Publicat la: 
7/10/2015

Persoanele care nu beau alcool prezinta un risc mai mare de a muri prematur-studiu

Un studiu american recent sugereaza faptul ca persoanele care nu consuma deloc alcool prezinta un risc mai mare de a muri prematur, informeaza BusinessInsider, citat de Mediafax.

Potrivit acestui studiu, persoanele care consuma alcool cu regularitate prezinta un risc mai mic de deces prematur in comparatie cu persoanele care nu au baut alcool niciodata.

Studiul, care a fost realizat pe indivizi cu varstele cuprinse intre 55 si 65 de ani, pe o perioada de 20 de ani, a tinut cont de variabile diverse, precum statutul socio-economic si frecventa practicarii unor activitatii fizice.

Coordonat de Charles Holahan, profesor de psihologie la Universitatea Texas din Austin, acest studiu a descoperit ca ratele de mortalitate au fost cele mai ridicate in randul persoanelor care nu au baut alcool niciodata, mai mici pentru bautorii inveterati si cele mai scazute pentru voluntarii care consumau bauturi alcoolice cu moderatie (1-3 pahare pe zi).

Dintre cei 1.824 de participanti, 41% dintre bautorii moderati au murit prematur, in timp ce in randul voluntarilor care nu consumau deloc alcool acest procent a fost de 69%. Bautorii inveterati au beneficiat si ei de o rata mai mica (60%) in comparatie cu voluntarii care nu consumau deloc alcool.

In ciuda riscurilor crescute de ciroza si cateva tipuri de cancer, fara a mai mentiona dependenta, accidentele si afectarea puterii de judecata, fenomene asociate frecvent cu consumul abuziv de alcool, persoanele care sunt mari consumatoare de alcool prezinta, in general, un risc mai mic de deces decat persoanele care nu consuma deloc bauturi alcoolice.

O explicatie posibila ar consta in faptul ca alcoolul poate fi un excelent "lubrifiant social", iar comportamentele sociabile sunt considerate esentiale pentru mentinerea sanatatii fizice si mintale. De asemenea, persoanele care nu beau alcool prezinta semne mai pronuntate de depresie decat consumatorii de alcool.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Iarasi, un studiu care releva o corelatie interesanta.

Corelatia intre consumul de alcool si decesul prematur nu inseamna neaparat cauzalitate.

Ar fi ca urmatoarea situatie, de exemplu: s-a constatat ca persoanele care traiesc la oras mor mai repede decat cele care traiesc la tara. Am putea trage concluzia ca din cauza ca traim la oras, o sa murim mai repede, cand de fapt cauza ar putea foarte bine sa fie poluarea mai pronuntata la oras decat la tara.

Oricum, autorii articolului totusi sustin ca e o legatura directa.

'Noutatea' dateaza din 2010 :P : http://www.drjkoch.org/ETOH/Readings/Late_life_alcohol_consumption.pdf

"... bauturi alcoolice cu moderatie (1-3 pahare pe zi)..."

Daca asa arata bautorii moderati (cu dependenta de alcool probabil instalata), atunci cum arata "bautorii inveterati"??

Trebuie spus ca unele studii pot fi si viciate. Cu ceva vreme in urma a existat un astfel de studiu care sustinea ca (ovo-lacto) vegetarienii traiesc mai putin decat persoanele cu dieta omnivora. Pentru a-si asigura numarul de participanti vegetarieni, cercetatorii ii racolasera din randul persoanelor bolnave (uneori in faza terminala), care tineau dieta in scop terapeutic...

Am cautat mai multe informatii despre acest studiu (e din 2010) si am gasit cateva precizari ale autorilor. Sunt informatii importante care au fost in mod regretabil omise in articolul de fata si care schimba total datele problemei. Iata ce declara Holahan, autorul studiului, citat de Sciencedaily.com:

"Constatarile noastre demonstreaza ca a fost semnificativ mai probabil ca abstinenții sa fi avut probleme cu alcoolul înainte, sa fi fost obezi și sa fi fumat tigari decat consumatorii de alcool și cu probabilitate semnificativ mai mare decât consumatorii moderati de alcool de a avea probleme de sănătate, simptome depresive"

"In plus, abstinenții au avut statutul socio-economic, activitatea fizica, numărul de prieteni apropiați și calitatea sprijinului venit de la prieteni semnificativ mai mici decât consumatorii de alcool moderat, si o probabilitate in mod semnificativ mai mica de a fi casatoriti decat consumatorii de alcool moderat. Mai mult decât atât, toți acești factori care au fost asociati cu abținerea au prezis semnificativ mortalitatea. "

Cand faci un studiu pe un grup de abstinenti bolnavi (boli partial cauzate - ce ironic - de un istoric al consumului de alcool in tinerete), sa nu te miri ca vor avea o rata de mortalitate mai mare decat bautorii moderati dar care sunt sanatosi! Desi autorii pretind ca au compensat pentru aceste dezechilibre intre grupurile de studiu, eu am rezerve ca s-a facut o compensare care sa duca la rezultate finale corecte.

Si o ultima afirmatie foarte importanta:

"Mai mult decât atât, ABSTINENTII NU AR TREBUI SA SE APUCE DE BAUT PENTRU A-SI IMBUNATATII SANATATEA, iar persoanele care intenționeaza să rămâna gravide, sau au probleme cu alcoolul sau afectiuni medicale care ar putea fi agravate de consumul de alcool nu ar trebui să bea."

Sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100824161432.htm

Alcoolul este viata si viata e alcool!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Negut Laura,Doctor
Doctor
Gradinaru George Daniel,Psiholog
Psiholog
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Burgerii au devenit un aliment din ce in ce mai popular si la indemana pentru persoanele care doresc sa comande ceva repede la birou. Burgerii sunt o optiune buna si atunci cand iesim in oras. Cu toate acestea, continutul lor ne face sa ne intrebam cat de sanatosi sunt si care sunt efectele pe care le au asupra organismului. Specialistii au...
Se spune ca nicaieri nu e mai bine decat acasa, dar acesta este locul unde 65% dintre raceli si mai mult de jumatate dintre toxiinfectiile alimentare sunt contractate. Lucrurile pe care le faceti in fiecare zi in jurul casei au un impact major asupra sanatatii dumneavoastra pe termen scurt, dar si pe termen lung. Care sunt cele mai comune...
Este binecunoscut faptul ca migdalele si nucile au numeroase efecte benefice asupra sanatatii, dar nici fisticul nu trebuie ignorat. Fisticul contine nutrienti precum carbohidrati, proteine, grasimi, fibre dietetice, fosfor, potasiu, tiamina, vitamina B6, beta-caroten, luteina, calciu, fier, magneziu, zinc, vitaminele A, C, E. Ce trebuie sa...
Efectele consumului excesiv de zahar/ Foto: MorgueFile.com Consumat cu moderatie, zaharul (in stare naturala) este esential pentru un organism sanatos, dar in exces acesta poate dauna sanatatii, incepand cu inima si terminand cu viata sexuala. Chiar daca kilogramele in plus sau problemele cu dintii par consecintele evidente ale consumului...
Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...