Urina urât mirositoare: ce afecțiuni poate indica
Ce este urina urât mirositoare
Mirosul neplăcut al urinei poate apărea din cauza unor alimente sau medicamente, dar există și unele afecțiuni care îl pot provoca, care vin de obicei însoțite de simptome suplimentare.
Primele alimente neplăcut mirositoare la care poți să te gândești că ar putea afecta mirosul urinei sunt ceapa și usturoiul, însă mai sunt și altele care duc la același rezultat, unele la care poate nu te-ai fi gândit, cum sunt cafeaua sau mierea. Același rezultat poate apărea și în urma consumului de varză, sparanghel, varză de Bruxelles, fenicul sau fructe uscate.
Vitaminele din gama B sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu le înmagazinează și atunci elimină ce nu îi este necesar prin urină. Vitamina D luată sub formă de suplimente poate avea același tip de efect.
Medicamentele care pot cauza mirosul neplăcut al urinei sunt din familia antibioticelor. Unele dintre acestea sunt făcute din anumite mucegaiuri, motiv pentru care, dacă urmezi un tratament cu antibiotice, urina va avea un miros asemănător cu al drojdiei. Un efect asemănător pot provoca și medicamentele speciale pentru reumatism sau artrite.
Pentru a scăpa de acest tip de mirosuri poți încerca să bei mai multă apă în timpul zilei. Ele vor dispărea în mod natural atunci când ceea ce le-a cauzat trece prin sistemul digestiv și se elimină.
Cu ce afecțiuni poate fi asociată urina urât mirositoare
Există mai multe afecțiuni, dar și stări normale, fiziologice, care sunt asociate de obicei cu urina urât mirositoare.
Infecțiile tractului urinar
Când există bacterii în oricare zonă a sistemului urinar, mirosul urinei va fi unul puternic și dulceag. Dacă acesta este motivul mirosului urât al urinei, atunci vor exista și alte simptome ale infecțiilor urinare, cum sunt senzația de arsură sau usturime atunci când urinezi, textura tulbure, dureri în zona pelvină, prezența sângelui în urină și nevoia de a urina mai des decât de obicei.
Vaginoză bacteriană
La nivelul vaginului se găsesc în mod natural o serie de bacterii, iar organismul sănătos are grijă să mențină nivelul acestora la anumite niveluri. Atunci când acest echilibru scapă de sub control, apare vaginoza bacteriană. Pe lângă mirosul neplăcut al urinei, asociat cu mirosul de pește, această afecțiune mai are și alte simptome, cum sunt scurgerile vaginale de culoare albă sau gri, senzația de arsură atunci când urinezi, precum și mâncărimi sau dureri în zona vulvei.
Afecțiuni ale ficatului sau rinichilor
Afecțiunile ficatului pot cauza îngălbenirea pielii și a ochiilor, iar urina va fi mai închisă la culoare și urât mirositoare. Alte simptome asociate bolilor de ficat pot fi durerile abdominale, predominante în etajul superior al abdomenului, senzația de greață și mai multe episoade de varsaturi.
Pietrele la rinichi sau mai exact cristalele rezultate din toxine și minerale acumulate la nivelul rinichiilor pot cauza, de asemenea, un miros foarte puternic al urinei. Va apărea senzația de rău fizic, dureri intense și ascuțite la nivelul spatelui sau de o parte și de alta a coloanei care apar și dispar, sânge în urină și durere la urinare, iar în funcție de gradul de afectare al rinichilor sau căilor urinare pot apărea episoade de greață asociate cu vărsături.
Boli cu transmitere sexuală
Unele boli cu transmitere sexuală, cum sunt gonoreea, chlamydia sau trichomoniaza pot determina mirosul urât al urinei, din cauza scurgerilor vaginale care interacționează cu urina. Dacă acesta este motivul mirosului neplăcut, atunci vor apărea și alte simptome, cum ar fi usturime sau durere în timpul urinării, mâncărimi sau senzația de arsură. Acest tip de simptome presupun necesitatea controlului medical pentru a afla care este diagnosticul.
Ovulația
Ovulația apare atunci când un ovul este eliberat dintr-un ovar, fiind pregătit pentru fertilizare. Hormonii responsabili pentru stimularea eliberării ovului sunt estrogenul și progesteronul. Acești hormoni pot fi responsabili și pentru sensibilizarea mirosului. Chiar dacă mirosul urinei nu este modificat de ovulație, faptul că femeia aflată la ovulație are mirosul mai sensibil o poate face să simtă mai puternic mirosul normal al urinei.
Sarcina
Ca și în cazul ovulației, schimbările la nivel hormonal care apar odată cu sarcina pot sensibiliza simțul mirosului. Astfel, o femeie însărcinată simte mult mai acut orice fel de miros, inclusiv cel al urinei, atunci când merge la toaletă. Unele vitamine prenatale recomandate în timpul sarcinii de către medicul specialist pot schimba mirosul urinei. Totodată, în sarcină pot apărea mai frecvent și infecții ale tractului urinar care se vor manifesta, de asemenea, prin schimbarea mirosului urinei, cel mai frecvent aceste infecții fiind asimptomatice sau se pot manifesta cu simptomele specifice acestei afecțiuni.
Trimetilaminuria
Trimetilaminuria este o afecțiune a sistemului metabolic care nu permite anumitor compuși din hrană să fie dizolvați, respectiv trimetilaminele, molecule provenite din carnitină. Acestea se găsesc în carne, pește și fructe de mare, iar atunci când consumi acest tip de alimente, corpul va elimina trimetilaminele direct prin urină, de unde va rezulta și mirosul urinei asemănător cu cel de pește.
Deshidratarea
Atunci când organismul este deshidratat, urina devine urât mirositoare deoarece este mult mai concentrată, mirosul rezultat fiind unul de amoniac. Mai exact, compoziția urinei este formată din apă și produse reziduale, iar dacă organismul nu beneficiază de suficientă apă, acest lucru se observă la nivelul urinei. Mirosul va fi unul puternic, iar culoarea închisă.
Dacă acesta este motivul apariției urinei urât mirositoare, atunci ai nevoie de hidratare, prin consumul de apă și dacă este cazul de săruri de rehidratare. Dacă, însă, deshidratarea este una prelungită, există riscul apariției altor complicații. În acest caz, este nevoie de ajutor medical specializat pentru diagnosticul corect și recomandarea unui tratament adecvat.
Diabetul
Mirosul dulceag sau fructat al urinei poate fi un indiciu al faptului că ai diabet sau că nivelul glucozei din sânge este unul mai ridicat decât în mod normal. Organismul va încerca, în acest caz, să elimine excesul de glucoza prin urină.
Mirosul fructat poate fi semn de cetoacidoză, o complicație a diabetului care apare atunci când se adună prea multe cetone în sânge. Mirosul fructat va apărea și la nivelul respirației în acest caz, de asemenea vei simți o sete excesivă, senzația de foame excesivă, senzația de a urina mai frecvent și senzația de oboseală.
Unii pacienți au descris mirosul ca fiind asemănător cu al cerealelor cu lapte. Dacă simți astfel de mirosuri atunci când urinezi, e cazul să te adresezi medicului, pentru că există riscul să fie vorba despre un diabet încă nediagnosticat sau, dacă știi deja că ai diabet, poate fi o complicație a acestei boli care, netratată, poate fi fatală.
Tratament împotriva urinei urât mirositoare
Dacă mirosul urât al urinei este cauzat de alimentele consumate, ca tratament împotriva urinei urât mirositoare poți bea mai multă apă în zilele în care le consumi sau le poți elimina complet din dietă, dacă nu te deranjează acest lucru. Acest tip de miros este, în orice caz, unul temporar.
Ai grijă ca nivelul de hidratare să fie optim, iar pentru acest lucru poți încerca să eviți sau să reduci consumul de cafea și alcool, care cresc riscul de deshidratare. Mergi la toaletă ori de câte ori simți nevoia de a urina și nu încerca să te abții mai mult timp, deoarece acest lucru va accentua mirosul neplăcut al urinei, care va deveni mai concentrată. În același timp, atunci când te abții de la a urina, prin stagnarea urinii la nivelul vezicii urinare, se pot dezvolta boli infecțioase ale tractului urinar.
Dacă suferi de boli cronice, așa cum este diabetul, ai grijă să urmezi tratamentul și indicațiile medicale întocmai, pentru a reduce manifestarea simptomelor neplăcute asociate cu afecțiunea respectivă.
Dacă este vorba despre infecții ale tractului urinar, există studii care spun că există și un tratament naturist împotriva apariției lor în viitor, respectiv consumul sucului de afine sau merișoare. Nu este recomandată administrarea de antibiotice în lipsa unei confirmări de laborator a existenței unei bacterii în urină și a sensibilității acesteia la un antibiotic, pentru a evita pe viitor o rezistență la tratament și un eventual eșec terapeutic.
Pentru a evita apariția mirosului neplăcut al urinei, încearcă să mergi să urinezi în medie o dată la trei sau patru ore. Dacă nu simți nevoia să urinezi atât de des, încearcă să bei mai multe lichide. Poartă, pe cât posibil, lenjerie intimă din bumbac, care lasă pielea să respire. Activitățile fizice pot contribui la o stare bună de sănătate a întregului organism, inclusiv a sistemului urinar.
Când trebuie să te adresezi medicului
Dacă urina urât mirositoare nu reprezintă un fenomen apărut din cauze normale, cum sunt cele care țin de alimentație sau de tratamente cu antibiotice, este necesar un consult medical. Semne ale unor posibile infecții pot fi urina tulbure, cu sau fără sânge, durerile și stările de febră.
Dacă mirosurile neplăcute persistă mai mult timp și apar și acest tip de simptome, înseamnă că e cazul să faci o programare la medic pentru a afla care sunt cauzele și pentru a urma tratamentul adecvat.
Acesta îți va pune întrebări legate de alimentație sau tratamente medicale, va dori să afle de cât timp ai observat mirosul neplăcut al urinei și va solicita teste ale urinei, iar în cazuri mai complicate, o citoscopie. Doar în cazuri grave sau când celelalte teste nu sunt concludente pot fi cerute și radiografii. Este deosebit de important ca diagnosticul să fie pus la timp, deoarece urina urât mirositoare poate indica în situații grave afecțiuni cu complicații ca insuficiență hepatică, complicații ale diabetului, septicemie sau pielonefrită, care, netratate pot duce la insuficiență renală sau pot fi fatale. Orice simptom asociat mirosului neplăcut al urinei sau persistența acestui miros trebuie să fie un semnal de alarmă, care să te determine să soliciți ajutor specializat.
Bibliografie
- Whitten, Cheryl. “What to Know about Unusual Smell of Urine.” WebMD, WebMD, 23 Dec. 2021, www.webmd.com
- Holland, Kimberly. “What Can Cause Urine to Smell Foul without the Presence of Pain?” Healthline, Healthline Media, 20 Jan. 2022, www.healthline.com
- “Urine Odor Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
- Villines, Zawn. “What Causes Smelly Urine?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Sept. 2020, www.medicalnewstoday.com
- “If Your Pee Smells Funky, It Could Be a Sign of a UTI, Yeast Infection, or STI.” Women’s Health, 28 Apr. 2022, www.womenshealthmag.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Mucus în scaun: ce afecțiuni poate indica
Mucusul este prezent în tractul digestiv și joacă un rol important în apărarea împotriva bacteriilor. Cantitățile mici de mucus în scaun sunt normale, însă dacă observi cantități mai mari de mucus în scaun sau mucus amestecat cu sânge în scaun, acesta poate fi un semn de al sindromu...
Ce afecțiuni poate indica lipotimia (leșinul) și măsurile de prim ajutor
Lipotimia sau sincopa se numără printre cele mai comune probleme medicale. Practic, fiecare adult a trăit măcar o dată în viață simptome presincopale, dacă nu chiar o sincopă completă sau a fost martorul unui astfel de eveniment. Din punct de vedere medical, termenul se referă la ...
Durere în talpă: ce afecțiuni poate indica
Cel mai des durerea în talpă poate apărea ca urmare a unui traumatism (entorse sau întinderi musculare), însă uneori ea poate indica afecțiuni mai serioase. Durerea în talpă când calci apare, de obicei, atunci când asupra piciorului se pune prea multă presiune prin diverși factori, dar ...