AFECȚIUNI

27 Octombrie 2022

Ce afecțiuni pot indica durerile de oase?

Ce afecțiuni pot indica durerile de oase

Durerile de oase pot fi foarte intense și puternice și, în majoritatea cazurilor, sunt extrem de greu de suportat, necesitând tratament urgent pentru ameliorare. Apariția durerilor de oase poate avea diverse cauze, fiind adesea asociate cu alte afecțiuni. 

Durerea osoasă poate fi ameliorată cu un tratament adecvat, medicamentos specific, odată ce a fost identificată cauza.

Boli care se pot manifesta prin dureri de oase

Durerea osoasă poate fi cauzată de o serie de afecțiuni precum artroză, artrită, osteoporoză, cancer osos sau cancer metastatic osos, leucemie, mielom multiplu, anemie sau osteomielită. De asemenea, pacienții care suferă de fibromialgie acuză și o durere difuză generalizată, oboseală, precum și tulburări ale somnului.

În cazul atleților de performanță, durerile osoase pot apărea din cauza unor mici fisuri la nivel osos, cauzate de practicarea intensivă a sportului.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune a oaselor care apare mai ales la persoane în vârstă și afectează densitatea minerală și masa osoasă, determinând o rezistență scăzută a acestora.

Osteoporoza favorizează și apariția mai ușoară a fracturilor, în special în zona șoldurilor, a coloanei sau a încheieturilor. De cele mai multe ori nu prezintă simptome, fiind identificată atunci când apar complicații.

Persoanele afectate de osteoporoză sunt, în mod obișnuit, femeile trecute de 50 de ani și bărbații care au împlinit 65 de ani.

Consumul de alcool și de băuturi carbogazoase, fumatul și sedentarismul fac parte dintre factorii care influențează apariția osteoporozei.

Cancerul osos

Pe lângă durerea de oase, cancerul osos poate provoca umflarea și inflamarea zonei afectate, apariția unor noduli lângă osul afectat și fragilitatea crescută a oaselor ce poate duce la apariția mai ușoară a fracturilor, din cauza modificărilor apărute la nivel osos. Simptome mai puțin comune pot include transpirații abundente, mai ales în timpul nopții, scădere neașteptată și rapidă a greutății, stări dese de oboseală, febră și frisoane.

Dureri ale oaselor pot apărea și în cazul unor metastaze ale altor tipuri de cancer, cum sunt cancerul la sân, la plămâni, rinichi sau prostată. Atunci când alte părți ale corpului sunt afectate de cancer, boala poate afecta și oasele.

Osteomielita

Osteomielita este o infecție a oaselor care poate apărea direct la os sau se poate răspândi, pe calea sângelui, până la os după ce a apărut inițial într-o altă zonă a corpului (infecție secundară). Cel mai des aceasta se declanșează din cauza unei fracturi sau a unei intervenții chirurgicale. Riscul este mult mai mare dacă persoana afectată are imunitatea compromisă din cauza unor afecțiuni diverse, cum ar fi diabet zaharat, anemie falciformă sau siclemie.

Anemia

Anemia este o afecțiune declanșată de un deficit de globule roșii în sânge, fenomen care determină o capacitate mai mică a acestora de a transporta oxigenul către organism. Durerea osoasă este unul dintre simptomele asociate anemiei, pe lângă durerile de cap, stările de amețeală și oboseală și respirația dificilă. Persoanele anemice au adesea tenul palid, iar mâinile și picioarele le sunt reci.

Leucemia

Leucemia este un tip de cancer al globulelor albe din sânge care afectează măduva. Aceasta produce prea multe leucocite, ale căror funcții nu mai sunt îndeplinite. Persoanele diagnosticate cu leucemie acuză durere de oase, mai ales în zona picioarelor. Alte simptome asociate leucemiei sunt durerile severe de cap, umflarea ganglionilor, apariția unor pete roșii pe piele, vânătăi care apar adesea pe corp, sângerări nazale și stări puternice de oboseală.

Artroza

Artroza se referă la afecțiunile articulațiilor și poate genera și durere. Apare mai ales la persoanele vârstnice, dar poate să apară și în cazul sportivilor, prin uzura sau microtraumatismele repetitive de la nivelul articulațiilor. Atunci când articulațiile sunt afectate, apar dureri numite artralgii. Când sunt inflamate mai multe articulații, termenul medical folosit este de poliartralgii. Uzarea articulațiilor determină tumefierea articulațiilor, durere, însoțite de redoare și impotență funcțională. 

Alte cauze posibile

Alte cauze posibile

Dureri de oase la copii

Durerile osoase la copii sunt des întâlnite în urma creșterii accelerate. Articulațiile și mușchii sunt zonele care dor în mod normal în cazul puseelor de creștere, dar dacă cel mic acuză și dureri de oase, este recomandat un consult medical de specialitate, pentru a exclude cauze mai grave. Copiii se pot confrunta și cu diferite tipuri de cancer, ale căror localizări pot avea ca simptom durerea osoasă.

Dureri de oase în sarcină

În timpul sarcinii este destul de comună durerea apărută la nivelul bazinului, în zona pelviană. Aceasta apare mai des în ultimul trimestru de sarcină și uneori este legată de greutatea în plus acumulată în această perioadă. Durerile se pot extinde și către spate și picioare. 

Femeilor însărcinate le este recomandat să încerce să nu ia în greutate mai mult de 13 kilograme, pentru a nu pune presiune suplimentară asupra organismului, mai mult decât este necesar și normal în această perioadă.

Investigații indicate pentru diagnostic

Este deosebit de important să apelezi la ajutor medical de specialitate dacă te confrunți cu dureri osoase, chiar dacă acestea nu sunt severe și nu persistă foarte mult timp. Pentru a diagnostica afecțiunea care a generat durerea de oase, medicul specialist  va analiza istoricul medical, va efectua o examinare fizică amănunțită și poate recomanda teste de imagistică medicală. În funcție de rezultatele acestora, pot fi recomandate și teste de sânge sau biopsii.

Tratamente recomandate pentru dureri de oase

Tratamentul pentru durerile de oase se recomandă de către medicul ortoped, medicul de medicină fizică și de reabilitare sau reumatolog, în funcție de afecțiunea care generează durerea. În cazul fracturilor, zona trebuie să fie imobilizată. Pentru fisurile osoase, când integritatea osului este păstrată, tratamentul constă în repaus și se poate pune local gheață sau comprese reci pentru ameliorarea durerii.

În caz de osteoporoză, pot fi recomandate suplimente de calciu și vitamina D, pe lângă medicamente care să trateze durerea și medicamente care vizează refacerea osoasă. În multe cazuri, poate fi recomandată terapie fizică specifică.

În cazul cancerului osos, pot fi recomandate intervenții chirurgicale pentru înlăturarea zonei afectate, reconstrucții, însă sunt și situații în care este necesară amputarea membrului afectat. Tratamentul include chimioterapie, radioterapie și, uneori, și imunoterapie. Unul dintre tipurile de tratament cu rezultate promițătoare este terapia țintită, care implică administrarea unor medicamente sau a altor substanțe care blochează dezvoltarea și răspândirea cancerului. Răspunsul la tratament depinde de fiecare caz în parte.

Pentru a preveni apariția unor afecțiuni care dau dureri osoase, încearcă să ai un stil de viață sănătos care include mișcare regulată, cu ridicări de greutăți moderate. Plimbările în ritm alert și dansul sunt mișcări ușoare recomandate minimum jumătate de oră pe zi. Atunci când faci sport ai grijă să porți tipuri de încălțăminte adecvată. Evită fumatul și încearcă să menții o greutate corporală normală. Consumă alcool cu moderație și include în regimul alimentar produse pe bază de calciu.


Bibliografie

  1. Pritchard, Joseph. “Bone Pain.” Healthline, Healthline Media, 16 Sept. 2013, www.healthline.com
  2. “Bone Pain or Tenderness: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2020, https://medlineplus.gov
  3. Joana Cavaco Silva. “What Could Cause Bone Pain?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 May 2018, www.medicalnewstoday.com
  4. Shaw, Gina. “What to Know about Bone Pain.” WebMD, WebMD, 24 May 2021, www.webmd.com
  5. “Why Are You Experiencing Bone Pain?” Verywell Health, 2013, www.verywellhealth.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.