Publicat la: 
17/08/2018

mic dejun

Micul dejun te ajuta sa arzi mai multi carbohidrati in timpul exercitiilor fizice si accelereaza metabolismul pentru masa urmatoare, conform eurekalert.org.

Cercetatorii de la Universitatea din Bath au descoperit ca oamenii care iau micul dejun inainte de a face exercitii fizice au deja organismul pregatit sa arda carbohidrati, dar ii ajuta si sa digere mai repede mancarea dupa ce au facut sport. Studiul a fost publicat in ” American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism”.

Oamenii de stiinta de la departamentul de sanatate al universitatii, impreuna cu cei de la universitatile din Birmingham, Newcastle si Stirling, au studiat efectele micului dejun, in cazul celor care l-au luat, sau care nu l-au luat, si care urmau sa mearga cu bicicleta o ora mai tarziu. Intr-un test de control, micul dejun a fost urmat de o odihna de 3 ore. Voluntarii au mancat terci de cereale cu lapte cu 2 ore inainte de a incepe sa faca sport.

Cercetatorii au masurat nivelul de glucoza din sange si cel de glicogen al muschilor al tuturor celor 12 voluntari de sex masculin, fie ca s-au odihnit sau ca au facut sport dupa micul dejun.

Ei au descoperit ca micul dejun a crescut rata carbohidratilor arsi in timpul exercitiilor fizice, precum si rata digestiei corporale si alimentelor metabolizate consumate si dupa exercitiile fizice.

”Acesta este primul studiu care examineaza modul in care micul dejun, luat inainte de exercitiile fizice, influenteaza mesele urmatoare. Am descoperit ca oamenii care iau micul dejun inainte de a face sport digera mai repede mancarea si absorb si metabolizeaza carbohidratii”, spune dr. Javier Gonzalez, care a condus studiul.

”De asemenea, am constatat ca micul dejun consumat inainte de exercitiile fizice creste consumul de carbohidrati din timpul exercitiilor si ca acestia nu provin doar din micul dejun, ci si din carbohidratii stocati in glandele musculare ca glicogen. Aceasta crestere a utilizarii glicogenului muscular poate explica de ce a existat o eliminare mai rapida a zaharului din sange dupa masa de pranz, in cazurile cand micul dejun a fost consumat inainte de exercitii”, spune Rob Edinburgh, membru al echipei de cercetare.

Un lucru interesant este ca, in alte studii, unii oameni au tinut post, lucru comun in studiile legate de metabolism, dar care ar putea face rezultatele irelevante, deoarece acest tip de dieta modifica metabolismul.

”Desi abtinerea de la anumite alimente inainte de studiile de laborator este un lucru obisnuit pentru a controla starea metabolica de baza, aceste conditii pot impiedica aplicarea constatarilor in situatiile cele mai reprezentative pentru viata de zi cu zi, deoarece majoritatea oamenilor nu se abtin de la alimentele respective in mod normal”, adauga dr. Gonzalez.

”Deoarece acest studiu a evaluat doar raspunsurile pe termen scurt la micul dejun și la exercitiile fizice, implicatiile pe termen lung ale acestei metode sunt neclare si avem studii in curs de desfasurare, prin care ne propunem sa clarificam daca consumul micului dejun inainte sau dupa exercitiile fizice influenteza sanatatea. Este necesar si sa urmarim ce efect au alimentele pe care le consumam inainte de efortul fizic, dar implicand participanti supraponderali, care ar putea prezenta un risc crescut de diabet zaharat de tip 2 si de boli cardiovasculare”, spune Rob Edinburgh.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/uob-ebb081418.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Masa luata la birou / Foto: Flickr.com Viteza care ne guverneaza viata a facut ca timpul dedicat mesei sa se reduca la 39 de minute pe zi. Mancatul a devenit un ritual strict functional, realizat in graba, pentru a reveni cat mai repede la sarcinile pe care le avem de indeplinit la locul de munca. "Mesele rapide" par sa fie mai degraba o...
Articulatiile noastre sunt construite sa reziste la forte incredibile. In fiecare articulatie se afla o capsula cu lichid sinovial, care protejeaza cartilajul. O dieta nepotrivita, varsta si genetica pot cauza ruperii cartilajului, provocand o reactie inflamatorie. Din fericire, exista anumite alimente care pot consolida sanatatea articulatiilor...
Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou...
Femeile insarcinate, in special cele supraponderale, pot controla greutatea acumulata prin dieta si exercitii fizice. De asemenea, modificarile privind dieta si stilul de viata ar putea fi necesare chiar inainte de sarcina pentru a preveni complicatiile, conformeurekalert.org. Multe femei care au deja probleme cu greutatea acumuleaza prea multe...
Ce mancam la micul dejun / Foto: Photoxpress.com Prima masa a zilei ar trebui gandita si calculata astfel incat sa iti confere doza de energie necesara pentru a te pune in functiune si a te mobiliza pentru o jumatate de zi. Majoritatea imaginilor folosite pentru a ilustra un mic dejun au in centrul atentiei un pahar mare de suc de fructe, in...