CORONAVIRUS

20 Aprilie 2021

Diabetul in contextul pandemiei COVID -19

scris de

Dr. Violeta Daniela Diaconita – Medic specialist medicina generala

Diabetul si Covid 19

Diabetul zaharat (diabetes mellitus) este o boala cronica frecvent intalnita si reprezinta cresterea glucozei in sange peste valoarea de 126 mg / dl  a jeun, adica la recoltarea de sange dupa o pauza alimentara de minim 8 ore (in general, se recolteaza dimineata, pe nemancate). Exista si o stare premergatoare diabetului, asa-numitul prediabet, care este certificat de o glicemie in intervalul 100-125 mg / dl. Cresterea nivelului glucozei in sange poate exista fara vreun simptom, multa vreme (ani) si, de aceea, la orice control medical medicul curant va include acest test  pentru a depista prediabetul sau diabetul. Scopul este de a incepe masurile terapeutice cat mai devreme, pentru a preveni evolutia bolii si pentru a mentine pacientul intr-o stare de echilibru glicemic cat mai mult timp posibil.

Exista doua tipuri principale de diabet:
  • diabetul de tip I – insulinodependent
  • diabetul de tip II – non-insulinodependent.

Cel mai frecvent intalnit este tipul II de diabet, cel care apare, in general, la varsta adulta si care prin frecventa si complicatiile pe care le poate cauza reprezinta o problema de sanatate publica.

In contextul pandemiei cu virusul SARS-Cov2, nu s-a dovedit ca persoanele cu diabet au un risc mai mare de infectare cu coronavirus fata de restul populatiei. Pacientul diabetic este insa predispus la complicatii mai severe fata de populatia non-diabetica. Un factor important de luat in considerare la diabetici, este riscul adaugat al comorbiditatilor (afectiuni cronice co-existente). Diabetul este acompaniat in multe situatii de alte afectiuni cronice (hipertensiune arteriala, boala cronica renala, obezitate, boala cardiaca ischemica) care determina un risc cumulat mai mare de complicatii ale bolii COVID 19. Aceste riscuri sunt mai mari cu varsta, adica riscul de complicatii generat de diabet si alte boli cronice este si mai mare la varstnici. Este deci foarte important ca pacientii diabetici cu sau fara alte afectiuni asociate, sa se protejeze impotriva contractarii virusului SARS-Cov2.

Nu s-au constatat diferente in ceea ce priveste riscul de infectie si evolutia infectiei cu SARS-Cov2 intre cele doua tipuri de diabet. Prin urmare, pacientii diabetici sunt sfatuiti sa aplice aceleasi masuri de siguranta sporite, indiferent de forma de diabet de care sufera.

Un tratament antidiabetic corect si monitorizarea glicemiei serice sau / si a hemoglobinei glicozilate, sunt importante mai ales in contextul epidemiologic actual.

Prin urmare:

  • efectuarea consulturilor periodice la medicul diabetolog  sau la medicul de familie,
  • administrarea tratamentului medicamentos,
  • respectarea regimului dietetic si a celui de miscare regulat,

concura la diminuarea riscului de a dezvolta complicatii severe, iar in cazul in care diabeticul se imbolnaveste, il protejeaza de forme severe de boala.

Masurile de preventie a bolii COVID 19, sunt similare celor generale, cu sublinierea ca ele trebuie respectate cu si mai multa strictete: portul mastii, dezinfectarea periodica a mainilor, evitarea aglomeratiilor. La toate acestea se adauga acum arma cea mai eficienta impotriva infectiei, si anume vaccinarea anti SARS-Cov2, singura metoda de lupta specifica si cu un grad de eficienta crescut.

Afla aici mai multe informatii despre eficienta vaccinurilor impotriva Sars-Cov-2.

Diabeticul nu transmite mai usor infectia celor din jurul sau. Pericolul se rezuma la felul in care organismul sau suporta boala, iar acest pericol nu se extinde asupra celor din jur.

 

Recomandari

Infectia sau suspiciunea de infectie cu SARS-Cov2 trebuie anuntata imediat medicului de familie si medicului diabetolog curant. Tratamentul antidiabetic poate fi modificat in functie de evolutia bolii, parametrii biologici si alte investigatii pe care medicii le considera necesare. Monitorizarea glicemiei si a saturatiei de oxigen se poate face la domiciliu si orice modificare se va raporta imediat medicului curant, impreuna cu care se va decide necesitatea internarii.

Este nerecomandat sa se autoadministreze medicamente fara prescriptie. La diabetici, cu atat mai mult, trebuie tinut seama de combinatiile de medicamente antidiabetice, eventual alte tratamente concomitente ale bolilor cronice co-existente. Orice interactiune intre aceste tratamente, poate fie dezechilibra diabetul, fie celelate boli cronice, fie compromite eficacitatea tratamentului anti-infectios. De aceea, legatura cu medicul curant, respectarea indicatiilor de tratament, monitorizarea glicemiei reprezinta actiuni cheie in rezolvarea cu succes a cazului. Cand acest lucru nu este posibil, internarea intr-un spital pe parcursul bolii este cea mai buna varianta.

Cel mai eficient instrument de preventie a infectiei este, fara indoiala, vaccinarea. Studiile  arata o rata foarte mica de infectie la persoanele vaccinate, precum si o frecventa mult redusa a formelor severe de boala la cei vaccinati. Toate aceste date, precum si riscul de forme severe de boala la diabetici, ii recomanda pentru a fi vaccinati cu prioritate.

Dupa infectia COVID19, diabeticul este sfatuit sa faca un control general de sanatate  care are rolul de a evalua consecintele bolii asupra organismului, starea bolii de baza – diabetul – si eventualele masuri terapeutice: modificarea tratamentului de baza, adaugarea de masuri noi si modificarea ritmului de monitorizare.

In functie de indicatiile medicului curant, controlul post COVID poate include, fara a se rezuma la, urmatoarele:

  • Consult diabet si boli de nutritie
  • Consult cardiologic – cu electrocardiograma si ecocardiografie
  • Consult pneumologic – cu radiografie sau/si CT pulmonar
  • Analize de sange si urina, inclusiv anticorpii SARS-Cov2

Mai multe informatii despre testele si pachetele de anticorpi Sars-Cov-2 pot fi accesate aici 

 

 

Bibliografie

American Diabetes Association - https://www.diabetes.org/diabetes; https://www.diabetes.org/coronavirus-covid-19

Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

 

 

Sars-Cov-2
Diabet si nutritie


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.