Banner Vitamina C (Acid ascorbic)

Vitamina C (Acid ascorbic)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă, cu numeroase funcții importante pentru organism. Un nivel normal de vitamina C în corp are multiple beneficii:

  • Menține sănătatea pielii, a vaselor de sânge, a oaselor și cartilajelor;
  • Ajută la vindecarea rănilor.

De cealaltă parte, carența vitaminei C în organism poate să conducă la scorbut, o afecțiune în urma căreia apar pete livide pe piele. Scorbutul se mai poate manifesta și prin fatigabilitate, apatie, gingivită sau pierderea dinților.

Surse foarte bune de vitamina C sunt fructele și legumele:

  • Citrice;
  • Ardei;
  • Căpșune;
  • Coacăze negre;
  • Broccoli;
  • Varză de Bruxelles;
  • Cartofi.

Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, astfel că este necesar aportul acesteia din surse exogene. Pe lângă faptul că este un antioxidant puternic, vitamina C ajută organismul să formeze și să mențină țesutul conjunctiv, inclusiv oasele, vasele de sânge și pielea, deoarece este necesară pentru biosinteza colagenului. Vitamina C ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar și la absorbția fierului în organism.

Probă Vitamina C (Acid ascorbic) Medlife

Când este recomandată determinarea vitaminei C

Determinarea nivelului de vitamina C din organism se recomandă în următoarele situații:

  • Când pacientul prezintă inflamația și sângerarea gingiilor;
  • Păr și piele uscată;
  • Vindecarea neobișnuit de lentă a rănilor;
  • Dacă pacientul prezintă afecțiuni gastro-intestinale și unele tipuri de cancer;
  • Iritații ale tractului digestiv;
  • Slăbiciune;
  • Paloare;
  • Ochi scufundați;
  • Pierderea dinților;
  • Durere musculară;
  • Pierderea poftei de mâncare.

Categorii de risc (pacienți care pot prezenta deficiență de vitamina C în organism):

  • Fumătorii și fumătorii pasivi
    Studiile arată în mod constant că fumătorii au niveluri mai scăzute de vitamina C în plasmă și leucocite decât nefumătorii, din cauza stresului oxidativ crescut. Astfel, fumătorii au nevoie de 35 mg mai multă vitamina C pe zi decât nefumătorii.
  • Sugarii hrăniți cu lapte condensat sau fiert
    Majoritatea sugarilor din țările dezvoltate sunt hrăniți cu lapte matern și/sau formulă pentru sugari, ambele furnizând cantități adecvate de vitamina C. Hrănirea sugarilor cu lapte de vacă fiert sau condensat nu este recomandată. Ea poate provoca deficiență de vitamina C deoarece laptele de vacă are în mod natural foarte puțină vitamina C.
  • Persoanele cu o varietate limitată de alimente
    Persoanele care au o varietate limitată de alimente, inclusive unele persoane în vârstă, nevoiașe, care își pregătesc propriile alimente, persoanele care abuzează de alcool sau droguri, persoanele cu boli mintale și, ocazional, copiii, pot avea carență de vitamina C.
  • Pacienții cu malabsorbție și anumite boli cronice
    Unele afecțiuni medicale pot reduce absorbția vitaminei C și/sau pot crește cantitatea necesară organismului. Persoanele cu malabsorbție intestinală severă sau unii pacienți cu cancer ar putea prezenta un risc crescut de inadecvare a vitaminei C. Concentrații scăzute de vitamina C pot apărea și la pacienții cu boală renală în stadiu terminal, aflați în hemodializă cronică.

Procedura recoltare

Pentru recoltarea probei de sânge venos de la pacient e necesar ca acesta să nu consume alimente timp de 10-12 ore înaintea efectuării analizei.

Interpretare rezultate

Intervalul de referință poate să difere în funcție de laborator și de metoda utilizată. Valorile de referință pentru vitamina C sunt de 8.9-18.3 mg/l.

Interferențe și limite

Vitamina C nu poate fi stocată în organism, așa că este nevoie de consumul zilnic de alimente bogate în vitamina C.

Valori scăzute

Nivelurile deficitare de vitamina C pot duce la:

  • Anemie;
  • Scorbut;
  • Gingivită, sângerare a gingiilor și smalț dentar slăbit;
  • Scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor și de a vindeca rănile;
  • Sângerări nazale și vânătăi ușoare;
  • Păr uscat, despicat și piele uscată, aspră;
  • Articulații inflamate;
  • Creștere în greutate cauzată de un metabolism încetinit;

Afecțiunile medicale aflate în strânsă legătură cu o deficiență de vitamina C se pot agrava în timp și pot duce la unele probleme grave de sănătate. Problemele pe termen lung provocate de niveluri scăzute de vitamina C includ:

  • Tensiune arterială crescută;
  • Boala vezicii biliare;
  • Accident vascular cerebral;
  • Anumite tipuri de cancer;
  • Ateroscleroză.

Valori crescute

Nivelul crescut de vitamina C din organism, bazat de cele mai multe ori pe administrarea excesivă de suplimente, conduce la:

  • Dureri de stomac;
  • Diaree;
  • Flatulență.

Hipervitaminoza C poate fi contracarată dacă pacientul încetează să mai ia suplimente bogate în vitamina C.

Bibliografie

  1. Levine M, Conry-Cantilena C, Wang Y, Welch RW, Washko PW, Dhariwal KR, et al. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance. ProcNatlAcadSci U S A 1996;93:3704-9.
  2. Levine M, Rumsey SC, Daruwala R, Park JB, Wang Y. Criteria and recommendations for vitamin C intake. JAMA 1999;281:1415-23.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu