Dermatovenerologie

Statistici

- Datele furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca Romania se afla printre primele zece tari din Europa in ceea ce priveste incidenta infectiilor cu transmitere sexuala;

- Peste 30% din romanii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, iar 16% dintre acestia nu l-au folosit niciodata. In plus, 90% dintre acesti tineri nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuala;

- Contactul sexual neprotejat este, in continuare, si principala cale de transmitere a infectiei cu HIV la tinerii romani cu varsta intre 25 si 29 de ani.

Ce este dermato-venerologia?

Dermato-venerologia este specialitatea care se ocupa de diagnosticarea si tratarea a unei serii de afectiuni dermatologice sau venerologice cu manifestari cutanate, asa cum este si infectia cu virusul HPV, unul dintre cei mai problematici agenti patogeni ai timpurilor noastre, avand in vedere potentialul sau canceros. Se cunoaste ca 1 din 3 adulti activi sexuali sunt sau au fost la un moment dat infectati cu virusul HPV. De aceea, este importanta prevenirea infectarii prin masurile de protectie specifice, dar si tratarea sa corespunzator.

Ce proceduri si interventii fac medicii specializati in dermatovenerologie?

Medicii diagnoticheaza si trateaza bolile venerice, adica boli infectioase cu transmitere sexuala. Acestea pot fi cauzate de bacterii, virusi, paraziti sau ciuperci, dar aproape intotdeauna prin piele, motiv pentru care venerologia este, de asemenea, considerata parte a dermatologiei. Cele mai frecvente boli sunt:

- Sifilisul;

- Gonoreea;

- Paduchii pubiani;

- Infectiile cu HIV.

Ce teste fac medicii specializati in dermatovenerologie?

Se recomanda o istorie atenta si o examinare completa a pielii, inclusiv a pielii genitale. Testele includ adesea:

- Tampoane de pe pielea afectata, uretrala sau vagin pentru bacterii, drojdie si cultura de virus;

- Analize de sange;

- Biopsie cutanata.

Cand e nevoie sa mergeti la un specialist in dermatovenerologie?

O eruptie in regiunea genitala poate fi mancarime, dureroasa si inconfortabila. De asemenea, poate fi jenant si incomod, dar este important sa consultati un medic pentru orice modificare a pielii de pe corp.

Multe eruptii genitale pot fi rezolvate printr-un diagnostic si tratament adecvat, dar fara tratament, unele afectiuni se pot agrava, pot deveni mai greu de tratat sau chiar pot duce la probleme mai grave, cum ar fi cancerul vulvar.

De asemenea, este important sa mergeti la o evaluare daca aveti o eruptie genitala cat mai repede posibil, astfel incat sa nu transmiteti o infectie altcuiva daca se dovedeste ca aveti infectie cu transmitere sexuala.

Pentru oricine care a avut o eruptie cutanata genitala din cauza infectiilor cu transmitere sexuala, sunt recomandate examinari fizice regulate si frotiuri.

Medici

Cotet Ion
Cotet Ion
Medic primar
IM
Irimie Marius
SL
SUCIU LIANA
Medic primar
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Ciobanu Claudia
Ciobanu Claudia
Medic Specialist
Ciobanu Claudia
Medic Specialist

Manoliu Ana
Manoliu Ana
Medic Primar
Popescu Catalin Mihai
Popescu Catalin Mihai
Medic Conferentiar
Popescu Catalin Mihai
Medic Conferentiar

Vidan-Popa Mihaela
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar
Vidan-Popa Mihaela
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum