânge pumnii;
  • Bebelușul de două luni nu zâmbește deloc;
  • Bebelușul de două luni pare să aibă o parte a corpului mai bine dezvoltată decât cealaltă;
  • Bebelușul de două luni dă semne de infecții ale căilor respiratorii, respectiv poate prezenta febră.

Alte informații utile referitoare la bebelușii de două luni

Un bebe la două luni de viață poate fi plimbat în aer liber şi este recomandată această activitate în fiecare zi, indiferent de vreme şi de temperaturile de afară. Chiar dacă nu înțelege prea bine ce vede, aerul curat îi face bine, iar sunetele îl vor atrage. De asemenea, copilul la două luni apreciază când i se citește cu diverse voci, când se produc foșnete sau diverse sunete interesante. Cărțile pentru copii pot fi alese în variante foarte colorate și cu porțiuni sonore, cum ar fi zgomotul făcut de anumite animale sau diferite melodii.
În această perioadă, medicul pediatru sau medicul de familie se vizitează regulat, în fiecare lună, pentru a evalua starea de sănătate și dezvoltarea bebelușului. Conform schemei de vaccinare din România, la două luni bebeluşul va primi două vaccinuri, în cabinetul medicului de familie (vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatic B şi vaccinul pneumococic conjugat). Părinții pot profita de această vizită pentru a pune orice fel de întrebări au în legătură cu creșterea bebelușului.

 

Bibliografie

  1. https://www.verywellfamily.com
  2. https://www.pregnancybirthbaby.org.au
  3. https://www.cdc.gov
  4. https://www.whattoexpect.com
  5. https://www.webmd.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.