Informații generale
Analiza vitaminei B3 măsoară cantitatea serică de nicotinamidă și este recomandată atunci când pacientul prezintă simptomatologie specifică carenței de vitamină B3 sau când pacientului i se administrează suplimente pe bază de vitamina B3 și trebuie monitorizat nivelul acesteia.
Analiza pentru vitamina B3 (nicotinamidă) este o investigație care presupune verificarea nivelului de nicotinamidă din sânge și oferă medicului informații despre deficitul de vitamină B3 care poate provoca pelagra, o boală care afectează pielea, sistemul nervos, sistemul digestiv și membranele mucoase, precum cele din nas și ochi.
Vitamina B3, denumită și acid pantotenic sau vitamina PP, este una dintre cele opt vitamine din grupul B. Ea are ca principal rol transformarea alimentelor în energie. Există două forme principale de niacină: acidul nicotinic şi niacinamidă, denumită uneori şi nicotinamidă. Niacinamida se formează prin alăturarea dintre o amidă (compus organic derivat dintr-un acid carboxilic) și niacină. Vitamina B3 poate fi prescrisă pentru a ajuta la creșterea colesterolului "bun" HDL, care ajută la scăderea colesterolului "rău" din sânge, dar și a trigliceridelor, reducând astfel riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare.
Niacinamida este o substanță hidrosolubilă (adică se dizolvă în apă), nu poate fi stocată de organism şi este uşor de eliminat prin urină. Este rezistentă la căldură, lumină şi aer, și contribuie la procesarea grăsimilor din corp, susţine procesele genetice şi este utilizată pentru tratarea afecţiunilor cutanate (dermatita), durerilor de cap, tulburărilor psihice, depresiei şi ajută la scăderea colesterolului.
Nicotinamida ajută în metabolismul lipidic, glucidic și proteic, în sinteza hormonilor sexuali (estrogeni, testosteron), în regenerarea pielii și mușchilor, dar și în combaterea problemelor digestive și la funcționarea optimă a sistemului nervos.
Când este recomandată determinarea vitaminei B3 (Nicotinamidă)
Rolul vitaminei B3 în organism este extrem de complex, iar simptomele cauzate de un dezechilibru al acesteia sunt multiple.
Aşadar, dacă apar stări de oboseală ori slăbiciune musculară, scădere în greutate şi a poftei de mâncare, diaree ori stări de confuzie, roşeaţă sau descuamări ale pielii, ar trebui mers la medic.
Chiar şi apariţia aftelor la nivelul cavităţii bucale este un semn că ar trebui făcută o analiză pentru verificarea nivelului de vitamina B3 din organism.
Corpul uman nu poate produce singur vitamina B3, de aceea necesarul zilnic trebuie asigurat prin alimente bogate în vitamina B3 (carne, peşte, lapte, brânză, avocado, arahide, etc) sau din surse artificiale, precum suplimentele alimentare.
Doza zilnică de vitamina B3 recomandată diferă în funcţie de vârstă şi de sex:
Vârstă | Doză |
Bărbați | 16 mg/zi |
Femei | 14 mg/zi |
Copii 6 luni - 13 ani | <12 mg/zi |
Sugari 0 – 6 luni | 2 mg/zi |
Procedura recoltare
Analiza pentru verificarea nivelului de vitamină B3 presupune prelevarea de sânge venos din plica cotului, 1 ml, care se depozitează într-un recipient vidat cu sau fără gel. Proba se protejează de lumină şi se trimite la laborator.
Pentru acest test, pacientul trebuie să întrerupă activitatea fizică intensă cu 8-12 ore înainte, să evite să se supună unui stres emoțional și să nu consume alcool. Cu 4 ore înainte de prelevarea analizei de sânge este permisă doar o masă ușoară și consumul unei cantități mici de apă. Este interzis fumatul cu cel puțin o oră înainte de recoltare.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale analizei vitaminei B3 sunt cuprinse între 8,0 - 52,0 μg/l.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să fie diferite de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Niacin.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org
- Jennings, Kerri-Ann. “5 Science-Based Benefits of Niacin (Vitamin B3).” Healthline, Healthline Media, 15 Apr. 2021, www.healthline.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.