Sarcină

15 Mai 2023

Alăptarea la sân: Beneficiile alăptării pentru copii și mamă

scris de

Olteanu Raluca-Gabriela, Medic Primar Neonatologie

mamă care își alăptează bebelușul

Conform Convenției Drepturilor Copilului, orice copil are dreptul la o nutriție optimă. Alăptarea este o normă biologică în diada mamă - copil. Aceasta asigură creșterea armonioasă a nou-născutului, oferind toți nutrienții esențiali dezvoltării ideale a acestuia în primele luni de viață, precum și baza unui atașament adecvat, cu efecte benefice pe plan personal și social, pe termen lung.

Informații generale despre alăptarea la sân

Producția de lapte începe din trimestrul II de sarcina, astfel încât, mama poate oferi nou-născutului, încă din primele momente de viață, colostru, un lapte bogat în proteine și anticorpi. Colostru este prezent pe o durată mică de timp (în primele 1-2 zile de viață), este în cantitate limitată (30-50 ml); cu toate acestea poate acoperi nevoile de hrană ale unui nou-nascut la termen, sănătos, hrănit la cerere, fiind oferit în porții mici, adecvate dimensiunilor stomacului.

Ulterior cantitatea și compoziția laptelui de mamă se modifică, în dinamică, în funcție de momentul zilei, etapele de creștere ale copilului, starea de sănătate a acestuia, pentru a asigura aportul adecvat, valoarea calorică și volum necesar unei creșteri armonioase.

Producția de lapte este influențată de contactul precoce dintre mamă și copil, calitatea atașării la sân, frecvența meselor și se bazează pe „legea cerere și ofertă”. Suportul endocrin este asigurat de oxitocină și prolactină, cei doi hormoni ai maternității. Prolactina gestionează producția de lapte, induce și susține starea de fericire, satisfacție și iubire, în timp ce Oxitocina este responsabilă de ejecția laptelui din canale, de retracția fiziologică a uterului, dar și de mothering - comportamentul de conectare, conținere, securizare, îngrijire și responsabilitate față de copil.

Ce este alăptarea?

Alăptarea reprezintă hrănirea copilului la sân. Dacă din diferite motive, mama nu poate alăpta copilul, sau dacă copilul are dificultăți la supt, laptele matern poate fi oferit în biberon sau cu alte dispozitive pentru alimentație complementară.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă inițierea alăptării în prima oră de viață și alăptare exclusivă în primele 6 luni. Continuarea alăptării și după această vârstă, aduce beneficii nutriționale, imunologice și psiho-emoționale pentru copil și întărește relația de atașament între mamă și copil.

Majoritatea nou-născuților fără suferință la naștere, care au contact piele pe piele și acces la sânul mamei, se vor cățăra spre sân și vor suge în 30-60 min de la naștere. Acest proces nu presupune niciun efort din partea mamei. Cei mai mulți nu întâmpină în acest fel, nicio problemă de atașare iar un start bun este crucial.

Care sunt beneficiile alăptării pentru copii

 • Asigură dezvoltarea ideală a copilului - substanțe nutritive cu compoziție și concentrație adecvată momentului - cantitatea se modifică la cererea copilului (pusee de creștere), în funcție de momentul zilei (noaptea e mai gras) și respectiv de starea copilului (la copiii bolnavi crește cantitatea de anticorpi)
 • Este gratis, nu conține germeni patogeni, este la temperatură potrivită, are osmolaritate corespunzătoare, nu necesită echipamente și nu există riscul de contaminare bacteriană
 • Ușor digerabil, potrivit și pentru nou-născuții prematuri (imaturitate digestivă)
 • Asigură protecție imunologică și antialergică
 • Scade riscul de diabet zaharat, obezitate, hipercolesterolemie, alergii, rahitism și boli carențiale
 • Asigură dezvoltarea aparatului masticator și o erupție dentară normală
 • Asigură neuroprotecție și recuperarea prematurilor
 • Asigură dezvoltarea inteligenței emoționale și a stimei de sine
 • Scade costurile globale de îngrijire ale nou-născutului

Care sunt beneficiile alăptării pentru mamă

 • Asigură involuția fiziologică a uterului, reduce sângerarea și anemia postpartum
 • Scade riscul de apariție a cancerului de ovar și mamar
 • Previne osteoporoza
 • Scade riscul de apariție a depresiei postpartum
 • Asigură contracepție (98%) dacă alăptarea este exclusivă și fără pauze mai mari de 6 ore
 • Asigură pierderea din greutatea acumulată în timpul sarcinii, în mod fiziologic
 • Crește sentimentul de împlinire și satisfacție
 • Nu costă, nu necesită preparare, asigură un program flexibil, se poate desfășura oriunde

Cât de des se alăptează

Alăptarea presupune modul natural de a hrăni copilul și se bazează pe o relație de reciprocitate - este obișnuit ca nou-născutul să sugă frecvent, pentru perioade scurte, iar mama ar trebui să fie disponibilă și să ofere sânul ori de câte ori acesta exprimă ca îi este foame - la cerere. Mamele și copiii care sunt împreună se vor sincroniza, vor dormi și se vor trezi în același timp, de aceea nu exista un program de alăptare universal.

În primele zile, această rutină poate să presupună 8-12 mese/24 ore, iar o sesiune de alăptare poate să dureze între 10 și 60 de minute, nu mai rar de 3-4 ore între mese. Dacă suptul este eficient, producția de lapte crește, copilul se dezvoltă și își crește capacitatea gastrică, iar frecvența meselor scade în câteva săptămâni. Un copil alăptat corect crește în greutate în medie 150-200g/săptămână.

Nu timpul petrecut la sân, ci eficiența suptului va face diferența. Copilul va beneficia de sațietate și odihnă dacă suge corect, iar mama își va întreține producția de lapte pe termen lung și va avea sentimente de împlinire și satisfacție.

Stil de viață în alăptare

Pe lângă supravegherea medicală a sarcinii, a nașterii și a lăuziei, o proaspătă mămică are nevoie de menținerea unui stil de viață sănătos, odihnă suficientă, dietă diversificată, mișcare adecvată (plimbări în aer liber, exerciții ușoare), evitarea expunerii la aglomerații urbane, evitarea stresului, asigurarea unui mediu familial securizant și ajutorul casnic. Anxietatea contemporană (presiunea socială și media de a performa după anumite standarde) poate să fie cel mai important factor de pierdere a lactatiei.

Medicamente în alăptare

În timpul alăptării, folosirea medicamentelor trebuie evitată pe cât posibil și se face doar la recomandarea medicului. La prescrierea oricărui medicament anunţaţi medicul că alăptaţi şi întrebaţi dacă medicamentul este contraindicat în cursul alăptării. În cazul în care tratamentul cu medicamentul respectiv este necesar şi nu este posibilă găsirea unui înlocuitor compatibil cu alăptarea, ar putea fi necesar să întrerupeţi temporar alăptarea pe durata tratamentului.

Alimentația în alăptare

Femeia care alăptează are nevoie de o dieta echilibrată, normocalorică. Respectându-și senzația de foame, ea va mânca în mod firesc, suficiente proteine, vitamine și minerale pentru a-și acoperi nevoile nutriționale și a asigura o secreției de lapte adecvată. Nu se recomanda supraalimentarea din pofte, din oboseala, din plictiseala. O pierdere de greutate de 500g/săptămână în primele luni de alăptare este rezonabilă și nu afectează producția de lapte.

Este foarte important ca alimentația femeii care alăptează să conțină proteine de calitate (din carne, pește, ouă, soia, lactate), calciu (lactate, somon, sardine, etc), fier (carne roșie, pește, ouă, cereale integrale, legume verzi), iod (sare iodata, etc.), grăsimi sănătoase și lichide în cantitate suficientă (cea mai buna alegere este apa).

Dacă din diferite motive alimentația nu poate sa conțină cele enumerate mai sus sau exista condiții specifice de sănătate asociate, se recomandă administrarea de suplimente nutritive (vitamine, calciu, fier, iod) la recomandarea medicului.

Anumite alimente vor fi consumate în cantități limitate sau vor fi excluse dacă femeia care alăptează nu le tolerează:

 • Fructele cu indice glicemic mare sau cu potențial alergizant (prune, pepene roşu, căpşuni, cireşe negre, nuci, alune, citrice, etc.)
 • Legume care fermentează sau cu potențial alergizant (varză, broccoli, conopidă, fasole, mazăre, vinete, castraveţi, roşii, sparanghel, linte, țelină); ceapă și usturoi dacă nu au fost tolerate în sarcină
 • Mezeluri, afumătură, tocături, prăjeli, rântașuri
 • Alcool (inhibă secreția lactată), cafea, tutun, dulciuri concentrate, sucuri acidulate
 • Pește oceanic, pește afumat
 • Lapte de vaca (max. 250 ml/zi)
 • Condimente iuți sau alte condimente care nu au fost tolerate pe parcursul sarcinii

Se va evita consumul conservelor, a alimentelor raw (icre, maioneză, etc.), a alimentelor care conțin multe grăsimi saturate, gen fast-food și a celor ultraprocesate, îmbogățite cu aditivi alimentari și coloranți.

Primele zile în maternitate

De la prima respirație, primul popas al nou-născutului trebuie să fie pe pieptul mamei, „sistemului parental de protecție tampon”, care îi permite nou-născutului să își manifeste competențele. Contactul piele pe piele nu doar protejează nou-născutul de efectele stresului toxic, ci asigură o dezvoltare optimă, exprimată prin stabilitate cardiorespiratorie, controlul durerii, inițierea și consolidarea alăptării, dezvoltarea microbiomului și a imunocompetenței, rezultate mai bune în dezvoltarea neurocomportamentală și prognostic mai bun pe termen lung.

Nou-născutul poate să exprime, de la primul contact cu sânul, un pattern de atașare foarte corect, care să persiste în primul an de viață - experiența pozitivă de a obține lapte generează un atașament securizant și interacțiune responsivă. Separarea prelungită de mamă poate genera întârzierea inițierii lactației, confuzia mamelonului, refuzul sânului, angorjare patologică. dificultăți de atașare și supt.

Provocări în alăptare

Mameloane dureroase - durerea în alăptare este semnul unei atașări incorecte care nu permite transferul adecvat de lapte către copilul flămând și nerăbdător. Absența corectării atașării la sân conduce către apariția ragadelor, mastitei, canalelor înfundate, scăderea producției de lapte și înțărcare precoce.

Premisele unei atașări corecte sunt: ambient liniștit și securizant, poziție relaxată și confortabilă a mamei, contact piele pe piele între mamă și copil, copilul în contact direct cu corpul mamei, strâns lipit, cu nasul în dreptul mamelonului, astfel încât să nu fie necesar să întoarcă fața pentru a se atașa la sân; urechile, umărul și șoldul în linie dreaptă, sprijinite de antebrațul mamei sau de o pernă de alăptare.

Când copilul este în poziție corectă, se așteaptă momentul în care deschide larg gura și se direcționează către sân, susținând sânul cu mâna liberă, cu areola cuprinsă între degetul mare și arătător; cu cât copilul deschide gura mai larg cu atât atașarea are șanse să fie mai bună; în gura copilului trebuie să intre cât mai mult din areola, nu doar mamelonul; atașarea corectă este asimetrică; partea areolei care corespunde mandibulei trebuie să fie cât mai acoperită de buza inferioară răsfrântă; bărbia trebuie să fie adânc înfiptă în sân, buzele cu aspect de ventuză sau „gură de pește”; obrajii trebuie să rămână nedeformați pe parcursul suptului; capul în poziție de adulmecare.

Dacă durerea la alăptare persistă, mămica trebuie să solicite ajutor de specialitate.

Ragade - fisuri și eroziuni ale mamelonului (în funcție de severitatea leziunilor se clasifică în 4 stadii) ce apar ca urmare a unei atașări incorecte la sân; tratament - până la vindecarea leziunilor profunde și sângerânde se recomanda pomparea sânului, se corectează atașarea la sân, se face toaletă locală, aplicații cu lanolină și unguent antibacterian la nevoie; antiinflamatoare.

Angorjarea patologică a sânului - este denumită popular furia laptelui. Poate apărea oricând în alăptare; se manifestă cu semne de inflamație acută - edem, tumefacție, durere, febră; apare când sânii nu se exprimă suficient de des sau dacă copilul nu suge corect; tratament - supt frecvent sau pompare; antiinflamatoare, masaj și comprese calde, alternativ cu comprese reci.

Mastita - inflamația și infecția tesutului mamar interlobular; se manifestă cu semne inflamatorii locale, febră înaltă, frisoane, stare de curbatură, oboseală; necesită consult medical – antibioterapie, antiinflamatorii; se continuă alăptarea frecventă si golirea eficientă a sânilor la fiecare alăptare; tratată incomplet sau incorect poate evolua spre abces mamar.

Greva suptului - copilul care suge bine, refuză brusc sânul. Această atitudine se pune pe seama unor schimbări legate de gustul laptelui (alimente noi în alimentația mamei), sau de percepția unui miros diferit al mamei, de la produse de îngrijire sau cosmetice, eventual un stimul puternic care îl sperie în cursul alăptării (zgomote, lumini). Explicația este însă legată de scăderea fluxului de lapte. Mama trebuie să aibă răbdare, să evite administrarea de lapte la biberon, să alăpteze copilul cand este somnolent.

Recomandări utile legate de alăptarea la sân

În prezent se face identificarea alăptării cu ideea de mamă bună; „nealăptarea” este considerată și resimțită ca un eșec, un doliu, cu repercusiuni și asupra proaspetei mămici dar și asupra relației cu copilul și respectiv de cuplu. Anxietatea contemporană - cultură urbană alimentată de mituri și de informațiile discordante distribuite cu ușurință. prin canale media sau pe cale orală, de mesajele marketate țintit dinspre industria pentru copii ne îndepărtează de firesc și natural. Și totuși…

Alăptarea este o abilitate care se învață! Adresați-vă și cereți ajutorul specialiștilor din maternitate, neonatologi și consultanți în lactație, cautați o sursă corectă de informație, nu amânați o evaluare obiectivă a eficienței alăptării și stării de bine a copilului vostru. Soluțiile sunt personalizate și mai ales este nevoie de perseverență, răbdare și antrenament! În anumite cazuri, primele etape presupun mai ales frustrare și discomfort. Pentru toate acestea e nevoie de mult ajutor și empatie!

 

Bibliografie:

 1. World. “Breastfeeding.” Who.int, World Health Organization: WHO, 11 Nov. 2019, www.who.int
 2. NHS Choices. Breastfeeding. 2023, www.nhs.uk
 3. “Breastfeeding FAQs: How Much and How Often (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2019, https://kidshealth.org
 4. “11 Different Breastfeeding Positions.” Medela, 22 Nov. 2021, www.medela.com
 5. Hohman, Maura. “Breastfeeding Positions.” What to Expect, WhattoExpect, 5 Oct. 2016, www.whattoexpect.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.