Întârzierea menstruației: cauze și posibile afecțiuni

Specialități
04 Noiembrie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
intarzierea menstruatiei cauze si posibile afectiuni

Despre ciclul menstrual și durata normală a acestuia

Menstruația apare în adolescență sau preadolescență, de obicei după vârsta de 10 ani. Un ciclu menstrual normal are o durată de 28 de zile, însă de la femeie la femeie, pot să existe variații ale acestui interval, în sensul în care, pentru un organism perfect sănătos, durata poate să scadă până la 21 zile sau să crească până la 32-35 zile. Astfel de intervale, de obicei, nu ridică niciun fel de suspiciune medicală, mai ales dacă nu se prelungesc pentru o perioadă lungă de timp.

În perioada adolescenței, pentru că organismul este încă în formare, ciclul menstrual poate să fie neregulat.

Menstruația reprezintă eliminarea ovului nefecundat și a țesutului endometrial pregătit de organism pentru dezvoltarea unei eventuale sarcini. Practic, în fiecare lună, un ovul este eliminat dintr-unul din cele două ovare și pornește spre uter, prin trompa uterină. Uterul se pregătește și el lunar pentru sarcină și, ca urmare, mucoasa uterină devine mai groasă și mai bogată în vase de sânge. Dacă sarcina nu apare, mucoasa îngroșată din uter este eliminată.

Numeroase femei susțin și că menstruația le afectează calitatea somnului, manifestând fie insomnii, fie o stare acută de somnolență. Toate aceste manifestări sunt, și ele, normale:

  • atât la începutul fazei menstruale, cât și în timpul fazei luteale cantitatea estrogenului din organism scade și are loc o încetinire a metabolismului, ceea ce poate da somnolență;
  • în faza foliculară, nivelul de estrogen crește sub influența hormonului de stimulare a foliculului, fenomen care poate duce la un somn superficial și la insomnii.

Cât este normal să întârzie ciclul menstrual

Organismul fiecărei femei este diferit, așa că intervalul de 28 zile între menstruații poate să varieze cu 4-5 zile fără să stârnească motive de îngrijorare. Dacă ultima menstruație a venit la numai 21 zile după precedenta, spre exemplu, poate fi firesc ca următoarea să apară după 30 zile.

În general, motivele de îngrijorare trebuie să existe dacă menstruațiile se produc la intervale mai mari de 35 zile și dacă astfel de întârzieri nu au mai fost experimentate în trecut.

În cazul adolescentelor, întârzierile sunt firești. Ciclurile menstruale pot apărea cu două săptămâni mai devreme sau pot să întârzie trei luni. Astfel de neregularități apar ca urmare a faptului că ovarele, ca întreg organismul, sunt încă în formare.

În cazul femeilor mature, orice întârziere mai mare de șapte zile este anormală și trebuie aflată cauza care stă la baza acestui dezechilibru din organism.

intarzierea menstruatiei cauze si posibile afectiuni

Cauzele întârzierii ciclului menstrual

Cea mai frecventă explicație pentru întârzierea ciclului menstrual este apariția unei sarcini, dar nu este singura cauză a modificării menstruațiilor.

Cauzele care pot produce dereglări ale ciclului menstrual:

Stresul psihologic influențează major felul în care funcționează organismul nostru, deci are impact și asupra ciclului menstrual și poate duce la întârzieri de peste 5-7 zile. Dereglarea poate fi una tranzitorie, ciclul menstrual revine la normal prin schimbarea stilului de viață.

Femeile care suferă de obezitate sau supraponderabilitate dezvoltă, de obicei, insulinorezistență, fapt care jonglează în echilibrul hormonal al organismului, dezvoltând în favoarea creșterii concentrațiilor serice de estrogeni și a diminuării de progesteron. Cantitățile mari de estrogen afectează sistemul reproducător, inclusiv ciclul menstrual; în cazuri extreme, menstruația poate să nu mai apară.

De asemenea, scăderile importante în greutate pot duce la un dezechilibru hormonal care să afecteze ciclul menstrual.

Persoanele care fac efort fizic intens în mod regulat, cum sunt sportivele de performanță, pot dezvolta tulburări ovulatorii.

O serie de afecțiuni ale glandei tiroide pot avea ca efecte modificări ale ciclului menstrual, cum se întâmplă și în cazul altor afecțiuni cronice sau a episoadelor acute de boală.

Înainte de intrarea la menopauză (perioadă numită perimenopauză) este firesc ca menstruațiile să devină neregulate. În mod natural, acest lucru se întâmplă la femeile de peste 45 ani. În cazurile de menopauză timpurie, menstruațiile devin neregulate de la vârste mult mai mici, chiar de la 30 ani.

Când trebuie să consulți un medic

Dacă de la ultima menstruație au trecut mai mult de 30 zile, cu siguranță a apărut un dezechilibru în organism.

Vizita la medicul ginecolog este recomandată dacă întârzierile s-au produs pe o perioadă mai mare de 3 luni.

Bibliografie

  1. Nagma, Shahida. “To Evaluate the Effect of Perceived Stress on Menstrual Function.” JOURNAL of CLINICAL and DIAGNOSTIC RESEARCH, 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.7860/jcdr/2015/6906.5611
  2. “Periods and Fertility in the Menstrual Cycle - Periods.” NHS, 2022, www.nhs.uk
  3. “Stopped or Missed Periods.” NHS, 2022, www.nhs.uk
  4. “What Causes Menstrual Irregularities?”, 31 Jan. 2017, www.nichd.nih.gov

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării