Sarcină

07 Februarie 2023

Rutina de îngrijire a tenului în timpul sarcinii: ce este permis și ce să eviți?

scris de

Carnaru Roxana, Medic Specialist Dermatovenerologie

femeie gravida ce isi aplica crema pe fata

Ce ingrediente pot fi folosite în timpul sarcinii?

Niacinamida

Niacinamida (vitamina B3) este un nutrient esențial, necesar pentru respirația țesuturilor, metabolismul lipidelor și glicogeneză. Deficiența sa în timpul sarcinii este neobișnuită, cu excepția cazului în care alimentația gravidei este deficitară.

Niacinamida este adesea un ingredient adjuvant care se găsește în produsele de îngrijire ale pielii, așa că poate fi folosită în siguranță în timpul zilei sau nopții. Ea are rolul de a spori eficacitatea altor ingrediente, ajutându-le să obțină rezultate optime.

Datorită efectelor sale anti-acnee și anti-îmbătrânire, niacinamida poate fi un bun înlocuitor pentru retinol în timpul sarcinii. De asemenea, poate ajuta la estomparea petelor întunecate/hiperpigmentărilor, fiind un bun tratament pentru melasma legată de sarcină.

Este un bun antioxidant, ajută la susținerea creării de celule sănătoase ale pielii și face alte ingrediente mai tolerabile. Calmează pielea, scade inflamația și ajută la ameliorarea senzației de mâncărime.

Produsele topice bazate pe această vitamină sunt sigure pentru sarcină.

Acid azelaic

Acidul azelaic este un acid natural produs de anumite plante și drojdii, fiind un antimicrobian și având activitate împotriva mai multor tipuri de bacterii. Această capacitate antimicrobiană, împreună cu capacitatea sa de a curăța porii sunt ceea ce îl fac un ingredient atât de excelent pentru combaterea acneei. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea aspectului rozaceei.

Deoarece este un antioxidant, ajută la inflamație și protejează pielea de radicalii liberi dăunători. Un alt avantaj al acidului azelaic este acela că poate reduce și producția de melanină, ceea ce înseamnă că poate ajuta la decolorarea și luminozitatea pielii.

Acidul azelaic este în general considerat sigur pentru utilizare în timpul sarcinii. Acidul azelaic se găsește în lapte, precum și în grâu, secară și orz.

Nu se recomandă folosirea unui procent de peste 20% acid azelaic aplicat local.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este o moleculă iubitoare de apă care se găsește în mod natural în corpul nostru.

Are o capacitate unică de a atrage și reține de 1.000 de ori greutatea sa în apă. De fapt, acidul hialuronic este componenta cheie din corpul nostru atunci când vine vorba de menținerea hidratării datorită capacității sale de reținere a apei. Fiind un hidratant atât de puternic, acidul hialuronic a devenit un ingredient omniprezent în multe produse de îngrijire ale pielii, de la creme hidratante și seruri, până la creme de noapte, măști și chiar balsamuri de buze.

Este o substanță complet sigură și naturală pentru sarcină, putând fi folosită local pentru a îmbunătăți temporar nivelul de hidratare al pielii – fără nicio problemă pentru făt sau legată de supradozaj.

Un fapt interesant este că nivelul de acid hialuronic din corpul unei femei gravide crește pe măsură ce progresează sarcina și există unele dovezi că poate juca un rol în pregătirea colului uterin pentru naștere.

Vitamina C

Când vine vorba de tratarea petelor întunecate și a problemelor de pigmentare a pielii în timpul sarcinii și alăptării, vitamina C ar trebui să fie cea mai potrivită. Are un efect asemănător retinoidului și stimulează producția de colagen.

Vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că repară daunele oxidative aduse celulelor, care pot fi cauzate de poluare, fumul de țigară, soare și alte toxine din mediu. Daunele oxidative contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și la cancerul de piele. Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru a produce colagen. Mai mult, este un ingredient sigur pentru îngrijirea pielii în timpul sarcinii.

Produsele cu vitamina C pot inhiba producția de melanină. Aceasta înseamnă că un avantaj al folosirii vitaminei C în timpul sarcinii este că poate ajuta la estomparea petelor întunecate și hiperpigmentării asociate cu melasma sarcinii, cunoscută și sub numele de „masca sarcinii”.

Cremele fotoprotectoare

Se recomandă evitarea cremelor de protecție solară chimică și să optarea pentru creme de protecție solară minerală, care să includă dioxid de titan sau oxid de zinc, pentru că nu sunt absorbite în piele, ci pur și simplu stau pe suprafața pielii reflectând radiațiile UV.

Veți găsi zinc și în fardurile minerale, care sunt o alegere bună în timpul sarcinii.

Totodată, crema de protecție solară este doar o parte a siguranței solare și femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui, de asemenea, să folosească alte forme de protecție, cum ar fi purtarea de îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare; evitarea expunerii extinse la soare în orele de vârf (de la 10 dimineața până la ora 16) și adăpostirea la umbră.

gravida la plaja cu crema cu fps pe burtica

Ce ingrediente sunt interzise în timpul sarcinii?

Retinoizi/vitamina A

Cantitatea de medicament absorbită de piele la utilizarea acestui produs este foarte mică. Cu toate acestea, există rapoarte de caz publicate în literatura de specialitate cu defecte congenitale asociate cu utilizarea topică a tretinoinului, care sunt în concordanță cu embriopatia retinoidă.

Rolul retinoizilor topici în aceste cazuri rămâne controversat, întrucât unele studii prospective care au examinat utilizarea retinoizilor în primul trimestru de sarcină nu au găsit un risc crescut de malformații majore sau dovezi de embriopatie retinoidă. Cu toate acestea, până când sunt colectate date despre cohorte mai mari, femeile nu sunt încurajate să utilizeze retinoizi topici în timpul sarcinii.

Acizii AHA si BHA

Alfa-hidroxiacizii (AHA) sunt acizi solubili în apă obținuți din fructe cu zahăr, ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii.

  • Acidul glicolic este cel mai comun tip de AHA, care se găsește în multe produse cosmetice folosite pentru tratarea acneei. Provenit din trestia de zahăr, acidul glicolic asigură o exfoliere semnificativă. Acest lucru îl face un tratament complet pentru multe probleme ale pielii, iar datorită proprietăților sale antimicrobiene, poate ajuta chiar și la prevenirea erupțiilor de acnee. Au existat mai multe studii pe animale care demonstrează efecte adverse asupra reproducerii, atunci când acidul glicolic a fost administrat în doze mari, mult mai mari decât cele utilizate în produsele cosmetice cu aplicare topică. Nu au fost efectuate studii care examinează utilizarea acidului glicolic în timpul sarcinii umane, motiv pentru care utilizarea acestuia în timpul sarcinii nu ar trebui recomandată, chiar dacă doar o cantitate foarte mică se absoarbe sistemic.
  • Acidul lactic este un alt AHA comun. Spre deosebire de alte AHA produse din fructe, acidul lactic este produs din lactoză din lapte. Se găsește în mod obișnuit în produsele de îngrijire ale pielii fără prescripție medicală utilizate pentru efectele anti-îmbătrânire și este, de asemenea, folosit în peeling-uri chimice. Are reputația de a fi mai blând și mai puțin iritant decât acidul glicolic și este considerat a fi un ingredient safe pentru sarcină.

    Acizii lactici și alte AHA sunt folosite în principal pentru exfolierea pielii, hidratarea pielii, reducerea ridurilor și ca agenți chimici de peeling.

  • Acidul tartric deși nu este la fel de cunoscut, este un alt tip de AHA. Este făcut din extracte de struguri și poate ajuta la atenuarea semnelor de fotoîmbătrânire și a acneei. Nu există suficiente informații fiabile pentru a ști dacă acidul tartric este sigur de utilizat ca medicament în timpul sarcinii sau alăptării.
  • Acidul citric, după cum sugerează și numele, este făcut din extracte de citrice. Scopul său principal este de a neutraliza nivelul pH-ului pielii și de a uniformiza zonele aspre de piele. Acidul citric este un ser sau un toner bun folosit înainte de aplicarea unei creme hidratante. Nu s-au făcut studii la animale și nu au fost efectuate studii bine controlate la femeile însărcinate. Acidul citric trebuie administrat unei femei însărcinate numai dacă este absolut necesar și dacă beneficiul posibil depășește riscul posibil pentru copilul nenăscut.
  • Acidul malic este un tip de crossover AHA-BHA. Este făcut din acizi de mere. În comparație cu alte AHA, acidul malic nu este la fel de eficient ca un ingredient singur. Acesta este motivul pentru care acidul malic este comun în combinații de produse AHA, dar care nu se recomanda a fi solosit în sarcină.
  • Acidul mandelic conține molecule mai mari derivate din extracte de migdale. Poate fi combinat cu alte AHA pentru a crește exfolierea. Folosit singur, acidul poate îmbunătăți textura și dimensiunea porilor. Este un acid sigur pentru utilizare în timpul sarcinii și alăptării.
  • Beta-hidroxiacizii (BHA) sunt exfolianți chimici solubili în ulei, ceea ce înseamnă că pot pătrunde mai adânc în pori pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și excesul de sebum.
  • Acidul salicilic este cel mai comun BHA. Concentrațiile pot varia între 0,5 și 5 la sută, în funcție de produsul la îndemână. Acidul salicilic topic este un ingredient dintr-o serie de produse cosmetice, folosit și pentru acnee, la care absorbția sistemică variază. Deoarece o proporție relativ mică de substanță este absorbită prin piele, nu se recomandă utilizarea lui în timpul sarcinii, chiar dacă este puțin probabil ca acesta să cauzeze reacții adverse.

Peroxidul de benzoil

Peroxidul de benzoil este utilizat pentru a trata acneea. Funcționează ca un antiseptic pentru a reduce numărul de germeni (bacterii) de pe suprafața pielii. De obicei, este unul dintre primele tratamente recomandate pentru acneea ușoară până la moderată. Peroxidul de benzoil are efecte sebostatice și keratolitice ușoare și este cel mai eficient atunci când este utilizat în combinație cu alte terapii pentru acnee vulgară. Când peroxidul de benzoil este aplicat local, doar 5% este absorbit prin piele, apoi este complet metabolizat în acid benzoic în piele și excretat nemodificat în urină. Utilizarea acestui produs în timpul sarcinii nu este recomandată.

Antibioticul aplicat topic

Antibioticele sunt utilizate fie singure, fie în combinație cu alți agenți ca tratamente topice ale acneei. Se recomandă protecția femeii gravide față de infecții și evitarea pe cât posibil a antibioterapiei în primul trimestru de sarcină.

Agenți de iluminare a pielii

Hidrochinona este utilizată clinic ca agent de depigmentare topic pentru afecțiuni precum cloasma și melasma și este folosită cosmetic ca agent de albire a pielii. S-a estimat că 35% până la 45% este absorbit sistemic în urma utilizării topice la om. Din cauza absorbției substanțiale în comparație cu alte produse topice, se recomandă evitarea ei pe perioada sarcinii.

Neurotoxina și substanțele de umplere a ridurilor

În cazul în care vă întrebați dacă este sau nu sigur să beneficiați de tratamente antirid pentru îmbătrânire precum injectarea de toxina botulinică sau injectarea de acid hialuronic în timpul sarcinii, este important să spunem că nu au existat teste pentru a confirma siguranța. Din acest motiv, nu se recomandă a fi efectuate.

 

Bibliografie:

  1. Bozzo, Pina, et al. “Safety of Skin Care Products during Pregnancy.” Canadian Family Physician Medecin de Famille Canadien, vol. 57, no. 6, 2011, pp. 665–7, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. “Medicine Use during Pregnancy or Breastfeeding.” Drugs.com, Drugs.com, 2022, www.drugs.com/pregnancy/
  3. Robock, Karen. “Pregnancy Safe Skin Care: What to Use and What to Skip.” Today’s Parent, 30 Mar. 2020, www.todaysparent.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.