Publicat la: 
5/06/2015

Acrilamida din cartofi prajiti, chipsuri si biscuiti este periculoasa pentru sanatate

Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuitii sau chipsurile, prezinta un risc pentru sanatatea publica, confirma Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) intr-un aviz stiintific publicat joi. Aceasta substanta chimica poate creste riscurile de cancer la consumatori, noteaza Agerpres.

Acrilamida este un compus chimic ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prajiti, cafeaua, cerealele sau painea prajita pot contine acrilamida.

EFSA a facut o evaluare a riscurilor existentei acestei substante in alimentatie pe baza a circa 100 de studii stiintifice si a datelor stranse de la consumatori, ONG-uri si din sectorul industriei agro-alimentare. Studii realizate pe animale au aratat ca substanta este genotoxica si cancerigena, acest compus putand, prin urmare, sa deterioreze ADN-ul si sa provoace cancere. Autoritatea Europeana a ajuns la concluzia ca acrilamida poate mari riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind ca cei mai expusi sunt copiii.

Opinia EFSA nu are valoare de constrangere, insa poate determina Uniunea Europeana si statele membre sa prevada limitarea expunerii consumatorilor la aceasta substanta, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregatire a alimentelor ori prin intarirea controlului asupra productiei alimentare.

Inca din 2011 Comisia Europeana recomanda tarilor membre ale UE sa efectueze anchete atunci cand nivelurile de acrilamida din produsele alimentare depasesc anumite valori de referinta.

A.C.

Comentarii

In legatura cu amidonul copt sau prajit la temperaturi inalte: recomand sa observati cu atentie produsele vandute in majoritatea covrigariilor. Veti vedea cum covrigii sunt pur si simplu scorojiti sau macar maroniti bine pe coaja.

Suprafata rumena a covrigului (sau a painii, etc) este zona cea mai afectata termic, acolo unde se formeaza cantitatile cele mai mari din acest compus cancerigen, acrilamida. Exista oameni care mananca zilnic asa ceva, de exemplu sub forma de fast food de dimineata. Multi chiar prefera gustul cojii arse, iar comerciantii stiu asta si de multe ori ii rumenesc intentionat. Daca te duci sa ceri un covrig nears, s-ar putea sa intampini unele probleme de comunicare cu vanzatorii, pentru care ideea noicivitatii acrilamidei e complet necunoscuta, situatie similara poate cu a multor cititori ai articolului de fata.

Trebuie rabdare pana cand oamenii vor intelege, dar cate victime vor produce pana atunci ignoranta sau lipsa de informatie?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina de familie

Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Specialist
Lector...
Medic Specialist

Articole similare

Chiar daca ati facut deja trecerea la uleiul de nuca de cocos in bucatarie, este posibil sa nu stiti de multiplele utilizari benefice ale acestuia. Acest ingredient poate fi folosit ca demachiant sau ca produs pentru hidratarea pielii. Cum puteti incorpora uleiul de nuca de cocos in viata de zi cu zi si care sunt beneficiile acestuia? Masca de...
Laptele este benefic pentru adolescenti / Foto: Photoxpress.com Cand vorbim de lapte vorbim fara nici o exagerare despre un aliment minune in continutul caruia gasim toate vitaminele, mineralele si principiile nutritive de care organismul are nevoie. Pe langa toate acestea laptele este un aliment potrivit pentru orice situatie incepand cu...
Majoritatea persoanelor nu acorda suficienta importanta hidratarii, dar aceasta poate avea un impact enorm asupra starii generale de sanatate. In ciuda faptului ca este crucial sa bem suficienta apa, multe persoane nu reusesc sa consume cantitatea recomandata. Buna functionare a rinichilor se bazeaza pe cantitatea de apa pe care o consumam....
Barbatii ar trebui sa fie mai deschisi in discutarea problemelor lor medicale / Foto: Photoxpress.com Barbatii sunt mai reticenti in legatura cu efectuarea analizelor medicale obligatorii, cu toate acestea ei trebuie sa faca o serie de verificari ale sanatatii lor pentru a preveni si trata la timp eventualele afectiuni. Intre 20 si 30 de ani,...
Stirile negative din mass-media cresc sensibilitatea femeilor la situatiile stresante, dar nu au un efect similar asupra barbatilor, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Montreal. Femeile care au participat la studiu au avut, de asemenea, o amintire clara a informatiilor pe care le-au citit. "Este dificil sa eviti...