MEDICINA GENERALA

27 Aprilie 2011

Este sangele artificial o solutie in cazul unui accident grav?

Este sangele artificial o solutie in cazul unui accident grav?

Sangele artificial poate fi extrem de util in situatiile de urgenta / Foto: Photoxpress.com

I se poate intampla oricui. O persoana este transportata de urgenta la spital, in urma unui atac de cord sau a unui accident rutier. Pacientul sangereaza abundent. O singura solutie ar putea tine pacientul in viata pana la camera de garda: sangele artificial. Dar cat de viabila este o astfel de alternativa?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Doua categorii de substituenti sanguini au fost descoperite: perfluorocarburile (PFBOC) si transportorul de oxigen pe baza de hemoglobina (HBOC). O parte dintre aceste substante se afla in faza finala de testare si vor fi disponibile in spitale cat de curand. Altele sunt deja in uz, spre exemplu substantele numite Hemopure si Oxyglobin. In anul 2001, guvernul din Africa de Sud a gasit o solutie pentru a depasi criza de sange uman sanatos de care medicina are nevoie. Astfel a fost lansat si aprobat Hemopure, provenit din sange de vaca si produs de o firma americana. Insa in ultimii ani, folosirea Hemopure-ului a scazut spectaculos.

Ce este sangele artificial?

Sangele artificial este o substanta care are capacitatea de a imita functiile sangelui. Desi nu are hematii, leucocite sau trombocite, aceasta substanta elimina dioxidul de carbon si transfera oxigenul din corp, pana ce maduva osoasa reuseste sa produca din nou hematiile. Compusii chimici folositi ca substituenti de sange sunt perfluorocarburile (PFBOC) si transportorul de oxigen pe baza de hemoglobina (HBOC), informeaza un studiu publicat de cercetatorii din India.

Avantajele sangelui artificial

Exista numeroase situatii in care sangele artificial nu reuseste sa il substituie in totalitate pe cel real. Cateodata, sangele artificial nu poate inlocui nici macar volumul sangelui pierdut. Cu toate acestea, substituentii sanguini prezinta o serie de avantaje, potrivit The Journal of the American Medical Association.

  • transporta oxigenul in situatii in care hematiile nu mai pot indeplini aceasta misiune, fiind de aceea supranumit "oxigen terapeutic",
  • spre deosebire de sangele natural, cel artificial poate fi sterilizat, astfel incat bacteriile si virusii pot fi indepartati din componenta acestuia,
  • poate fi administrat tuturor pacientilor, indiferent de grupa sanguina,
  • poate fi pastrat pe raft mai mult de un an, fara sa fie necesara refrigerarea lui, astfel incat sangele artificial este extrem de util in situatiile de urgenta.

Structurile chimice ale celor doua categorii de substituenti sanguini difera in mod radical, insa ambele utilizeaza ca modalitate de transportare a oxigenului difuziunea pasiva. Aceasta beneficiaza de tendinta gazelor de a se deplasa din zonele cu o concentratie mai mare de oxigen, in cele cu o concentratie mai mica.

Sangele HBOC

Transportorul de oxigen pe baza de hemoglobina (HBOC) nu seamana prea mult cu sangele real. Este obtinut din hemoglobina naturala, sterilizata si are o culoare rosie foarte inchisa, se explica intr-un articol publicat de Brown University. Hemoglobina utilizata la fabricarea HBOC poate fi de provenienta:

  • umana: sange real, placenta,
  • animala: sange de vaca,
  • bacterii modificate genetic care pot produce hemoglobina.

Modul de functionare al sangelui HBOC se aseamana foarte mult cu acela al hematiilor. Moleculele HBOC-ului plutesc in plasma sanguina, preluand oxigenul din plamani si transportandu-l catre capilare. Aceste molecule sunt mult mai mici decat hematiile, motiv pentru care pot patrunde acolo unde hematiile nu reusesc, spre exemplu in tesuturile umflate sau in vasele de sange din jurul tumorilor canceroase. Majoritatea moleculelor HBOC raman in sangele unui pacient pentru aproximativ o zi, in comparatie cu celulele rosii care rezista pana la 100 de zile.

Injectarea sangelui HBOC are si efecte adverse, el putand cauza cresteri ale presiunii arteriale. De asemenea ,HBOC-ul poate cauza discomfort abdominal si crampe. Unele substante HBOC provoaca inrosirea temporara a ochilor.

Sangele PFBOC

Spre deosebire de HBOC, perflurocarburile (PFBOC) sunt albe si in intregime sintetice. Substantele PFBOC sunt inerte din punct de vedere chimic, dar sunt extrem de eficiente in transportarea gazelor dizolvate. Pot transporta cu 20-30% mai mult gaz decat apa sau plasma sanguina. Din acest motiv, medicii utilizeaza PFBOC in combinatie cu o doza suplimentara de oxigen.

Sange artificial creat in Romania

O substanta care poate inlocui sangele a fost creata intr-un laborator din cadrul Facultatii de Chimie din Cluj. Sangele artificial, asa cum a fost denumita substanta, este sintetizat in eprubeta si poate fi util mai ales in cazul interventiilor chirurgicale ce necesita cantitati importante de sange pe timpul desfasurarii acestora. Aceasta formula a fost testata momentan numai pe soareci.

Daca produsul clujean va fi testat si omologat, el ar putea fi foarte util in situatii de urgenta, precum accidentele. Substitutul artificial isi indeplineste sarcinile de a transporta oxigen, iar dupa doua-trei zile corpul incepe sa-si regenereze sangele si compusii artificiali sunt eliminati. Substantele nu sunt concepute pentru tratamente pe termen lung, ci pentru cazuri de criza a declarat pentru City News Radu Silaghi, coordonatorul proiectului de cercetare.

Doctorul Ljubomir Petrov, seful sectiei de Hematologie din cadrul Institutului Oncologic "Dr. I. Chiricuta" spune ca este rezervat in privinta noii formule de sange artificial. S-au facut astfel de cercetari in toata lumea, dar sunt departe de asa ceva. Acestea sunt incercari si isi au rostul lor, dar un inlocuitor al sangelui este departe de a fi descoperit. Chiar daca a fost testat cu succes pe soareci, de la soareci la oameni e un drum foarte lung. Cel mai grav este ca la noi sunt sclipiri, sunt idei foarte bune, dar nu sunt conditiile necesare pentru a le pune in practica, a declarat pentru City News dr. Ljubomir Petrov.

Controverse legate de sangele artificial

Medicii au incetat sa mai utilizeze HemAssist, prima substanta HBOC testata pe oameni in S.U.A., dupa ce s-a constatat ca pacientii care au primit aceasta substanta au murit in numar mai mare decat cei care au primit sange prin transfuzii. De asemenea, cateva companii farmaceutice au intampinat dificultati in a demonstra ca transportoarele de oxigen sunt cu adevarat eficiente, scrie Discovery Health.

O parte dintre aceste probleme apar si din cauza ca sangele artificial este radical diferit de cel natural, astfel incat dezvoltarea unor metode cat mai precise de comparatie devine foarte dificila, iar rezultatele sunt greu de cuantificat.



Medici HEMATOLOGIE

GE
Gheorghita Emanuil
Medic primar
Gheorghita Emanuil
Medic primar

Doctor Lazaroiu Mihaela Cornelia
Lazaroiu Mihaela Cornelia
Medic Primar
Lazaroiu Mihaela Cornelia
Medic Primar

Doctor Militaru Silvia
Militaru Silvia
Medic Primar
Militaru Silvia
Medic Primar

Doctor Bumbea Horia
Bumbea Horia
Medic Primar, Profesor Doctor
Bumbea Horia
Medic Primar, Profesor Doctor

Doctor Ciochinaru Mihai
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist

Doctor Badulescu Oana-Viola
Badulescu Oana-Viola
Medic Primar, Conf. Doctor,Sef sectie
Badulescu Oana-Viola
Medic Primar, Conf. Doctor,Sef sectie

MAG
Matei Amalia Geta
Medic Primar
Matei Amalia Geta
Medic Primar

Doctor Movileanu Cristiana
Movileanu Cristiana
Medic Specialist
Movileanu Cristiana
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.