Ce sunt alunițele roșii și ce afecțiuni pot indica acestea

Dermato-Venerice
28 Octombrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
ce sunt alunitele rosii si ce afectiuni pot indica acestea

Oamenii trec, de-a lungul vieții, printr-o serie de schimbări la nivel cutanat, însemnând apariția unor leziuni noi pe piele sau modificări ale celor vechi. Important este să știm dacă aceste leziuni sunt benigne, maligne sau dacă au potențial de malignizare. Aceste aspecte se pot stabili doar în urma unui examen clinic și a unei anamneze adecvate. 

Alunițele clasice sunt, de obicei, pigmentate: maro, uneori roz, roșii, negre sau de culoarea pielii. Pigmentul este produs de melanocite la stimularea produsă de radiațiile UV. Acestea nu ar trebui să-și schimbe structura în timp, așa că orice schimbare apărută trebuie neapărat evaluată de medicul dermatolog.

Pacienții cer frecvent sfatul medicului în legătură cu alunițele roșii de pe corp, un motiv de îngrijorare fiind acela că au o culoare diferită față de alunițele clasice. 

Despre angioamele cherry

Leziunile tumorale roșii sau alunițele roșii de pe piele sunt cel mai des reprezentate de angioame cherry, mici proliferări vasculare dobândite, care arată ca niște leziuni în formă de dom, de o culoare roșu-violacee, moi la palpare, cu suprafață lucioasă, uneori cu un halou mai palid periferic.

Un alt tip special de angiom frecvent îl reprezintă angiomul spider, care arată tot ca o mică papulă roșie, dar care prezintă prelungiri periferice similare cu cele ale unui păianjen și care sunt localizate pe zonele fotoexpuse, pe decolteu și față.

Angioamele cherry mai sunt denumite și angioame senile, angioame Campbell de Morgan sau hemangioamele adultului, pentru că numărul lor tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă. Acestea apar cel mai frecvent după 30 de ani, doar 7% dintre adolescenți prezentând astfel de alunițe. Distribuția pe sexe sau etnii este echilibrată, deși femeile sunt cele care solicită cel mai des un consult dermatologic.

Alunițele roșii debutează ca leziuni de mici dimensiuni, de până într-un milimetru, și cresc treptat, rămânând de obicei sub 3.5 milimetri, dar există și cazuri de leziuni de dimensiuni mai mari. Pot fi întâlnite pe orice zonă a corpului, mai ales pe trunchi și membrele superioare și mai rar pe față, picioare și mâini.

Mai multe leziuni adiacente poartă denumirea de angiom polipoid. La presiune locală de obicei acestea se albesc, dacă nu sunt fibrozate.

Cauze

Angioamele cherry sunt un tip de telangiectazii papulare, reprezentând, de fapt, capilare  nou apărute (vase de sânge de tip terminal), dilatate, aflate în dermul papilar. Acest tip de leziuni au la bază anumiți factori: 

  • înaintarea în vârstă; 
  • expunerea la UV; 
  • mutațiile genetice; 
  • sarcina și modificările hormonale asociate; 
  • anumite tratamente, cum ar fi cele hormonale; 
  • boala grefă-contra-gazdă; 
  • bolile limfoproliferative; 
  • diabetul zaharat
  • neoplaziile; 
  • infecția cu virus herpetic uman (HHV) tip 8 (identificat în angioamele cherry eruptive).

Simptome

Angioamele sunt, de obicei, asimptomatice, dar pot sângera ușor dacă sunt rănite accidental, fiind leziuni vasculare. În acel moment, pot deveni dureroase și pot prezenta prurit (mâncărime).

Culoarea lor se poate schimba în condiții de hipoxie (stare patologică determinată de scăderea cantității de oxigen din țesuturi), devenind mai mult albăstrui decât roșii, iar acest lucru se întâmplă mai frecvent cu cele de mici dimensiuni. Culoarea neagră apare în urma trombozării angioamelor, fără nicio implicație patologică.

ce sunt alunitele rosii si ce afectiuni pot indica acestea

Diagnosticare

Diagnosticul în cazul alunițelor roșii este, de cele mai multe ori, clinic, deoarece aspectul lor este unul caracteristic.

Tomografia în coerență optică poate fi o metodă de investigare înainte de tratament, pentru evaluarea extensiei și a profunzimii leziunii. Se recurge rar la această tehnică, fiind încă în studii. 

Dermatoscopia reprezintă examinarea cu ajutorul unui instrument care amplifică leziunea și arată detaliile vasculare la scară mărită. Aceasta este, de cele mai multe ori, o metodă adjuvantă de diagnostic în cazul leziunilor nespecifice clinic. Cu ajutorul dermatoscopiei se identifică o zonă roșie omogenă sau multiple lacune vasculare bine delimitate, cu structură similară.

Chiar dacă angioamele cherry nu prezintă potențial de malignizare (de a se transforma în cancer de piele), e important să fie excluse diagnosticele diferențiale, mai ales cu melanomul amelanotic (melanomul fără pigment), care are o structură neregulată, o evoluție rapidă și care poate sângera spontan.

În cazul în care angiomul prezintă o structură atipică, iar diagnosticul clinic și dermatoscopic este greu de stabilit, se recomandă excizia acestuia și efectuarea unui examen histopatologic pentru un diagnostic de certitudine.

Tratament

În mod uzual, nu se recomandă tratament în cazul alunițelor roșii, aceste leziuni fiind, de cele mai multe ori, benigne și asimptomatice. 

Dacă angioamele sunt traumatizate frecvent și sângerează sau dacă deranjează din punct de vedere estetic, atunci se pot trata. Acest lucru implică proceduri de tipul electrocauterizării, crioterapiei, exciziei shave, ablației laser sau chiuretajului. În prezent, cea mai eficientă variantă și cu rezultate estetice corespunzătoare este laserul vascular de tip PDL sau ND-YAG. 

Este important ca pacientul să fie informat că orice variantă terapeutică poate lăsa mici cicatrici și că leziunile se pot reface.

Complicații

Complicațiile în cazul alunițelor roșii sunt extrem de rare și pot să apară în cazul unui traumatism asupra angioamelor. Acestea pot să sângereze sau se pot suprainfecta, situații în care este esențial un consult dermatologic.

Alunița roșie care crește nu reprezintă o complicație; dimensiunile mai mari pot fi o problemă doar din punct de vedere estetic.

Prognosticul este excelent, leziunile sunt asimptomatice și benigne.

Prevenție

Apariția alunițelor roșii nu poate fi prevenită, având în vedere că factorii care le declanșează nu sunt pe deplin cunoscuți și înțeleși. 

Important este să se evite expunerea la UV (și să se folosească loțiuni cu ecran solar) și tratamentele hormonale, iar pacienții să-și facă periodic autoevaluări și, anual, să meargă la un control dermatologic; astfel poate fi identificată orice modificare apărută și pot fi stabilite opțiunile adecvate de management terapeutic.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării