cell

Calculator analize

Zinc

Zincul (Zn) este un oligoelement esențial pentru organism, fiind un cofactor important pentru urmatoarele enzime: anhidraza carbonică,lactatdehidrogenaza, glutamatdehidrogenaza, fosfataza alcalină, timidinkinaza, ARN- și ADN-polimeraza.
Deficienta de Zn în organism poate avea  cauze multiple si variate: ratia alimentara dezechilibrata sau cu continut de Zn in cantitate mai mica decat cea necesara (in cazul alimentatiei parenterale); absorbtie intestinala stanjenita de prezenta excesiva a calciului, cuprului, fierului si cadmiului; consumul excesiv de alcool (favorizeaza eliminarea Zn prin urina). O dieta  cu continut crescut de fibre si fitati (paine din cereale integrale) reduce absorbtia de Zn. De asemenea, la pacientii cu boli hepatice, in insuficienta hepatica (deoarece capacitatea de a retine Zn este pierduta),  la cei care urmeaza tratament cu diuretice, diabetici, in insuficienta renala cronica sau in conditii de stres crescut (septicemie, arsuri, traumatism cranian), concentratia de Zn plasmatic scade.Peptidazele, kinazele și fosforilazele sunt enzimele cele mai sensibile la depleția de zinc. Deficitul de Zn determina: intarzierea proceselor de vindecare a ranilor, inapetenta, tulburari de crestere, alopecie,hipogonadism si nanism.
Corpul uman conține 1- 2 grame de Zn, din care 99% se gaseste in celule, restul este in plasma si in lichidele extracelulare ale organismului; se gaseste in cantitate mare in pancreas, ficat si prostata.Aproximativ 4/5 din Zn circulant se gaseste in eritrocite. Din Zn seric 70% este legat de albumina iar restul de alfa-2-globulina si de aminoacizi.
Sursele alimentare cele mai bogate in Zn sunt: carnea (ficatul, in special), ouăle, lactatele,boabele de cereale, semințele de dovleac si drojdia de bere.
Excesul de Zn din organism inhiba utilizarea cuprului in metabolismul fierului.

Expunerea la oxidul de Zn produs prin volatilizarea Zn la temperaturi foarte ridicate determina: iritatia tractului respirator, tuse,cefalee, febra si mialgii. Inhalarea clorurii de Zn (produsa in generatoarele de fum) determina obstructie bronsica si alveolara.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Zinc

Interpretare valori mici:

Acrodermatita enteropatica este o boala- autosomal recesiva rara, datorata deficitului de Zn. Se caracterizeaza prin dermatita psoriaziforma in jurul ochilor, nasului si gurii; pe fese are o distributie periferica. Determina caderea parului, paronichie, imunitate scazuta, infectii recurente, intarziere in crestere si diaree. Administrarea de sulfat de zinc duce la remisia completa a simptomelor bolii.

Interferente analitice la analiza Zinc

In cazul administrarii de substante de contrast cu continut de iod, bariu sau gadoliniu, se amana recoltarea cu 96 de ore.

 

 

Recomandari pentru analiza Zinc

Detectarea deficitului de Zn seric:

-cand cantitatea ingerata sau absorbita este scazuta (enterite, alimentatie parenterala prelungita)

-cand pierderile de Zn sunt excesive (sindrom nefrotic, ciroza hepatica, pacienti cu arsuri severe, diabetici, dupa interventii chirurgicale)

Detectarea nivelului crescut de Zn seric:

-in administrarea excesiva de Zn per os si intra-venos

-in monitorizarea expunerii la Zn (inhalarea accidenla a vaporilor de Zn).

 

Bibliografie

http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/8620

https://en.wikipedia.org/wiki/Zinc

Tratat de bichimie medicala, vol. 1 - E. Trutia, E.C. Popescu, A. Popescu,editura Medicala, 1991

Manualul Merck, editia aXVIII-a, editura ALL, 2006

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.