Informații generale
Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă, cu numeroase funcții importante pentru organism. Un nivel normal de vitamina C în corp are multiple beneficii:
- Menține sănătatea pielii, a vaselor de sânge, a oaselor și cartilajelor;
- Ajută la vindecarea rănilor.
De cealaltă parte, carența vitaminei C în organism poate să conducă la scorbut, o afecțiune în urma căreia apar pete livide pe piele. Scorbutul se mai poate manifesta și prin fatigabilitate, apatie, gingivită sau pierderea dinților.
Surse foarte bune de vitamina C sunt fructele și legumele:
- Citrice;
- Ardei;
- Căpșune;
- Coacăze negre;
- Broccoli;
- Varză de Bruxelles;
- Cartofi.
Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, astfel că este necesar aportul acesteia din surse exogene. Pe lângă faptul că este un antioxidant puternic, vitamina C ajută organismul să formeze și să mențină țesutul conjunctiv, inclusiv oasele, vasele de sânge și pielea, deoarece este necesară pentru biosinteza colagenului. Vitamina C ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar și la absorbția fierului în organism.
Când este recomandată determinarea vitaminei C
Determinarea nivelului de vitamina C din organism se recomandă în următoarele situații:
- Când pacientul prezintă inflamația și sângerarea gingiilor;
- Păr și piele uscată;
- Vindecarea neobișnuit de lentă a rănilor;
- Dacă pacientul prezintă afecțiuni gastro-intestinale și unele tipuri de cancer;
- Iritații ale tractului digestiv;
- Slăbiciune;
- Paloare;
- Ochi scufundați;
- Pierderea dinților;
- Durere musculară;
- Pierderea poftei de mâncare.
Categorii de risc (pacienți care pot prezenta deficiență de vitamina C în organism):
- Fumătorii și fumătorii pasivi
Studiile arată în mod constant că fumătorii au niveluri mai scăzute de vitamina C în plasmă și leucocite decât nefumătorii, din cauza stresului oxidativ crescut. Astfel, fumătorii au nevoie de 35 mg mai multă vitamina C pe zi decât nefumătorii. - Sugarii hrăniți cu lapte condensat sau fiert
Majoritatea sugarilor din țările dezvoltate sunt hrăniți cu lapte matern și/sau formulă pentru sugari, ambele furnizând cantități adecvate de vitamina C. Hrănirea sugarilor cu lapte de vacă fiert sau condensat nu este recomandată. Ea poate provoca deficiență de vitamina C deoarece laptele de vacă are în mod natural foarte puțină vitamina C. - Persoanele cu o varietate limitată de alimente
Persoanele care au o varietate limitată de alimente, inclusive unele persoane în vârstă, nevoiașe, care își pregătesc propriile alimente, persoanele care abuzează de alcool sau droguri, persoanele cu boli mintale și, ocazional, copiii, pot avea carență de vitamina C. - Pacienții cu malabsorbție și anumite boli cronice
Unele afecțiuni medicale pot reduce absorbția vitaminei C și/sau pot crește cantitatea necesară organismului. Persoanele cu malabsorbție intestinală severă sau unii pacienți cu cancer ar putea prezenta un risc crescut de inadecvare a vitaminei C. Concentrații scăzute de vitamina C pot apărea și la pacienții cu boală renală în stadiu terminal, aflați în hemodializă cronică.
Procedura recoltare
Pentru recoltarea probei de sânge venos de la pacient e necesar ca acesta să nu consume alimente timp de 10-12 ore înaintea efectuării analizei.
Interpretare rezultate
Intervalul de referință poate să difere în funcție de laborator și de metoda utilizată. Valorile de referință pentru vitamina C sunt de 8.9-18.3 mg/l.
Bibliografie
- Levine M, Conry-Cantilena C, Wang Y, Welch RW, Washko PW, Dhariwal KR, et al. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance. ProcNatlAcadSci U S A 1996;93:3704-9.
- Levine M, Rumsey SC, Daruwala R, Park JB, Wang Y. Criteria and recommendations for vitamin C intake. JAMA 1999;281:1415-23.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
