MEDICINA GENERALA

19 Septembrie 2022

Balonul gastric Allurion - intervenție minim invazivă pentru tratamentul obezității

scris de

Dejeu Viorel, Medic Primar Chirurgie Generală și Chirurgia Obezității

Balonul gastric Allurion - intervenție minim invazivă pentru tratamentul obezității

Balonul gastric Allurion este un dispozitiv medical temporar și reprezintă o alternativă a dietelor convenționale care eșuează din cauza senzației constante de foame.

Aceasta intervenție minim invazivă se efectuează în regim ambulator (fără internare) și este singura procedură de plasare/ eliminare a unui balon gastric ce se realizează fără endoscopie, anestezie sau chirurgie.

Dispozitivul este plasat în 15 minute și, după aproximativ 16 săptămâni, balonul este proiectat să se deschidă, să se golească automat și să treacă în mod natural prin tractul gastrointestinal. În această perioadă, pacienții vor pierde, în medie, între 10-15% din greutatea corporală totală inițială.

Volumul unui stomac normal este de aproximativ 1.5 l, iar balonul ocupă o mare parte din acesta și induce pierderea în greutate prin:

  • creșterea senzației de sațietate;
  • întârzierea golirii gastrice;
  • reducerea semnificativă a cantităților de alimente consumate la fiecare masă.

Rezultatele individuale variază foarte mult și sunt direct dependente de schimbările obiceiurilor și a stilului de viață, conform indicațiilor primite.

Despre balonul gastric Allurion

Sistemul Allurion al balonului gastric este alcătuit din următoarele componente:

  • dispozitivul Allurion, reprezentat de capsula care devine balonul Allurion când este umplut și de cateterul de umplere atașat de capsulă;
  • kitul de umplere;
  • stiletul Allurion.

Componenta principală a sistemului este dispozitivul Allurion, reprezentat de un balon gastric fabricat dintr-un film subțire de polimeri, plasat într-o capsulă de dimensiuni mici, care se înghite de către pacient pentru a introduce dispozitivul în stomac.

În timpul deglutiției, capătul proximal al cateterului de umplere rămâne în afara gurii pacientului pentru a permite umplerea. Capsula, care este compusă dintr-un material vegetal, degradabil, eliberează în stomac balonul gastric ce urmează a fi umplut. Odată ce poziția dispozitivului a fost confirmată în stomac (Rx de control) se poate folosi kitul de umplere furnizat cu ajutorul infuzorului de presiune, conform instrucțiunilor .

Când este recomandat acest tip de intervenție?

Recomandarea pentru plasarea balonului gastric este adresată pacienților supraponderali și obezi, cu un indice de masă corporală (IMC) ≥ 27 kg/m2, persoanelor care refuză intervenția chirurgicală sau care au o contraindicație fermă pentru chirurgia bariatrică.

Cine poate beneficia de montarea unui balon gastric

Pot beneficia de balon gastric persoanele:

  • cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 de ani;
  • care nu au fost supuse unei intervenții bariatrice de micșorare a stomacului și/sau a altor intervenții chirurgicale la nivelul tractului digestiv;
  • care nu prezintă alergii cunoscute sau suspectate la poliuretan sau silicon.

Contraindicații

Nu este recomandată montarea balonului gastric persoanelor care prezintă:

  • Dificultăți la înghițire (disfagie);
  • Condiții care predispun la obstrucția intestinului;
  • Tulburări severe a motilității gastrointestinale;
  • Condiții care predispun la perforația gastrică;
  • Sângerări gastro-intestinale sau afecțiuni care predispun la sângerarea gastrointestinală;
  • Pancreatită;
  • Femeile gravide sau care alăptează;
  • Cancer activ;
  • Persoanele imunocompromise;
  • Alcoolism sau dependență de droguri;
  • Boli psihiatrice grave sau necontrolate;
  • Tulburări psihologice legate de alimentație;
  • Tulburări autoimune (lupus, sclerodermie);
  • Prezența altui dispozitiv gastric în momentul plasării.

Cum decurge intervenția

Cum decurge intervenția

În urma consultului cu medicul specialist, pacientul primește recomandarea de a începe un tratament cu inhibitori de pompă de protoni (IPP) înainte cu 2 săptămâni de plasarea balonului gastric, astfel încât un efect maxim de supresie a acidului gastric să fie atins în ziua plasării. Este indicat ca pacientul să nu consume lichide cu 2 ore înainte de procedură și mâncare solidă cu cel puțin 8 ore înainte de intervenție.

Pacientul înghite capsula care conține balonul dezumflat. Se confirmă prin raze X plasarea balonului în stomac (poziția corectă este indicată dacă markerul radioopac și/sau capsula sunt vizibile în stomac), ulterior, prin cateterul de umplere se introduce o cantitate fixă de lichid - 550 ml de apă. Se efectuează o nouă radiografie pentru a se verifica umplerea completă a balonului, apoi se îndepărtează cateterul de umplere din dispozitiv, trăgându-l ușor înapoi.

Încercările de înghițire nu trebuie să depășească 3 minute pentru a menține integritatea capsulei. Dacă pacientul prezintă dificultăți la înghițirea capsulei, medicul poate ajuta prin rigidizarea ușoară a cateterului folosind stiletul, ghidând dispozitivul pe lângă orofaringe până în stomac, în timp ce pacientul înghite apă.

Recuperare și recomandări post-operatorii

Fiecare pacient va primi un regim special pe care va trebui să îl urmeze conform indicațiilor primite în timpul consultului cu medicul nutriționist. De asemenea, trebuie să respecte indicațiile echipei medicale și să urmeze tratamentul prescris.

După aproximativ 48 de ore majoritatea pacienților revin la activitatea normală.



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.