Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Pancreatita este o afecțiune gravă, caracterizată prin inflamarea pancreasului. Ea apare atunci când sucurile şi enzimele digestive atacă pancreasul (organ aflat în partea superioară și central-profundă a abdomenului, care produce enzime digestive (funcție exocrină) și insulină (funcție endocrină).
Pancreatita este o boală care nu se tratează şi nu se vindecă, dar evoluează în timp şi, în cazurile avansate de boală, afectează iremediabil pancreasul, iar organismul pacientului nu va mai putea digera alimentele sau produce hormoni specifici.
Există două tipuri de pancreatită determinate de modul de instalare al bolii:
Pancreatita acută (PA) reprezintă inflamația bruscă a pancreasului, caracterizată prin durere abdominală și creșterea nivelului enzimelor pancreatice în ser.
Există mai multe cauze responsabile de apariția ei, dar cele mai frecvente sunt reprezentate de litiaza veziculară biliară (popular numită „pietre la fiere”) și de consumul cronic de alcool.
Conform clasificării Atlanta (clasificarea internațională multidisciplinară a severității pancreatitei acute, inițial propusă în 1991 în Atlanta, modificată în anul 2012 de un grup de lucru internațional), această afecţiune, în forma ei acută, se poate clasifica în:
Pancreatita cronică (PC) reprezintă afectarea pancreasului ce rezultă prin expunerea cronică a organismului la factori de risc (genetici sau de mediu). Se caracterizează prin afectarea funcției pancreatice (digestivă sau de secreție de insulină) și modificări structurale ale glandei, evidențiate prin metode imagistice.
Această formă a bolii poate rezulta și după episoade repetate de pancreatită acută de orice cauză.
Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute sunt:
Cauze mai rare:
Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei cronice sunt:
Factorii de risc pentru dezvoltarea pancreatitei includ:
Pancreatita acută poate fi de mai multe grade: ușoară, moderat-severă și severă.
Pancreatita acută ușoară se caracterizează prin absența insuficienței de organ și a complicațiilor locale sau sistemice.
Pancreatita acută moderat-severă se prezintă cu insuficiență de organ tranzitorie (ce se rezolvă în 48 de ore) și/sau complicații locale sau sistemice nepersistente (care durează mai puțin de 48 de ore).
Pancreatita acută severă este caracterizată de insuficiența de organ persistentă ce poate cuprinde unul sau mai multe organe.
Cei mai mulți dintre pacienții vor prezenta un debut brusc al simptomelor, cu durere severă în capul pieptului sau în partea stângă superioară a abdomenului, mai rar în partea dreaptă.
La pacienții care au litiază biliară, durerea poate mima colica biliară: este în partea dreaptă a abdomenului sub coastă, atinge o intensitate maximă la 20 minute de la debut și se poate însoți de greață și vărsături.
În schimb, dacă pancreatita este cauzată de consumul de alcool, debutul durerii poate să nu fie atât de intens și durerea nu poate fi cu exactitate localizată la nivelul abdomenului.
La jumătate dintre pacienți, durerea poate iradia în spate, spre coloana vertebrală. Durerea poate dura câteva ore sau zile și se ameliorează parțial dacă pacientul adoptă poziția de aplecat în față sau cu genunchii la piept.
Peste 90% dintre pacienți prezintă greață și vărsături ce pot persista ore întregi. Pacienții cu pancreatită severă pot avea dificultăți de respirație (dispnee) din cauza inflamației mușchiului diafragmei sau insuficienței respiratorii acute cu care se asociază.
De asemenea, cazurile severe pot asocia:
În cazuri rare, pot apărea noduli sub piele din cauza inflamației sau necrozei grăsimii subcutanate.
În caz de litiază obstructivă sau de edem (“umflare”) a capului pancreasului, pacienții pot prezenta icter (îngălbenirea) mucoaselor și a pielii, modificarea culorii scaunelor (decolorate) și a urinii (închisă la culoare).
In acest caz, simptomele sunt reprezentate de:
Pancreatita este o afecțiune diagnosticată de medicul specialist gastroenterolog sau internist.
În caz de debut brusc, pacientul se prezintă adesea la camera de gardă și diagnosticul este pus de medicul urgentist sau chirurg.
Diagnosticul pancreatitei acute constă în efectuarea de:
Diagnosticul pancreatitei cronice se pune pe baza:
Pancreatita acută este o urgență medicală și, de multe ori, pacientul necesită internare în secția de terapie intensivă. Tratamentul presupune:
Perfuzare
Tratamentul inițial constă în perfuzare masivă cu soluții cristaloide isotonice (de exemplu, ser fiziologic sau soluție Ringer-lactat) cu o rată de 5-10 mL/Kgcorp/oră (cantitatea se va ajusta în funcție de existența sau nu a comorbidităților pacientului - boli cardiovasculare sau renale).
Perfuzarea poate dura 24-48 de ore și necesită reevaluare frecventă a nevoii de hidratare, prin monitorizarea diverșilor parametrii (tensiune arterială, frecvență cardiacă, hematocrit, cantitate de urină evacuată în 24 de orer, uree serică).
Tratamentul durerii
Durerea abdominală este adesea primul și cel mai important simptom pentru care pacienții se prezintă la medic. Ea poate fi combătută prin administrarea intravenoasă de opioide.
Nutriția
Pacienții cu pancreatită acută ușoară, după hidratare intravenoasă se vor reface rapid și pot relua alimentarea orală după aproximativ o săptămână.
Cei cu forma moderat-severă a bolii vor avea frecvent nevoie de suport nutrițional prin alimentație pe tub nazojejunal (preferată) sau nutriție parenterală totală (intravenoasă).
Momentul în care pacientul se poate alimenta normal oral depinde foarte mult de severitatea bolii. În principiu, dacă pacientul nu mai are durere, greață sau vărsături și nu are ileus (oprirea tranzitului intestinal), poate începe să mănânce chiar și în primele 24 de ore.
Antibiotice
Se recomandă în caz de infecții extrapancreatice ce pot apărea drept consecință a pancreatitei acute (sepsis, pneumonie, infecții de tract urinar) sau de infecție a necrozei pancreatice.
Nu se recomandă administrarea antibioticelor în mod profilactic indiferent de tip (interstițială sau necrozantă) sau severitate (ușoară, moderat-severă și severă).
Tratamentul afecțiunii de bază care a produs pancreatita
În pancreatita acută biliară, de exemplu, poate fi nevoie de operație, mai exact de colecistectomie (îndepărtarea vezicii biliare) sau de ERCP (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) pentru îndepărtarea pietrelor de pe canalul biliar sau pancreatic.
La pacienții cu afecţiune dată de hipertrigliceridemie, se scad medicamentos trigliceridele, iar la cei cu boală etanolică se recomandă încetarea consumului de alcool.
Tratamentul complicațiilor este complex și depinde de organul afectat (complicații pancreatice și extrapancreatice).
Pancreatita acută cronică poate duce la complicații, care în unele cazuri, pot fi fatale. Totuşi, şansele de supraviețuire sunt, în general, mari, mai ales dacă afecțiunea este diagnosticată în stadiu incipient.
Măsuri generale:
Tratamentul durerii:
La pacienții cu dilatare de duct pancreatic: drenare endoscopică (uneori necesitând plasare de stent) sau chirurgicală.
Tratamentul insuficienței pancreatice exocrine
Enzime pancreatice: se începe cu doze de 40.000-50.000 UI de lipază la fiecare masă principală și jumătate din doză la gustări.
Tratamentul insuficienței pancreatice endocrine (diabet pancreatogenic
Pacienții pot suferi și de diabet zaharat tip II, dar și de un tip particular de diabet, tipul 3C, caracterizat prin scăderea insulinei în corp în urma distrucției celulelor pancreatice. Tratamentul poate include administrarea de antidiabetice orale și/sau insulină injectabilă.
Prevenția apariției pancreatitei are la bază un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată. Astfel, principalele recomandări medicale includ:
Dr. Carp Ștefan Antoaneta
Medic Specialist Ecografie 3D și Endoscopie - Gastroenterologie
Gastroenterologie
Call Center - 0254 960
Call Center - (021) 9646
Gastroenterologie , Medicina interna , Ecografie 2D și Endoscopie - Gastroenterologie
Call Center - 0364140260
Endoscopie - Gastroenterologie și Gastroenterologie
Call Center - 021.9383
Call Center - (025) 6960
Endoscopie - Gastroenterologie , Ecografie 3D , Gastroenterologie și Ecografie 4D- Voluson
Call Center - 0244 510808
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.