Publicat la: 
21/03/2017

Vitamina C poate distruge celulele canceroase - studiu

Cancerul este una dintre cele mai intalnite cauze de deces la nivel mondial, iar specialistii sunt de parere ca numarul este in crestere. Desi exista pe piata o serie de tratamente disponibile pentru distrugerea celulelor canceroase, cele mai multe dintre acestea sunt toxice si provoaca o serie de reactii adverse grave.

O noua cercetare analizeaza impactul pe care tratamentul pe baza de vitamina C il are asupra dezvoltarii celulelor canceroase, scrie medicalnewstoday.com.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2015 au fost inregistrate noua milioane de decese in randul persoanelor ce sufereau de cancer, iar numarul global al suferinzilor se asteapta sa creasca cu 70% in urmatorii 20 de ani.

Intrucat tratamentele care exista in prezent pentru bolnavii de cancer prezinta o serie de efecte secundare, cercetatorii de la Universitatea Salford din Manchester au realizat un studiu ce examineaza eficienta a trei substante naturale, dar si altor medicamente experimentale, in stoparea cresterii celulelor stem canceroase.

In total, cercetatorii au masurat impactul a sapte substante asupra dezvoltarii celulelor canceroase: stiripentol, actinonin, FK866 si 2-DG, dar si acidul cafeic - CAPE (un derivat al mierii de albine), silibinin (laptele de ciulin) si acid ascorbic (vitamina C).

Cercetarea s-a axat pe procesele bioenergetice ale celulelor stem canceroase, ce permit acestora dezvoltarea si inmultirea. Studiul a urmarit perturbarea metabolismulului celulelor canceroase ca raspuns la introducerea substantelor mentionale si, in final, prevenirea aparitiei cancerului.

Dintre toate substantele testate, echipa de cercetatori a constatat ca actinonin si FK866 au fost cele mai eficiente. Cu toate acestea, in randul substantelor naturale, vitamina C s-a dovedit a fi de 10 ori mai eficienta prin comparatie cu medicamentul experimental 2-DG.

Mai mult, studiul arata ca acidul ascorbic actioneaza prin inhibarea glicolizei - procesul prin care glucoza este descompusa in interiorul mitocondriei celulei si transformata in energie pentru proliferarea celulelor.

"Am analizat modul in care putem tinti celulele stem canceroase prin intermediul substantelor testate - inclusiv silibinin si CAPE - dar cele mai interesante rezultate le-au avut tratamentele pe baza de vitamina C. Vitamina C este accesibila, naturala, non-toxica si poate fi o arma valoroasa in lupta impotriva cancerului, asa incat rezultatele studiului de fata reprezinta un pas semnificativ in lupta impotriva cancerului," a declarat Dr. Michael P. Lisanti, profesor de medicina in cadrul Universitatii din Salford.

"Avem dovezi clare ca vitamina C si alti compusi non-toxici pot juca in rol important in stoparea cancerului. Rezultatele noastre indica faptul ca vitamina C este o substanta care promite mult in studiile clinice, dar este si un adaos important la terapiile conventionale, o substanta naturala ce poate preveni reaparitia tumorii, incetini progresia bolii si a metastazelor," adauga cercetatorul.

Acesta este primul studiu de specialitate care furnizeaza dovezi clare ce atesta faptul ca acidul ascorbic poate viza si neutraliza celulele stem canceroase.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist