Scaunul bebelușului: cum trebuie să arate un scaun sănătos, frecvența și motive de îngrijorare
Frecvența scaunelor la bebeluși
Până la vârsta de aproximativ patru săptămâni, majoritatea bebelușilor au scaun de la două până la de cinci ori pe zi, iar unii nou-născuți prezintă tranzit intestinal chiar și după fiecare masă. Între șase săptămâni și trei luni, frecvența scaunelor scade, iar unii bebeluși pot să umple pampersul doar o dată pe zi și, în cazuri excepționale, o dată pe săptămână. Dacă greutatea bebelușului este normală și nu prezintă alte afecțiuni sau acuze, acest lucru nu trebuie să cauzeze îngrijorare.
Cum trebuie să arate scaunul bebelușilor
Având în vedere că bebelușii au o dietă total lichidă, scaunul moale este normal în primele luni. În cazul în care scaunul are o consistență neobișnuit de solidă, acesta ar putea fi un indiciu al constipației. În ceea ce privește culoarea, orice variație a culorilor galben, verde sau maro este normală. Atunci când apar firicele de sânge sau dacă observi firicele negre în scaunul bebelușului, este necesar să apelezi la medic, deoarece acestea pot să indice sângerări gastrointestinale sau alte afecțiuni. În cazul în care scaunul este verde în mod constant, acesta poate să fie un simptom al icterului și bebelușul trebuie să fie consultat de medicul specialist.
Scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf
Totuși, scaunul bebelușilor este complet diferit de cel al adulților, iar cel al bebelușului alăptat are o consistență moale, ceea ce nu trebuie să te îngrijoreze. Un alt lucru de interes este că scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf este diferit de cel al bebelușului care are o dietă diversificată sau alăptat, în prima situație scaunul având o consistență asemănătoare cu budincă bătută.
Scaunul bebelușului alăptat
Scaunul bebelușului alăptat are un aspect asemănător cu cel al muștarului cu semințe, având, de obicei, o culoare gălbuie. Dacă apare lapte nedigerat în scaunul bebelușului alăptat, sub formă de granule albe, acest lucru nu este o problemă, ci este un lucru frecvent în cazul copiilor hrăniți doar cu lapte matern.
Scaunul bebelușului după diversificare
Scaunul bebelușului după diversificare va suferi modificări normale, care nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece este absolut în regulă să difere consistența fecalelor odată ce în dieta bebelușului sunt introduse alimente noi, solide. În primul rând, vei observa faptul că mirosul scaunului va fi mai intens, iar consistența va fi mai solidă. De asemenea, culoarea nu va mai fi atât de deschisă, iar frecvența scaunelor poate să crească semnificativ, odată cu schimbările din alimentație.
Când nu este normal scaunul bebelușului
Următoarele situații pot să fie motiv de îngrijorare în ceea ce privește scaunul bebelușului:
- bebelușul tău alăptat nu are scaun mai mult de trei zile;
- bebelușul hrănit cu lapte praf nu are scaun mai mult de cinci zile;
- scaunele sunt dure sau cu o consistență asemănătoare cu cea a untului de arahide;
- scaunele sunt subțiri sau apoase ori conțin mucus;
- scaunul bebelușului este roșu sau negru, ceea ce ar putea indica sângerare;
- scaunul bebelușului este alb sau de culoarea argilei, ceea ce ar putea fi un semn al unei probleme hepatice (deși ar putea fi, de asemenea, ceva mai puțin grav, cum ar fi o alergie la lactate, o infecție stomacală sau efecte secundare la anumite medicamente);
Scaun cu sânge
O cauză comună a sângelui în scaunul unui sugar este o ușoară ruptură anală (fisură), cauzată de încordarea produsă în timpul eliminării fecalelor. Cantitatea mică de sânge dintr-o fisură anală arată, de obicei, ca o dungă roșie, însă nu este o afecțiune gravă.
O altă cauză des întâlnită a prezenței sângelui în scaunele bebelușilor este alergia alimentară, moment în care mama va trebui să discute cu medicul pentru a decide ce alimente să elimine din dietă. Totuși, sângele în scaun poate să fie semn al unor afecțiuni care necesită intervenție specializată, precum hemoragiile intestinale.
La bebeluşul alăptat, prezenţa sângelui în scaun poate fi şi din cauza ragadelor (răni la nivelul mameloanelor) materne ,copilaşul înghiţind, împreună cu laptele, şi sângele.
Scaun cu mucus
În cazurile obișnuite, scaunul cu mucus al bebelușului nu este un motiv de îngrijoare, căci poate să fie o manifestare a digestiei rapide pe care cei mici o au. Totuși, atunci când observi prezența mucusului pentru mai mult de două zile la rând, este indicat să vorbești cu medicul. Cauzele pot fi: exces de salivă, infecții în gât, alergii, infecție stomacală, invaginație intestinală (urgență medicală).
Bibliografie
- Murkoff, Heidi. What to Expect: The Toddler Years 2nd Edition. Simon and Schuster, 3 Aug. 2009, www.scribd.com
- https://www.facebook.com/parents. “The Baby Poop Guide: What’s Normal, What’s Not.” Parents, 2014, www.parents.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Vizite la medic în primele 6 luni ale nou-născutului prematur
Termenul „nou-născut prematur” se referă la orice copil născut înainte de a ajunge la 37 de săptămâni complete de gestație.Unul dintre conceptele cheie în îngrijirea copiilor născuți prematur este „vârsta corectată”, care se calculează ca diferența dintre vârsta cronologică...
Icterul prin incompatibilitate RH: simptome, diagnostic si metode de tratament
Incidență: deși grupul Rh conține antigenele C, c, D, E și e, fiecare putând determina izoimunizare și hemoliză, imunizarea RhD este cea mai frecventă și cea mai severă ca manifestări. În populația albă, există aproximativ 15% persoane Rh negative, iar din cauza heterogenicității p...
Bebe la o lună - Dezvoltare și informații utile
Un nou născut în familie aduce multă bucurie, dar și multe întrebări legate de comportamentul normal și etapele de dezvoltare ale bebeluşului, de care trebuie să țină cont părinții. Un bebeluș de o lună trece printr-o perioadă de adaptare la noul mediu de viaţă şi este înc...