Colicile sugarului

Colicile sunt reprezentate de episoade paroxistice de plans si iritabilitate ce survin in perioada de sugar. 

Echipa medicala MedLife - Neonatologie, Pediatrie

Radu Roxana,Medic Specialist
Medic Specialist
Mihaescu Oana,Medic Specialist
Medic Primar
Vaccinuri Pediatrie Constanta
Pavel Adriana Nicoleta,Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 25

Colicile sugarului - Cauze / agent infectios / factori de risc

Termenul de colici sugereaza o etiologie intestinala, totusi aceasta ramane necunoscuta.

Colicile sugarului - Simptome

Colicile incep de obicei in jurul varstei de 6 saptamani si se amelioreaza spontan la 3-4 luni. Aceste episoade paroxistice de plans si nelinisteapar, in general, in aceeasi perioada a zilei sau a noptii si continua timp de ore fara vreun motiv aparent. 

Un mic numar de sugari pot avea episode de plans fara oprire. Plansul excesiv poate determina aerofagie care are ca rezultat aparitia flatuentei si distensiei abdominale

In mod obisnuit, sugarul cu colici se alimenteaza si creste bine in greutate desi suptul viguros fara valoare nutritiva poate sugera o stare de foame excesiva. Existenta colicilor nu are aparent nicio legatura cu dezvoltarea unei personalitati impulsive si insistente.

Colicile sugarului - Tratament

Diagnosticarea colicilor bebelusului

Din anamneza se poate stabili daca plansul copilului depaseste limitele normalului (de pana la 3 ore/zi in cazul unui sugar de 6 saptamani).

Apoi trebuie facuta diferenta intre colici si alte cauze de plans excesiv, inclusiv febra, ITU, infectii otice si maltratare.

Un examen fizic efectuat cu minutiozitate nu descopera, de regula, nicio anomalie fizica, ci are rolul de a linisti parintii si de a arata acestora ca medicul intelege cat de dificil poate fi pentru parinti un sugar cu colici.

Daca in urma examenului fizic nu se detecteaza nicio anomalie si nu reiese nimic suspect nici din anamneza nu este necesara efectuarea vreunui alt test.

Tratamentul colicilor sugarului

Parintii trebuie linistiti si asigurati ca sugarul lor este sanatos, iar starea de iratibilitate a copilului nu este rezultatul unei proaste ingrijiri acordate de parinti. Colicii vor disparea de la sine fara sa existe efecte adverse pe termen lung. 

Sugarul care are episoade scurte de plans poate fi linistit atunci cand este tinut in brate, leganat sau batut usor pe spate.

Un copil care este foarte nerabdator la supt, care plange si este nelinistit la scurt timp dupa alaptat, trebuie sa fie alimentat o perioada mai lunga de timp. Daca un sugar alimentat artificial termina biberonul repede, in mai putin de 15-20 minute, trebuie inlocuite tetinele cu unele cu orificii mai mici. De asemenea, copilul poate fi linistit si cu o suzeta. 

Un sugar foarte nelinistit si activ poate raspunde, in mod paradoxal, atunci cand este infasat strans. Alte metode folosite pentru calmarea unui sugar cu colici pot fi: leaganele pentru copii, muzica si anumite zgomote (cel facut de aspirator, de motorul unei masini sau de un uscator de par).

Pot fi incercate, pe perioade scurte de timp, si formule de lapte pentru a vedea daca nu cumva exista o intoleranta la lapte (lactoza) insa aceste formule de lapte praf nu trebuie schimbate prea des. Uneori, in cazul copiilor alimentati natural, eliminarea laptelui sau unui alt aliment din dieta mamei poate duce la ameliorarea colicilor.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical