Depigmentarea pielii: care sunt cauzele

Ce reprezintă depigmentarea pielii
Depigmentarea pielii este o afecțiune dermatologică care afectează 1-2% din populație la nivel mondial. Depigmentarea pielii presupune apariția pe piele a unor porțiuni cu pete foarte deschise la culoare ce pot fi localizate sau difuze, adică răspândite pe toată pielea.
Dacă pigmentul pielii (melanina) este redus, atunci afecțiunea poartă denumirea de hipopigmentare, iar dacă dispare complet și pielea este albă, vorbim despre leziuni acrome sau depigmentare a pielii. De asemenea, depigmentarea poate fi temporară sau permanentă, ca în cazul albinismului.
Boli care pot duce la depigmentarea pielii
Cauzele depigmentării pielii sunt numeroase și este important să le cunoști pentru a ști precis ce boală a produs aceste efecte, precum și pentru a putea beneficia de tratamentul corespunzător. În plus, în cazul unora dintre aceste boli, pe lângă aspectul estetic care produce disconfort și scade stima de sine, pot exista și complicații. Iată care sunt principalele boli care pot produce o depigmentare a pielii:
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută și ca eczemă, este o boală cronică care se manifestă prin uscăciunea pielii, mâncărimi, pete roșii. Ea poate produce hipopigmentarea pielii de obicei ca reacție postinflamatorie.
Din această cauză, în cazul dermatitei atopice, depigmentarea pielii poate apărea pe mâini, picioare, piept sau față, acestea fiind zonele cele mai afectate. Persoanele cu piele mai închisă la culoare sunt mai afectate de depigmentare, aceasta dezvoltându-se la 10-20% dintre copii și 1-3% dintre adulți.
Psoriazis
Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii. Celulele din stratul superficial al pielii se înmulțesc și astfel se produce o îngroșare exagerată. Depigmentarea pielii poate să apară atunci când plăcile provocate de psoriazis dispar, ca reacție postinflamatorie. Aproximativ un sfert dintre pacienții cu psoriazis se confruntă cu situații de depigmentare a pielii.
Pitiriazis
Pitiriazisul alb este o afecțiune întâlnită frecvent la copii și adolescenți care se manifestă prin pete rotunde sau ovale de depigmentare a pielii. Marginile acestor pete nu sunt clar definite și se confundă gradual cu pielea normal pigmentată. Practic, celulele care produc melanina au o activitate mult redusă.
În cele mai multe cazuri, pitiriazisul alb poate fi identificat ca o depigmentare a pielii de pe față, localizată în pete. Se poate manifesta însă și prin depigmentarea pielii de pe mâni, gât sau spate.
În schimb, Pitiriazisul versicolor este o infecție în care cauza depigmentării pielii este o ciupercă din genul Malassezia. Boala se manifestă prin hiperpigmentarea sau depigmentarea pielii pe mâini, spate, piept și gât. Petele sunt albe sau cafenii, au forme neregulate și sunt de mici dimensiuni, având un aspect de confetti.
Hipomelanoza gutată idiopatică
Hipomelanoza gutată idiopatică este o formă de depigmentare a pielii care constă în apariția de mici pete circulare de culoare albă. Este produsă de îmbătrânirea pielii, dar și de expunerea la soare sau chiar de factorii genetici. Depigmentarea pielii picioarelor, mâinilor sau gâtului sunt cele mai frecvente forme, întrucât aceste zone sunt mai puțin protejate împotriva soarelui.
Hipopigmentarea postinflamatorie
Hipopigmentarea pielii poate apărea și în urma unor tulburări inflamatorii, iar cauza poate fi chiar remisiunea acestora în urma tratamentului. Celulele care produc melanina își reduc activitatea sau nu mai transferă melanina către celulele din stratul superficial al pielii. Ca urmare, apar leziuni, mai ales la persoanele cu pielea de culoare mai închisă.
Lichen sclerosus

Lichen sclerosus este o dermatoză inflamatorie cronică ce afectează cel mai frecvent zona organelor genitale. Se prezintă în general sub forma unor pete albe pe piele, ferme la palpare, fibroase, cu suprafață lucioasă. Pe lângă depigmentarea pielii, lichen sclerosus se manifestă și prin prurit, rar durere.
Lepra
Lepra sau boala Hansen este o boală contagioasă cronică foarte gravă, dar care la ora actuală se întâlnește extrem de rar în Europa. A afectat omenirea din cele mai vechi timpuri, iar în ziua de azi se poate transmite numai în condiții igienice deficitare.
Perioada de incubație este foarte lungă în cazul leprei – ani de zile – iar unul dintre primele simptome ale bolii este depigmentarea pielii. Apar leziuni, mici pete depigmentate, în general albe, cu diametrul de câţiva milimetri, unde pielea este insensibilă la durere sau la căldură şi nu transpiră. Principalele forme ale bolii Hansen se disting pe baza numărului de bacterii prezente în organism și de pete depigmentate de pe piele. Formele paucibacilare de lepră prezintă mai puțin de 5 pete, iar formele multibacilare mult de 5 pete.
Vitiligo
Vitiligo este probabil cea mai cunoscută boală de depigmentare a pielii și afectează între 0.5 și 1% din populația planetei. Este o boală care se manifestă prin apariția zonelor depigmentate bine delimitate și de obicei simetrice. Ele pot fi localizate și limitate la 1-2 pete sau pot afecta o întreagă parte a corpului. Depigmentarea pielii feței este cea mai frecventă, dar și depigmentarea pielii de pe mâini sau picioare.
În cazul vitiligo, cauza depigmentării pielii este faptul că sistemul imunitar distruge melanocitele (celulele care produc melanina) și, ca urmare, se ajunge la depigmentarea pielii la nivel local sau, în cazuri rare, chiar general, pe toată suprafața corpului.
Petele albe cu diametrul mai mic de 5 milimetri se numesc macule, iar cele care depășesc 5 milimetri sunt cunoscute drept plăci. Vitiligo se manifestă inițial prin câteva macule, dar numărul acestora crește treptat. În general, depigmentarea pielii începe cu fața, mâinile sau picioarele. Plăcile apar ulterior și rămân stabile sau chiar tind să se lărgească. De asemenea, pe lângă depigmentarea pielii, boala poate duce și la albirea părului.
Alte cauze ale depigmentării pielii
Există și alte cauze care pot duce la depigmentarea pielii:
Expunerea la substanțe chimice - leucodermie chimică
Contactul cu anumite substanțe chimice pot avea acest efect de depigmentare a pielii. Printre cele mai comune sunt hidrochinona care este, de altfel, folosită în tratamentul hiperpigmentării sau fenolii. De asemenea, proceduri ca dermabraziunea sau epilarea cu laser pot și ele duce la depigmentarea pielii.
Alte boli care se pot asocia cu depigmentarea sau hipopigmentarea pielii
Dintre acestea putem enumera hipomelanoza maculară progresivă, sindrom Vogt-Koyanagi-Harada, mycosis fungoides, morfee, mucinoza foliculară, sarcoidoza. Cauzele de hipopigmentare difuză se asociază de obicei cu endocrinopatii - hipogonadism, panhipopituitarism, deficit de cupru sau seleniu.
Soluții pentru ameliorarea și prevenirea depigmentării pielii
Tratamentul pentru depigmentarea pielii diferă de la o boală la alta. Trebuie precizat că nu în cazul tuturor bolilor de depigmentare a pielii există opțiuni terapeutice care să asigure o vindecare completă, dar pot exista soluții pentru ameliorarea sau prevenirea acestei situații.

În ceea ce privește dermatita atopică, cea mai frecventă dintre bolile de depigmentare a pielii, tratamentul poate ameliora boala, dar nu o poate vindeca. Depigmentarea pielii poate totuși să dispară spontan, odată cu înaintarea în vârstă. Principala metodă de prevenire a recidivelor eczemei este utilizarea constantă a cremelor hidratante. De asemenea, trebuie evitate alimentele care pot provoca alergii.
Tratamentul medicamentos al dermatitei atopice este simptomatic și constă în administrarea de tratament topic cu dermatocorticoizi sau inhibitori de calcineurină și tratament sistemic cu antihistaminice non-sedative, corticoterapie (în cazurile moderat-severe), antibiotice (când există asociate infecții ale pielii), terapie imunosupresoare, terapie biologică (în formele severe care nu au răspuns la alte tratamente) sau fototerapie.
Prevenirea puseelor de dermatită atopică constă în aplicarea unor metode simple, pe lângă evitarea factorilor de risc care pot duce la hipopigmentarea pielii, precum utilizarea de produse de curățare cu un PH neutru sau scăzut, hipoalergenice, fără parfum și fără conservanți. Dușurile scurte, la o temperatură apropiată de temperatura pielii, urmate de aplicarea de creme sau loțiuni hidratante, precum și purtarea hainelor din materiale naturale, de preferat bumbac 100% sunt și ele metode care pot ajuta la prevenirea dermatitei atopice.
Pentru cei afectați de pitiriazis versicolor, unde cauza depigmentării pielii este o ciupercă, medicul poate să recomande administrarea de medicamente topice sau sistemic antifungice. Cu tratament, petele pot dispărea în aproximativ două luni.
În cazul vitiligo, de exemplu, metodele de tratament al depigmentării pielii au ca scop încetinirea proceselor de distrugere a celulelor care produc melanină de către sistemul imunitar și stimularea repigmentării prin intermediul melanocitelor din periferia leziunilor sau din teaca firului de păr; aceste lucruri se pot face prin fototerapie cu ultraviolete A și B, prin corticoterapie locală, prin imunomodulatoare locale sau sistemice. Pentru cei care nu răspund la tratament se poate recurge la utilizarea de produse de machiaj speciale pentru persoane cu piele depigmentată pentru un camuflaj bun sau chiar la depigmentarea zonelor sănătoase, pentru a obține o culoare uniformă.
În cazul psoriazisului, se aplică tratamente topice, se poate folosi fototerapia cu ultraviolete B și tratamentul sistemic cu imunosupresoare, dacă psoriazisul rezistă la tratamentele topice.
Prevenirea depigmentării pielii se poate face prin eliminarea unor factori care pot favoriza, declanșa sau întreține boala. Astfel, este foarte important echilibrul psihoemoțional, renunțarea la fumat și alcool, dar și un regim alimentar echilibrat.
În niciunul dintre cazurile de depigmentare a pielii nu sunt recomandate administrarea medicamentelor din proprie inițiativă sau folosirea diverselor metode naturiste care pot, dimpotrivă, chiar accentua simptomele. Solicită un consult de specialitate, iar cu ajutorul unui specialist în dermatoestetică vei putea urma tratamentul adecvat.
Bibliografie
- Geng, Caitlin. “What Is Eczema Skin Discoloration?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 16 Sept. 2021, www.medicalnewstoday.com
- Givler, Donald N, et al. “Pityriasis Alba.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 24 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- “Lichen Sclerosus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- Das, Shinjita. “Vitiligo.” Merck Manuals Professional Edition, Merck Manuals, 6 Oct. 2022, www.merckmanuals.com
- “Hypopigmentation: What It Is, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Rutina de îngrijire a tenului în timpul sarcinii: ce este permis și ce să eviți?
Niacinamida Niacinamida (vitamina B3) este un nutrient esențial, necesar pentru respirația țesuturilor, metabolismul lipidelor și glicogeneză. Deficiența sa în timpul sarcinii este neobișnuită, cu excepția cazului în care alimentația gravidei este deficitară. Niacinamida este ...

Skin tightening, reintinerirea pielii cu laserul Nd:YAG: cand se recomanda si dupa cat timp sunt vizibile rezultatele | Nectara Mitroi, medic primar dermatovenerologie, MedLife Baneasa
Pielea tanara si frumoasa este un deziderat al oricarei persoane si procesul de imbatranire nu iarta pe nimeni. Ce se intampla cu pielea cand imbatranim si ce solutii avem, ne explica dr. Nectara Mitroi, medic primar dermatovenerologie, DermaLife si Hyperclinica MedLife Baneasa. Nu ...

VNUS Closure – Tratament modern pentru varice, minim invaziv
VNUS Closure este unul dintre cele mai moderne tratamente pentru vene varicoase. În acest articol vom prezenta această procedură de tratament, cui se adresează și care sunt avantajele sale. Picioarele sunt alcătuite nu doar din mușchi și oase ci și dintr-o rețea de vene. O venă...