AFECȚIUNI

14 Noiembrie 2022

Ce afecțiuni poate indica durerea în talpă?

talpa inrosita de durere

Localizarea durerii în talpă

Cel mai des durerea în talpă poate apărea ca urmare a unui traumatism (entorse sau întinderi musculare), însă uneori ea poate indica afecțiuni mai serioase. Durerea în talpă când calci apare, de obicei, atunci când asupra piciorului se pune prea multă presiune prin diverși factori, dar pot exista și cauze mai complexe, care pot necesita tratament îndelungat.

În unele cazuri, problemele nu se rezolvă decât după intervenții chirurgicale.

Durere sub degete

Metatarsalgia poate fi o afecțiune care cauzează durere în talpă, chiar sub bolta degetelor. Este generată, de obicei, de activități fizice intense, anumite forme sau diformități ale piciorului, încălțăminte nepotrivită, cum sunt pantofii cu tocuri mari sau fără suport potrivit pentru tălpi și amortizare a presiunii în timp ce calci, dar și greutatea excesivă, care pune presiune pe oasele metatarsiene.

Durere spre călcâi

Durerile în talpă spre câlcâi pot indica pinteni calcaneeni sau ciocuri în călcâi, expresia fasceitei plantare, dar cel mai des este vorba despre inflamația tendonului lui Ahile, denumită tendinită ahileană. Apare din cauza săriturilor dese care pun o presiune foarte mare pe călcâi.

Durerea de călcâi poate fi cauzată și de boli inflamatorii, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita sau guta.

Durere în talpă lateral

Durerile laterale de la nivelul tălpilor pot fi cauzate de purtarea unui tip de încălțăminte neadecvat, mai ales în cazul sportivilor care pun o mai mare presiune asupra picioarelor. În același timp, fasceita plantară poate genera dureri în zona laterală a tălpii, nu doar la călcâi.

Durere în talpă pe mijloc

Tendinita tibială posterioară poate cauza dureri în zona din mijloc a tălpilor. Este generată de iritații ale tendonului tibial posterior și poate provoca dureri mari, dar și dezechilibre și căderi dacă mersul este forțat. Bursita este, de asemenea, o afecțiune care generează durere pe mijlocul tălpii.

Pentru tratament sunt necesare exerciții specifice de stretching și exerciții de echilibru, iar durerea poate fi combătută cu medicamente antiinflamatoare.

Afecțiuni care pot provoca durere în talpă

Fasceita plantară

Fasceita plantară reprezintă inflamarea sau chiar leziunea fasciei plantare, un ligament care leagă călcâiul de vârful piciorului, contribuind la formarea arcului-boltă plantară care susține, de fapt, greutatea. Durerea se resimte cel mai puternic după o perioadă de repaus, după ce ai stat mai mult timp pe scaun sau dimineața, la trezire, când te dai jos din pat și lași talpa să susțină greutatea corporală.

Dacă ai piciorul plat, fascia este mult mai solicitată, mai întinsă și atunci fasceita poate deveni cronică. Cel mai frecvent apare dacă obișnuiești să faci jogging în încălțămintea nepotrivită terenului pe care alergi sau dacă ai prea multe kilograme în plus, dar și dacă porți încălțăminte nepotrivită.

Bursita

Bursita apare atunci când se inflamează bursa seroasă, formată din zone fibroase care conțin lichid. Durerea va fi prezentă pe mijlocul tălpii și va fi mai intensă dacă faci efort fizic. Una dintre cauzele apariției bursitei poate fi purtarea de încălțăminte nepotrivită, prea strâmtă sau prea îngustă pentru piciorul tău.

Sindromul de tunel tarsian

Sindromul de tunel tarsian apare atunci când este afectat unul dintre nervii din zona posterioară a tălpii. Se manifestă prin amorțeală, furnicături și senzația de arsură. Poate fi cauzat de inflamația țesuturilor, lovire sau creștere a presiunii din zonă, fie prin apariția unor tumori, fie prin acumularea rapidă a unor kilograme în plus.

Sindromul de tunel tarsian se tratează prin odihnă prelungită, purtarea de încălțăminte cu susținere plantară, fizioterapie, infiltrații cu cortizon și, în cazurile în care simptomele nu dispar, se poate ajunge la tratament chirurgical.

Artrita

Artrita este o boală inflamatorie cronică sau acută care afectează articulațiile și care poate avea o multitudine de cauze. Poate fi de mai multe feluri, cel mai des întâlnite fiind artrita degenerativă, reumatoidă, infecțioasă, metabolică, infantilă sau psoriazică.

Pentru a trata artrita se urmărește, mai întâi, reducerea inflamației, apoi ajutarea mobilității și, în cazurile foarte grave, este nevoie de tratament chirurgical de reconstrucție sau protezare a articulațiilor care au fost afectate.

Alte cauze ale durerii în talpă

femeie intinsa in pat prezinta durere in talpa

Negii cutanați sau verucile pot apărea pe suprafața plantară a piciorului, unde cauzează dureri. Aceștia reprezintă o manifestare cutanată a papilomavirusului uman tip 1 (HPV 1).

Alte afecțiuni care au printre simptome durerea în talpă pot fi afecțiunile metabolice, cum este diabetul, osteomielita, chistul osos sau tendinita.

Bătături

Bătăturile reprezintă acumulări de piele care se formează atunci când asupra unor anumite zone ale piciorului a fost exercitată prea multă presiune. Organismul formează straturi protectoare de piele superficială pentru a proteja zonele respective. Dacă se îngroașă și cresc prea mult, bătăturile pot deveni dureroase. Uneori pot fi confundate cu calusurile, care apar cel mai des pe fața posterioară a celui de-al doilea deget al piciorului și sunt numite atunci calusuri „Morton”. Spre deosebire de calusuri, bătăturile au un miez hiperkeratotic.

Încălțăminte nepotrivită

Durerea în talpă poate fi generată adesea de faptul că porți încălțăminte nepotrivită. Pantofii prea strâmți sau prea mici, tocurile înalte, tălpile de pantofi care nu conferă susținere plantară și amortizare în caz de șoc generat de alergări și sărituri, modelele prea ascuțite sau strâmte spre vârfuri care nu lasă loc suficient degetelor, toți acești factori pot genera afecțiuni grave ale picioarelor.

Malformații ale piciorului

Malformațiile congenitale ale piciorului pot apărea ca efect secundar al tulburărilor intrauterine de dezvoltare, pot fi transmise ereditar, dar pot fi și urmări ale unor afecțiuni ca rubeola, sifilisul, virusul imunodeficienței umane sau consumarea unor medicamente cu potențial teratogen. Cel mai des întâlnite afecțiuni sunt spina bifidă, piciorul strâmb varus equin, piciorul tal valg și luxația congenitală de șold.

Tratament și prevenție

Controlul medical este absolut necesar pentru un diagnostic corect, însă înainte de a ajunge la medic poți atenua durerea folosind medicamente antiinflamatoare, dar și pungi de gheață ținute sub tălpi, învelite eventual într-un prosop, timp de minimum 10 minute, dar nu mai mult de 20 de minute. Poți apela la această variantă de mai multe ori pe zi.

Vei avea nevoie să porți încălțăminte adecvată, cu susținători plantari, care ameliorează durerea. Încearcă să te odihnești cât mai mult și evită mersul sau statul în picioare pe cât posibil.

Atunci când mergi la medicul ortoped, acesta va observa piciorul atât în mers, cât și în poziție statică. Vei primi întrebări legate de obiceiurile zilnice, istoric medical și felul în care resimți durerea, dar pot fi solicitate și teste de imagistică, respectiv radiografie și/sau RMN.

După diagnostic este posibil să primești recomandarea de a purta orteze personalizate, talonete sau branțuri ortopedice. Dacă ai avut o entorsă sau o fractură, piciorul trebuie imobilizat și există în acest scop orteze speciale sau atele de noapte, purtate la recomandarea medicului.

Doar în cazuri selecționate pot fi necesare intervenții chirurgicale sau tratamente cu unde de șoc ori medicamente injectabile.

Pentru a preveni apariția sau reapariția afecțiunilor care generează dureri în talpă este important să porți încălțăminte adecvată, mai ales dacă faci sport sau petreci mult timp în picioare, să eviți tocurile și să încerci să menții o greutate corporală normală.

 

Bibliografie

  1. “Heel Pain.” NHS Choices, 2022, www.nhs.uk
  2. “Diagnosis of Heel Pain.” Aafp.org, 15 Oct. 2021, https://www.aafp.org
  3. “Foot and Heel Pain: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org
  4. Brazier, Yvette. “What Causes Heel Pain, and What to Do about It.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 Apr. 2022, www.medicalnewstoday.com
  5. “Heel Pain - OrthoInfo - AAOS.” Aaos.org, 2017, https://orthoinfo.aaos.orgSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.