Publicat la: 
6/09/2018

produse din cereale integrale

Indiferent ca este vorba de secara, ovaz sau grau, cerealele integrale pot preveni diabetul de tip 2. Asta au descoperit cercetatorii de la ”Chalmers University of Technology”, din Suedia, si de la ”Danish Cancer Society Research Center”, printr-un nou studiu, potrivit eurekalert.org.

Era deja cunoscut faptul ca cerealele integrale pot preveni diabetul de tip 2, cunoscut si sub numele de diabet zaharat la adulti. Totusi, rolul diferitelor surse de cereale integrale si cantitatea necesara pentru prevenirea afectiunii nu au fost investigate in amanunt.

”Majoritatea studiilor anterioare au fost facut in Statele Unite ale Americii, unde oamenii consuma, in special, grau. Ne-am propus sa vedem daca exista diferente intre tipurile de cereale, deoarece fiecare contine diverse tipuri de fibre dietetice si de substante bioactive, care influenteaza factorii de risc pentru diabetul de tip 2”, declara Rikard Landberg, profesor de alimentatie si sanatate la ”Chalmers University of Technology”.

Rezultatele studiului: toate cerealele au asigurat aceeasi protectie impotriva diabetului de tip 2

Studiul a fost realizat in Danemarca, unde exista o mare varietate in consumul de cereale integrale. Studiul a demonstrat ca toate cerealele au asigurat aceeasi protectie impotriva diabetului de tip 2, fie ca a fost vorba de orz, fulgi de ovaz, sau muesli. Totusi, cercetatorii sugereaza ca este mai importanta cantitatea de cereale pe care o consumam zilnic.

Participantii la studiu au fost impartiti in patru grupe, in functie de cantitatea de cereale pe care au raportat ca o consuma zilnic. Cel mai mare consum a fost de minim 50 de grame de cereale integrale pe zi, adica o portie de terci de ovaz si o felie de paine de secara. Participantii din acest grup au avut un risc cu 34% mai mic, pentru barbati, si cu 22% mai mic, pentru femei, de a dezvolta diabet, comparativ cu grupul cu cel mai redus consum de cereale.

”Este greu sa investighezi ce cantitate de cereale mananca fiecare om. Daca am imparti amercanii in 4 grupe, grupul cu cel mai mare consum ar fi echivalent cu grupul cu cel mai mic consum din Danemarca. Daca ne referim strict la Europa, Scandinavia are cel mai mare consum, iar Spania si Italia cel mai mic”,  spune Rikard Landberg.

Studiul a avut 55.000 de participanti, cu varsta intre 50 si 65 de ani, care au fost urmariti timp de 15 ani, datele fiind preluate dintr-un studiu privind dieta, cancerul si sanatatea. Participantii au completat chestionare privind cantitatea totala de cereale integrale consumata zilnic si cele mai frecvent consumate cereale. Pentru a afla cati participanti au dezvoltat diabet de tip 2 in decurs de 15 ani, specialistii au analizat datele din registrul national al diabetului din Danemarca, totalul fiind de peste 7000 de persoane.

In ceea ce priveste dieta, cerealele integrale sunt cele mai eficiente pentru a preveni diabetul de tip 2. Totusi, consumul de cafea si reducerea carnii rosii pot avea un efect similar.

”Rezultatele noastre sunt in concordanta cu sfaturile dietetice, care recomanda inlocuirea fainii albe cu cerealele integrale, atat pentru prevenirea diabetului de tip 2, cat si pentru sanatate in general”, adauga Rikard Landberg.

Cerealele integrale sunt compuse din germeni si tarate. Astfel, majoritatea celor care urmeaza o dieta scazuta in carbohidrati evita cerealele.

”Carbohidratii reprezinta un grup foarte variat de alimente, includ si zahar, amidon si fibre. Tocmai din cauza varietatii, ar trebui sa nu le catalogam pe toate ca fiind nesanatoase, deoarece fiecare are un efect diferit asupra sanatatii noastre. In plus, nu a existat, pana acum, un studiu care sa demonstreze ca cerealele integrale ne influenteaza negativ sanatatea”, concluzioneaza Rikard Landberg.

Ce cantitate de cereale integrale este recomandata zilnic 

Nutritionistii suedezi ne sfatuiesc sa consumam in jur de 70 de grame de cereale integrale pe zi, pentu femei, si in jur de 90 de grame de cereale integrale, pe zi, pentru barbati. Acestia ne dau cateva exemple pentru a intelege mai bine ce inseamna cantitatea respectiva:

  •          1 felie de 50 de grame de paine de secara = 16 grame de cereale integrale
  •          1 portie de 35 de grame de ovaz = 35 de grame de cereale integrale
  •          12 grame de paine crocanta = 12 grame de cereale integrale

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

As. Universitar...
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist

Articole similare

Indiferent ca este vorba de secara, ovaz sau grau, cerealele integrale pot preveni diabetul de tip 2. Asta au descoperit cercetatorii de la ”Chalmers University of Technology”, din Suedia, si de la ”Danish Cancer Society Research Center”, printr-un nou studiu, potrivit eurekalert.org. Era deja cunoscut faptul ca cerealele integrale pot preveni...
Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila asociere a fost speculata de mult timp, dar rezultatele...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca femeile care iau antidepresive in timpul sarcinii au un risc mare de a dezvolta diabet in timpul celor noua luni. Cel mai ridicat risc s-a inregistrat in randul femeilor care au luat Venlafaxina, un tip de medicament cunoscut sub numele de inhibitor al recaptarii serotoninei si...
Diabetul este asociat cu diverse probleme de sanatate, inclusiv cu scaderea masei musculare scheletice. Oamenii de stiinta au demonstrat ca o crestere a nivelului de zahar din sange duce la atrofie musculara si ca doua proteine, WWP1 SI KLF15, joaca un rol cheie in acest proces. Cand soarecii fac diabet, se poate observa o pierdere a masei...
Persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de medicina de la Universitatea Harvard, din SUA, si aparut in publicatia Neurology, scrie Mediafax. Motivul, spun autorii acestui studiu, este...