Publicat la: 
15/01/2018

Sanatatea inimii - hipertensiune si stres

Stresul asupra inimii cauzat de exercitiile fizice este considerat sanatos. Cu toate acestea, stresul cauzat de hipertensiunea arteriala este daunator pentru inima. De ce?

Cercetatorii de la Centrul pentru Cercetare a Bolilor Cardiovasculare (DZHK) impreuna cu oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar Heidelberg au vrut sa testeze aceste diferente in ceea ce priveste efectele stresului fiziologic asupra inimii si insuficienta cardiaca in functie de tipul de stres. Rezultatele lor au fost publicate recent in revista de specialitate "Nature Medicine", scrie dzhk.de.

Pentru a efectua acest studiu, cercetatorii au examinat o serie de procese metabolice de la nivelul inimii, care au un efect epigenetic intitulat HDAC4.

Epigenetica investigheaza modul in care factorii de mediu actioneaza asupra genelor. Noul semnal de transmisie descoperit de cercetatori poate fi aplica presiuni diferite asupra inimii soarecilor de laborator, in functie de tipul de stres fiziologic ce are loc in organism.

Este vorba despre examinarea efectului pe care stresul patologic, datorat tensiunii arteriale crescute, il are asupra inimii prin comparatie cu efectul HDAC4 rezultat in urma efectuarii exercitiilor fizice.

Insuficienta cardiaca temporara

Cercetatorii au vrut sa analizeze aceste diferente in detaliu si, prin urmare, au cautat sa genereze efectul HDAC4 in randul soarecilor de laborator.

Subiectii au fost supusi stresului fiziologic si, in mod surprinzator, acestia au dezvoltat insuficienta cardiaca temporara ca urmare a antrenamentului fizic intensiv la care au fost suspusi.

"Am descoperit ca acestia au suferit de insuficienta cardiaca temporara in urma efectuarii exercitiilor fizice. Aceste efecte pot fi detectate numai daca functiile cardiace sunt examinate in timp sau imediat dupa antrenament. Sindromul se regaseste si la pacientii umani, dar pana in prezent aceste reactii au fost subestimate," declara Dr. Lorenz Lehmann, autorul principal al studiului si doctor al Departamentului de Cardiologie in cadrul Spitalului Universitar Heidelberg.

Efectul HDAC4 are capacitatea de a proteja inima de deteriorarile cauzate de stresul fiziologic temporar. Cu toate acestea, acest efect nu are loc in organism in urma stresului cauzat de hipertensiunea arteriala.

Diferenta intre cele doua tipuri de stres asupra sanatatii inimii

"Pauzele de stres asupra inimii fac diferenta. In timpul exercitiilor exista faze de odihna pentru inima, perioade pe parcursul carora enzima proteica kinaza A are timp suficient pentru a reactiva efectul HDAC4," adauga autorul studiului.

In schimb, pe parcursul stresului permanent cauzat de hipertensiune in organism, semnalele de la nivel celular urmeaza o alta cale metabolica, prin care activitatea enzimei proteice este suprimata, iar efectul benefic HDAC4 intarzie sa apara.

Celulele metabolice utilizeaza mai mult zahar decat grasime pentru a produce energie, pe parcursul acestui proces, insa cu toate acestea nu schimbarea productiei de energie este cauza afectiunilor la nivelul inimii.

Insuficienta cardiaca apare deoarece reziduurile de zahar care se ataseaza la proteine inhiba metabolizarea calciului si, prin urmare, functiile de contractie miocardica, ceea ce duce la aparitia unei deficiente a puterii de pompare a sangelui.

"Aceste noi constatari schimba modul de abordare a felului in care activitatea celulelor miocardice poate esua. Am reusit sa demonstram ca exista o legatura puternica in organism de la metabolism si pana la contractia ritmica a inimii, atunci cand vine vorba despre functiile cardiace," declara profesorul Johannes Backs, coautorul studiului.

"Am aratat, de asemenea, ca o terapie genica ce utilizeaza fragmentul HDAC4 poate oferi o protectie suplimentara organismului impotriva acestui deficit de pompare a sangelui," adauga autorii.

Stresul prelungit asupra inimii poate duce la schimbari ale ritmului cardiac, ce pot fi cauza aparitiei cardiomiopatiei, declansata pe fondul stresului emotional. Cercetatorii isi propun sa investigheze acest fenomen pentru a gasi noi modalitati de tratare a insuficientei cardiace.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Eugen Craciun Stresul la locul de munca si teama de a-ti pierde serviciul pot duce in aceasta perioada la probleme grave de sanatate. La inceput de an 2010, sute de firme se inchid in fiecare...
Stres/ Foto: Photoxpress.com Toti oamenii au experimentat stresul: anxietatea declansata de seful pasiv-agresiv, de creditul ipotecar de 30 de ani, de ingrijirea copiilor sau a parintilor bolnavi...