Cicatrici: ce trebuie să știi despre procesul de cicatrizare?

Estetică medicală
22 Martie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
cicatrici ce trebuie sa stii despre procesul de cicatrizare

Aproape toată lumea dezvoltă un anumit tip de cicatrice, din varii motive: accident, intervenție chirurgicală, arsură, acnee sau boală (precum varicela). Cicatricile afectează persoane de toate vârstele și genurile. Ele sunt de toate formele și dimensiunile și de obicei nu dispar în timp.

Ce sunt cicatricile?

Cicatricile se formează în urma procesului de vindecare a organismului. Corpul construiește țesut nou pentru a repara pielea deteriorată și pentru a închide fisurile/defectele datorate unei leziuni. Colagenul este proteina principală care intră în alcătuirea țesutului cicatricial.

Tipuri de cicatrici

  • Cicatrice retractilă: se dezvoltă de regulă după o arsură.
  • Cicatrice atrofică: rezultă adesea din varicelă sau acnee și se prezintă ca niște depresiuni rotunjite sau mici adâncituri în piele.
  • Cicatrice plată: poate fi ușor supradenivelată la început și se aplatizează pe măsură ce se vindecă.
  • Cicatrice keloidă: este reliefată și se întinde dincolo de zona rănită. Țesutul cicatricial supradenivelat poate deveni mare și poate afecta mișcarea pielii.
  • Cicatrice reliefată (hipertrofică): se simte când se trece cu degetul peste ea. Poate deveni mai mică în timp, dar nu se aplatizează niciodată complet.
  • Vergeturi: când pielea este întinsă sau revine rapid la dimensiunea inițială, țesuturile conjunctive de sub piele pot fi deteriorate.

În ce constă procesul de cicatrizare?

Cicatricile se formează atunci când dermul (stratul gros și profund al pielii) este afectat. Organismul formează noi fibre de colagen (o proteină care apare în mod natural în organism) pentru a repara leziunile, rezultând o cicatrice. Noul țesut cicatricial va avea o textură și o calitate diferite față de țesutul din jur. Cicatricile se formează după ce o rană este complet vindecată.

Etapele cicatrizării

Inflamație: imediat după rănire, sistemul imunitar al organismului trimite celule inflamatorii în zonă pentru a ajuta la protejarea rănii și pentru a începe procesul de vindecare.

Proliferare: sunt produse noi vase de sânge și fibre de colagen pentru a ajuta la închiderea și repararea rănii.

Remodelarea: țesutul cicatricial se maturizează și devine mai puternic. Cicatricea poate continua să își îmbunătățească aspectul, devenind în timp mai asemănătoare cu țesutul normal al pielii.

Procesul de cicatrizare al fiecăruia este diferit, la fel ca formele de cicatrici, durata de vindecare sau tratamentul recomandat de specialist.

Reguli pentru îngrijirea corectă a cicatricilor

  • Curățare

Apa și săpunul (folosit cu blândețe) funcționează pentru majoritatea tăieturilor și zgârieturilor minore. Rana ar trebui curățată o dată pe zi.

  • Utilizarea unei creme cu efect cicatrizant

Ce se pune pe rană să se vindece mai repede? Studiile sugerează că un mediu umed poate ajuta la reducerea formării țesutului cicatricial, așa că rana nu ar trebui lăsată să se usuce. Utilizarea unui unguent cu efect cicatrizant menține pielea umedă și previne formarea unei cruste dure, ceea ce poate face mai probabilă apariția unei cicatrici.

  • Protejarea față de razele solare

Protecția solară nu va îndepărta cicatricile, dar le poate împiedica să se ardă sau să devină mai vizibile. Oricine are o cicatrice ar trebui să aplice o protecție solară puternică pe cicatrice timp de cel puțin 18 luni după rănire sau operație. Aplicarea cremei de protecție solară se face cu 1 oră înainte de expunerea la soare. Este recomandată și purtarea unei pălării sau a unei șepci pentru a proteja orice cicatrice facială.

Suplimente care ajută în procesul de cicatrizare

Tratamentele topice, cum ar fi vitamina E, crema de unt de cacao, gelul de silicon, produsele pe bază de extract de ceapă și mai multe produse comerciale de îngrijire a pielii (creme sau geluri pentru cicatrici) pot fi oarecum eficiente pentru a ajuta la vindecarea cicatricilor.

Alte opțiuni de tratament pentru cicatrici

  • Chirurgie. Deși nu va elimina cicatricea, intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru a modifica forma cicatricei sau pentru a o face mai puțin vizibilă. Intervenția chirurgicală nu este recomandată în cazul cicatricilor hipertrofice sau keloide.
  • Injecții cu steroizi. Pot ajuta la atenuarea aspectului cicatricilor keloide sau hipertrofice prin aplatizarea acestora.
  • Radioterapia. Radioterapia superficială, în doze mici, este utilizată pentru a preveni reapariția cicatricilor keloide și hipertrofice severe și este recomandată doar în cazuri extreme, din cauza potențialelor efecte secundare pe termen lung.
  • Dermabraziunea, adică îndepărtarea suprafeței pielii cu ajutorul unui echipament special. Microdermoabraziunea este o formă mult mai puțin invazivă de dermabraziune și este folosită pentru cicatricile superficiale.
  • Terapia laser. Tipurile mai noi de lasere pot obține rezultate mai subtile prin faptul că acționează asupra colagenului din derm fără a îndepărta straturile superioare ale pielii.
  • Injecții de umplere. Aceste tratamente pot fi utilizate pentru a ridica cicatricile adânci. Cu toate acestea, efectele acestor injecții sunt doar temporare.
  • Microneedling. Se fac multe orificii de puncție în pielea superficială pentru a stimula producția de colagen și chiar pentru a introduce stimulatori de colagen sau alte produse pentru a încerca să reducă aspectul cicatricilor.
  • Criochirurgia îngheață cicatricea pentru a reduce dimensiunea cicatricei și pentru a reduce durerea, mâncărimea, duritatea și decolorarea.

Este important ca aceste tratamente să fie făcute doar la recomandarea medicului și doar sub supraveghere medicală.

Recomandări legate de cicatrici de care să ții cont

Dacă cicatricea se modifică, este dureroasă, sensibilă sau infectată este recomandată o vizită la medicul de familie sau specialistul în dermatologie. De asemenea, prezența pigmentului sau o excrescență pe cicatrice sau în apropierea cicatricei reprezintă un semnal de alarmă, un posibil semn al cancerului de piele, care se poate dezvolta într-o cicatrice.
În cazul în care o persoană a avut o cicatrice keloidă, există șanse să dezvolte și altele. Este necesară o vizită la medic înainte de intervenții precum piercinguri, tatuaje sau intervenții chirurgicale elective (cum ar fi chirurgia estetică). Medicul poate recomanda măsuri de precauție (cum ar fi purtarea unui articol de presiune) dacă pielea începe să se îngroașe și să se transforme într-un keloid.

Bibliografie

 

  1. “Scars: Treatment and Cause.” Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org
  2. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Scars and Your Skin.” WebMD, WebMD, 18 Jan. 2006, www.webmd.com
  3. ‌Berry, Jennifer. “How Can Home Remedies Get Rid of My Old Scar?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 Aug. 2021, www.medicalnewstoday.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării