MEDICINA GENERALA

16 Noiembrie 2023

Lecitina: beneficii, proprietăți, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Lecitina: beneficii, proprietăți, contraindicații

Lecitina nu este o singură substanță, vorbim de un grup de substanțe chimice înrudite. Lecitina este un compus natural care se regăsește în mod normal în corpul uman, dar și în unele alimente. Organismul uman utilizează lecitina în cadrul procesului metabolic, rolul său fiind acela de a muta grăsimile. Lecitinele se transformă, astfel, în colină și oferă sprijin în ceea ce privește producerea de acetilcolină, un neurotransmițător.

Suplimentele alimentare cu lecitină sunt recomandate pentru susținerea memoriei, în perioadele stresante, dar și în completarea unor tratamente pentru afecțiuni cronice. Deși lecitina are beneficii multiple pentru sănătate, compusul poate avea și unele contraindicații.

Despre lecitină

Lecitina este cunoscută în literatura de specialitate și sub numele de alfa-fosfatidilcolină, dar și ca lecitină din soia. Ce este lecitina? Un amestec de colină, acizi grași, glicerol, glicolipide, trigliceride, acid fosforic și fosfolipide precum fostatidilcolina, componente care se regăsesc de regulă, în laptele matern.

Studiile realizate folosind lecitină au vizat eficacitatea acesteia în tratarea și prevenirea unor afecțiuni diferite, de la colita ulceroasă și colesterolul ridicat, până la demență. În timp ce unele dintre acestea au oferit rezultate încurajatoare, pentru altele mai sunt necesare investigații suplimentare.

Ce beneficii are lecitina

Scăderea colesterolului

Lecitina poate contribui la echilibrarea nivelului de colesterol din organism. Studiile realizate au arătat că acest compus are capacitatea de a diminua colesterolul "rău" LDL și de a crește, totodată, nivelul colesterolului "bun" HDL.

Îmbunătățirea sănătății inimii

Suplimentele cu lecitină din soia pot contribui la promovarea sănătății cardiovasculare. Acest lucru se poate observa la persoanele cu risc de a dezvolta boli de inimă sau hipertensiune arterială.

Susținerea digestiei normale

Lecitina poate fi de ajutor celor cu colită ulcerativă, oferind o ameliorare a simptomelor asociate acesteia. Activitatea lecitinei în intestine conduce la protejarea mucoasei gastrointestinale și la îmbunătățirea mucusului din interior. Aceste efecte sunt puse pe seama faptului că lecitina conține fosfatidilcolină, care este, de fapt, o componentă a mucusului.

Sprijinirea imunității

Suplimentele cu lecitină din soia pot întări imunitatea. Studiile de laborator realizate în acest sens, pe șobolani, au condus la rezultate deosebite, motiv pentru care sunt necesare analize pe subiecți umani pentru confirmarea acestei descoperiri.

Favorizarea funcției cognitive

Componenta de bază a fosfatidilcolinei, colina, joacă un rol esențial în dezvoltarea creierului și în îmbunătățirea funcției cognitive. Studiile de laborator au relevat faptul că animalele care au primit suplimente de lecitină au experimentat îmbunătățirea memoriei pe tot parcursul vieții. De aceea, se spune că lecitina este bună pentru memorie și există păreri că lecitina poate fi benefică celor cu tulburări neurologice, precum Alzheimer sau demență.

Ajutor în alăptare

Se crede că lecitina poate scădea vâscozitatea laptelui matern, iar acest lucru înseamnă că nu va permite înfundarea canalelor de lapte din sân. Deși nu este vorba despre tratamentul eficient în tratarea conductelor obturate la femeile care alăptează, poate fi recomandată, de către medicul specialist, lecitina în alăptare pentru prevenirea acestui fenomen.

Calmarea și hidratarea pielii

Lecitina este frecvent folosită în industria cosmetică deoarece este un emolient care contribuie la netezirea pielii, dar și la hidratarea acesteia. Suplimentele cu lecitină pot îmbunătăți pielea, în teorie. În realitate, mai sunt necesare studii înainte de a exista recomandarea de administrare pentru tonifierea epidermei și în acest mod.

Ce proprietăți are lecitina

Lecitina este un compus care oferă funcție și structură mai multor membrane celulare vegetale și animale. Deși este prezentă la majoritatea viețuitoarelor, proprietățile și caracteristicile sale sunt diferite, în funcție de origine și de modul de acțiune. Lecitina este alcătuită dintr-un strat dublu lipidic, motiv pentru care este întrebuințată în terapia de înlocuire a lipidelor.

Corpul transformă fosfatidilcolina în colină, iar aceasta din urmă susține structura celulară în zone diferite ale corpului, precum creier, nervi, membrane celulare.

Utilizările lecitinei

Lecitina este comercializată ca supliment alimentar și se regăsește sub formă de capsule, granule, dar poate fi întâlnită și ca pulbere, lichid sau pastă, potrivite pentru cei care nu pot înghiți pastile. Recomandarea generală este ca suplimentele cu lecitină să fie administrate în timpul meselor.

Lecitina naturală este un tip de grăsime prezent în alimente, precum: boabe de soia, semințe de floarea-soarelui, semințe de canola, gălbenuș de ou, pește și alte tipuri de carne. Lecitina alimentară este o sursă de nutrienți benefică organismului uman.

Există mai multe tipuri de lecitină, suplimentele din acest compus se obțin din ouă, soia sau semințe de floarea-soarelui, canola, semințe de bumbac.

Recomandări

Suplimentele alimentare cu lecitină trebuie administrate în conformitate cu recomandările medicului sau ținând cont de indicațiile producătorului. Cea mai bună lecitină este cea administrată în doze și perioade ce țin cont de nevoile specifice și de afecțiuni. La adulți, doza zilnică poate fi de până la 2.400 mg lecitină, fără a depăși 5.000 de mg.

Lecitina la copii trebuie administrată numai la recomandarea medicului specialist.

Contraindicații

Lecitina este un compus considerat sigur, cu unele excepții. Contraindicații pentru lecitină au persoanele cu alergii la ouă și soia, pentru a evita reacțiile alergice puternice. Ceea ce trebuie să știi este că lecitina din alimente nu prezintă risc pentru sănătate.

Pentru că există destul de puține studii privind siguranța administrării lecitinei pentru copii, cei mici nu ar trebui să ia acest produs fără indicație de specialitate.

Persoanele cu afecțiuni de sănătate diagnosticate ar trebui să comunice aceste lucruri medicului sau farmacistului, înainte de începerea unei cure cu lecitină. Există și reacții adverse la lecitină care vizează diaree, greață, dureri de stomac, senzație de plenitudine, tulburări gastrointestinale, disconfort general. Pentru astfel de situații, tratamentul se întrerupe și trebuie mers în cel mai scurt timp la urgențe!

Lecitina are beneficii pentru sănătate, dar, ca în orice tratament naturist, consultul medical de specialitate este recomandat, înainte de orice. Aceasta pentru ca produsul natural să nu reacționeze puternic sau să interfereze cu unele boli cronice și tratamente urmate. Medicul curant este în măsură să ofere răspunsuri și să clarifice orice situație, deoarece cunoaște istoricul medical și familial. Acesta poate oferi sugestii personalizate pentru rezultate excelente.

 

Bibliografie

  1. Lecithin - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. What Does Lecithin Do For You? - https://www.verywellhealth.com
  3. Everything you need to know about lecithin - https://www.medicalnewstoday.com
  4. Lecithin Benefits - https://www.healthline.com
  5. Can Lecithin Supplements Prevent Clogged Milk Ducts? - https://www.whattoexpect.com
  6. Is Soy Lecithin Healthy or Harmful for Your Body? - https://www.medicinenet.com



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.