Durere de coate: Ce trebuie să știi?

Despre durerea de coate
Senzația de durere sau de disconfort de la nivelul cotului poate fi resimțită din mai multe motive, cotul fiind o articulație foarte solicitată. Nu întotdeauna durerea de coate reprezintă un motiv serios de îngrijorare, însă este nevoie de părerea unui medic specialist pentru a putea primi un diagnostic corect și, dacă este necesar, tratamentul potrivit.
Durerea de coate poate apărea atunci când tendoanele, nervii, cartilajele, ligamentele sau vasele de sânge din zonă sunt afectate.
Cauzele apariției durerii de coate
Printre cauzele care pot genera dureri de coate se pot număra fracturi, entorse sau luxații ale cotului, complicate cu osteomielita (infecția osului), artroza, artrita psoriazică, tendinita sau bursita cotului, boala Lyme, lupusul, guta, sindromul canalului nervului cubital, tumorile osoase și altele.
Imobilitatea temporară a mâinii
Durerea de coate poate apărea și atunci când nu miști mâna o perioadă mai îndelungată, cum se întâmplă, de exemplu, atunci când lucrezi la calculator și folosești doar degetele. O poziție nefavorabilă la calculator înseamnă presiune asupra articulațiilor, iar dacă poziția este menținută timp de mai multe ore este normal să apară durerea de coate sau de umeri.
Contuzia cotului
Contuzia cotului este o cauză frecventă a durerii de coate, fiind vorba despre o durere ascuțită care apare în urma unei răniri a țesutului din jurul cotului.
Unele sporturi
Unele tipuri de dureri de cot sunt asociate cu mișcări specifice diferitelor sporturi, chiar dacă pacientul nu este neapărat practicant.
De exemplu, „cotul jucătorului de tenis” este numele popular dat unei inflamații a tendonului și a entesei (legătura dintre os și tendon) care apare în zona exterioară a brațului. Numită epicondilita laterală a cotului, aceasta apare atunci când sunt folosite, în mod repetat, aceleași mișcări ale încheieturii mâinii. Articulația cotului degenerează și ajunge să provoace durere în zona exterioară, mai ales când încerci să apuci lucruri cu mâna.
Dacă durerea apare în porțiunea din interiorul cotului, afecțiunea poartă denumirea de epicondilită medială (popular „cotul jucătorului de golf”). Odată cu durerea poate să apară și senzația de furnicături în degete și devine greu să folosești încheietura mâinii.
Când zona dureroasă este cea din spatele cotului, vorbim despre tendinita tricepsului. Tensiunea se simte la nivelul tendonului și apare după un traumatism sau după folosire repetată, generându-se mici leziuni. Este întâlnită, cu precădere, la persoanele care ridică greutăți constant, încordând brațul, dar și în cazul persoanelor care nu sunt obișnuite să ridice ceva greu și o fac brusc, fără a avea rezistență.
Bursita
Atunci când cotul stă sprijinit mai mult timp pe o suprafață tare, se poate întâmpla ca zona expusă presiunii să se inflameze, ducând la bursita olecraniană. Inflamarea bursei se manifestă prin umflare, înroșirea pielii, încălzire și durere a zonei. Alt motiv frecvent pentru apariția acestui sindrom este depunerea de cristale de acid uric, iar bursita olecraniană va fi considerată un atac de gută.
Entorsa cotului
Când ligamentele cotului sunt întinse excesiv apare entorsa cotului, o leziune a acestor ligamente care se manifestă prin durere intensă și umflare a zonei, astfel că mișcarea va fi foarte dificilă, spre imposibilă. Entorsa poate apărea de la mișcări bruște, loviri, răsuciri și căderi.
Luxația cotului
Luxația cotului apare atunci când osul brațului și al antebrațului pierd contactul dintre ele, de obicei în urma unui traumatism, cum este căderea pe brațul ținut întins sau un accident și pot apărea simultan cu fracturile. În afara durerii severe, cotul va crește în volum și va fi deformat.
Fractura cotului
Fractura cotului generează cea mai mare durere de coate, mai ales dacă este vorba despre o fractură deschisă, unde osul întrerupt este vizibil la nivelul pielii. Ea apare în urma unui impact direct sau indirect, în cazul unor căderi sau accidente de tip rutier. Persoanele mai în vârstă capătă uneori fracturi din cauza osteoporozei, după traumatisme minore.
Dislocarea cotului
Dislocarea cotului poate fi întâlnită la adulți, în urma unor căzături, dar cel mai des apare în cazul copiilor mici. Dislocarea cotului reprezintă o urgență medicală care necesită deplasarea imediată la cel mai apropiat spital de ortopedie.
Factorii de risc
Factorii de risc pentru apariția durerii de coate sunt:
- copiii foarte activi;
- sportivii de performanță;
- persoanele care lucrează în medii cu potențial de accidentare;
- persoanele în vârstă;
- persoanele supraponderale;
- lucratul la birou nonergonomic;
- persoanele care suferă de diverse afecțiuni ce pot afecta oasele sau articulațiile, cum ar fi metastaze osoase ale unor forme de cancer.
Printre meseriile des întâlnite în rândul celor care acuză dureri la nivelul articulației cotului sunt cele de bucătar, tâmplar, electrician, zugrav, muzician sau pictor.
În ce constă diagnosticarea
Dacă durerea de cot nu dispare la scurt timp (câteva zile) și se resimte chiar și atunci când nu miști mâna este necesar un consult medical de specialitate. Alte motive de îngrijorare pot fi reprezentate de:
- intensitatea din ce în ce mai mare a durerii;
- prezența unor vânătăi, noduli sau umflături în zona cotului;
- apariția senzației de durere atunci când încerci să îndoi brațul;
- stările febrile.

Opțiuni de tratament
Tratamentul durerii de coate se prescrie în urma efectuării unui consult de specialitate.
Cu excepția cazurilor grave care necesită intervenții chirurgicale, medicul poate recomanda ca opțiuni de tratament:
- medicamente cu efect antiinflamator;
- purtarea unui suport textil care exercită presiune asupra cotului;
- masaj și exerciții fizice care întăresc tendoanele;
- acupunctură;
- fizioterapie (de exemplu electroterapia);
- kinetoterapie;
- electroterapie;
- crioterapie
- infiltrații.
Complicații posibile
Amânarea solicitării unui diagnostic ori a tratamentului poate agrava durerea resimțită la nivelul articulației cotului, iar afecțiunea care a cauzat-o poate degenera în forme mai grave și într-un interval mai lung de recuperare.
Modalități de prevenție
Pentru a preveni durerea de coate apărută ca rezultat al presiunii exercitate în urma unor activități fizice este important ca orice fel de activitate sportivă să fie efectuată după exerciții speciale de încălzire în prealabil și stretching după sesiunile de sport.
Este recomandată evitarea pozițiilor care țin musculatura încordată, dar și mișcările repetitive pentru mult timp, fără pauze.
Când condițiile permit, încearcă să controlezi poziția în care cazi pentru a evita pe cât posibil accidentările. Cei care practică arte marțiale sau sporturi ca parașutismul sau skateboardingul învață și cum ar trebui să cadă corect, atunci când pot controla acest aspect.
Totodată, sunt recomandate exerciții care să întărească musculatura brațelor în cazul în care a existat o afecțiune ce a cauzat acest tip de durere. Aceste exerciții ar trebui executate cu pauze de câte o zi între ele, pentru a oferi timp de refacere și pentru a nu pune din nou presiune asupra zonei afectate.
Bibliografie
- “Elbow Pain Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org.
- Shiel, William C. “Why Does My Elbow Hurt?” WebMD, WebMD, 7 Feb. 2017, https://www.webmd.com
- Moores, Danielle. “What to Know about Elbow Pain.” Healthline, Healthline Media, 24 Sept. 2015, https://www.healthline.com
- “Quick Fixes for Aching Elbows - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 9 May 2014, https://www.health.harvard.edu
- “How to Treat Elbow Tendonitis and Tennis Elbow Pain | the Orthopedic Institute of NJ.” Orthopedicnj.com, 2021, https://orthopedicnj.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Strănutul - cauze, mecanism și curiozități
Strănutul este un gest reflex care apare ca răspuns natural al organismului la apariția unui element care irită sau gâdilă interiorul nasului. Poate apărea din diverse motive, cum ar fi ca efect al unei reacții alergice, al unei infecții virale, al schimbării de temperatură sau ca reacți...

Antibiograma: Ce este şi ce rol are această tehnică de laborator
Antibiograma este o tehnică a laboratorului de microbiologie prin care se stabileşte sensibilitatea/rezistenţa unei tulpini bacteriene la anumite antibiotice testate. Este o etapă importantă a oricărui examen bacteriologic pozitiv în care s-a izolat şi identificat o anumită tulpină bacteri...

Cârcelul la picior: cauze și remedii
Crampele musculare, altfel numite și cârcei, sunt o afecțiune comună și, de obicei, inofensivă, în care mușchii piciorului devin brusc rigizi și dureroși. Cel mai des apar cârcei la pulpa picioarelor, dar nu este exclus să se formeze un cârcel și în alte zone, cum ar fi la coapse....