MEDICINA GENERALA

09 Noiembrie 2023

Lăptișor de matcă: beneficii, proprietăți, utilizări

scris de

Echipa medicală MedLife

Lăptișor de matcă: beneficii, proprietăți, utilizări

Lăptișorul de matcă este considerat un ingredient miraculos, capabil de o mulțime de beneficii pentru organismul uman. Citește în continuare pentru a afla ce este, de fapt, lăptișorul de matcă, ce beneficii și ce proprietăți are și cum poate fi utilizat pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și vitalitatea!

Ce este lăptișorul de matcă

Te întrebi ce este lăptișorul de matcă? Lăptișorul de matcă este o substanță gelatinoasă produsă de către albine cu scopul de a-și hrăni matca și puii. De multe ori lăptișorul de matcă este comercializat ca supliment alimentar despre care se spune că ar contribui la tratarea unei mari varietăți de probleme de sănătate și boli cronice. Deși este utilizat de mult timp în medicina tradițională, aplicațiile sale în medicina vestică rămân controversate; cu siguranță sunt necesare mai multe studii pentru a cuantifica mai exact beneficiile și avantajele sale pentru sănătate.

Ce beneficii are lăptișorul de matcă

Beneficiile lăptișorului de matcă au legătură cu compoziția sa unică. Deși sunt necesare mai multe studii în ceea ce privește efectele lăptișorului de matcă în cazul consumului uman, se pare că acesta are o mulțime de calități. În continuare vom oferi mai multe detalii despre lăptișorul de matcă și beneficiile sale.

Efecte antioxidante și antiinflamatorii

Se spune că lăptișorul de matcă este eficient în reducerea inflamației și a stresului oxidativ. În studiile efectuate in vitro sau pe subiecți aparținând unei varietăți de specii de animale s-a observat că aminoacizii, acizii grași și compușii fenolici din lăptișorul de matcă par să aibă o acțiune antioxidantă marcată.

Mai multe studii in vitro au demonstrat că celulele imune tratate cu lăptișor de matcă pur manifestă un nivel redus de substanțe chimice cu rol inflamator.

Ar putea reduce riscul de boală cardiovasculară prin reglarea nivelului de colesterol

Atât studiile efectuate pe animale cât și cele care au implicat subiecți umani au demonstrat că lăptișorul de matcă poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol, reducând riscul de boală cardiovasculară. Deși mecanismul de acțiune nu e complet elucidat, produsul poate contribui la reducerea colesterolului.

Un studiu cu o durată de o lună a evidențiat o reducere de 11% a nivelului de colesterol total și o scădere cu 4% a colesterolului LDL la persoanele care consumă 3 g de lăptișor de matcă în fiecare zi.

Ar putea susține vindecarea rănilor și elasticitatea pielii

Lăptișorul de matcă folosit pe cale orală și topic poate susține vindecarea leziunilor cutanate și a altor afecțiuni inflamatorii. Datorită efectului antibacterian, acesta este eficient în prevenirea infecțiilor. Un studiu efectuat pe șobolani a evidențiat creșterea sintezei de colagen la șobolanii care au primit un supliment de lăptișor de matcă. De asemenea, s-a evidențiat capacitatea sporită de vindecare a structurilor celulare tratate cu acest compus.

Ar putea scădea tensiunea arterială

Lăptișorul de matcă ar putea avea un efect protector asupra cordului și a aparatului circulator prin scăderea tensiunii arteriale. Unele dintre proteinele din compoziția sa au un efect de relaxare asupra celulelor musculare netede din structura vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. În special în combinație cu alte produse apicole, efectul lăptișorului de matcă este cu atât mai puternic.

Contribuie la scăderea glicemiei prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației

Lăptișorul de matcă reduce rezistența la insulină și îmbunătățește controlul asupra glicemiei prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației. Lăptișorul de matcă pare să aibă un efect protector asupra țesuturilor pancreatice, hepatice și ale aparatului reproducător la șobolanii diabetici tratați. Un alt studiu efectuat pe o perioadă de 6 luni a demonstrat o reducere cu 20% a glicemiei bazale la persoanele care au consumat zilnic un supliment de lăptișor de matcă.

Proprietățile antioxidante ar putea susține funcționarea normală a creierului

Persoanele care consumă lăptișor de matcă afirmă că au observat o creștere a funcției cerebrale consecutiv curelor cu acest compus. Un studiu a demonstrat un nivel redus de hormoni de stres și un răspuns al sistemului nervos central mai robust la șoarecii tratați cu lăptișor de matcă. Un alt studiu a demonstrat că tratamentul cu lăptișor de matcă a îmbunătățit rata de eliminare a depozitelor de la nivelul țesuturilor nervoase, asociate bolii Alzheimer. Majoritatea acestor rezultate sunt atribuite efectului antioxidant al lăptișorului de matcă.

Ar putea îmbunătăți secreția lacrimală și trata sindromul ochilor uscați

Administrat pe cale orală, lăptișorul de matcă ar putea ameliora simptomele asociate sindromului ochilor uscați, conform unui mic studiu care a demonstrat o reglare a secreției lacrimale la persoanele care au urmat o cură cu acest compus. Având în vedere că nu au fost raportate nici un fel de reacții adverse, este o soluție care merită luată în calcul!

Ar putea avea efecte anti-îmbătrânire

Există mai multe moduri în care lăptișorul de matcă ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Produsul este adeseori inclus în rețetele cremelor pentru ten menite să reducă apariția ridurilor și să confere un aspect mai tânăr pielii.

Studiile efectuate pe animale au arătat că lăptișorul de matcă susține producția de colagen și protejează pielea împotriva leziunilor asociate cu expunerea la radiațiile UV. Studiile pe acest subiect continuă pentru a conferi rezultate mai clar cuantificate, dar e clar că, în cazul lăptișorului de matcă pur, beneficiile pentru piele sunt de necontestat.

Ar putea susține sistemul imunitar

Lăptișorul de matcă ar putea îmbunătăți răspunsul imun natural al organismului față de bacterii și virusuri. Proteinele și acizii grași din compoziția lăptișorului de matcă sunt responsabile pentru activitatea antibacteriană a acestuia, activitate care reduce riscul de infecții și susține funcția sistemului imunitar.

Lăptișor de matcă: beneficii, proprietăți, utilizări

Ce proprietăți are lăptișorul de matcă

Când vine vorba despre lăptișor de matcă, proprietățile sale unice se datorează compoziției chimice speciale a acestuia. Lăptișorul de matcă este alcătuit din apă, carbohidrați, proteine și grăsimi. Compoziția sa chimică nu este pe deplin elucidată, dar efectele sale benefice par să aibă legătură cu acizii grași și proteinele unice pe care le conține. Este vorba despre un set de nouă glicoproteine și doi acizi grași: acidul trans-10-hidroxi-2-decenoic și acidul gras 10-hidroxidecanoic.

În plus, lăptișorul de matcă este bogat în vitamine din grupul B (B1, B2, B5, B6, B3, B9, B8, B7) și conține și mici cantități de minerale. Este important de menționat că întreaga compoziție a lăptișorului de matcă poate varia semnificativ în funcție de sursă. Multiplele beneficii ale lăptișorului de matcă se datorează compoziției unice a acestuia.

Utilizările lăptișorului de matcă

Având în vedere faptul că studiile sunt limitate, dozajul lăptișorului de matcă nu este clar stabilit. Administrat ca supliment alimentar, el este disponibil fie în forma sa naturală de gel, fie sub formă de pudră încapsulată.

Au fost observate beneficii ale administrării lăptișorului de matcă la doze dintre cele mai variate; studiile actuale menționează o doză variabilă între 300 și 6000 mg pe zi.

Când vine vorba despre lăptișor de matcă, beneficii și contraindicații, dozaj și mod de administrare, cele mai bune informații ți le poate oferi fitoterapeutul.

Recomandări

În cazul în care nu ai mai folosit lăptișor de matcă până în prezent, specialiștii recomandă să începi cu o cantitate foarte mică, pentru a evita apariția efectelor adverse.

Lăptișorul de matcă poate fi administrat într-o mare varietate de circumstanțe:

  • În perioadele de efort fizic sau intelectual susținut, pentru a preveni suprasolicitarea;
  • În caz de oboseală cronică sau sindrom burn-out;
  • În perioadele de convalescență; cu acordul medicului de poate administra lăptișor de matcă la copii, pentru întărirea sistemului imunitar;
  • Ca adjuvant, în timpul tratamentelor pentru infecții;
  • Ca adjuvant, în timpul tratamentelor împotriva cancerului;
  • În perioada menopauzei, când poate ameliora simptomele caracteristice.

Contraindicații

Majoritatea persoanelor pot consuma lăptișor de matcă în deplină siguranță, dar asta nu înseamnă că administrarea acestui supliment este complet lipsită de riscuri. Fiind un produs apicol, el trebuie evitat de persoanele alergice la înțepăturile de albine sau de viespi, la polen sau la alte substanțe.

Uneori, lăptișorul de matcă poate fi contaminat cu pesticide, caz în care poate declanșa reacții alergice. De altfel, când vine vorba despre lăptișor de matcă și contraindicații, achiziția sa din surse netestate este puternic descurajată de către specialiști.

Unele persoane dezvoltă astm, dermatită de contact sau chiar reacții anafilactice după utilizarea lăptișorului de matcă. Unele reacții pot fi extrem de violente și chiar fatale.

Deși lăptișorul de matcă a fost folosit încă din timpuri străvechi, eficiența și beneficiile sale nu sunt încă demonstrate de studii științifice efectuate conform rigorilor medicinii clasice. Prin urmare, consumă lăptișor de matcă în mod prudent și consultă medicul înainte de a lua decizia de a administra orice fel de suplimente, fie ele și naturale!

 

Bibliografie

  1. “12 Potential Health Benefits of Royal Jelly.” Healthline, 3 Oct. 2018, www.healthline.com
  2. Pasupuleti, Visweswara Rao, et al. “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, 2017, pp. 1–21, www.hindawi.com, https://doi.org/10.1155/2017/1259510
  3. “Royal Jelly Benefits Backed by Science.” Www.medicalnewstoday.com, 10 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com
  4. “Royal Jelly: A Bee Secretion That Can Fight Diabetes?” Verywell Health, www.verywellhealth.com
  5. “Royal Jelly: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Www.webmd.com, www.webmd.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.