Longevitate: echilibrul dintre proteine si carbohidrati, la fel de eficient ca restrictia calorica
A fost demonstrat deja ca reducerea consumului de calorii scade colesterolul, imbunatateste sensibilitatea la insulina si chiar prelungeste viata la mamifere. Surprinzator este insa ca, potrivit unei noi cercetari, dietele cu consum redus de proteine si bogate in carbohidrati pot avea beneficii similare cu cele hipocalorice -cel putin la rozatoare.
„La rozătoare, am obținut aceleași rezultate benefice cu o dietă scăzută în proteine și cu înalt consum de carbohidrați ca atunci când am folosit o dietă în care consumul de calorii a fost redus la 40%.” a explicat autorul principal Stephen Simpson, director academic al Centrului Charles Perkins de la Universitatea din Sydney. „În afara celor fanatici, nimeni nu poate menține o restricție calorică de 40% pe termen lung, iar dacă ar încerca, ar risca să își piardă din masa osoaă, libidoul, fertilitatea.”
Cercetătorii au comparat trei diete de opt săptămâni variind în raportul proteine la carbohidrați, în contexte în care accesul la alimente era restricționat sau, dimpotrivă, liber tot timpul. Dintre cele trei, dieta cu consum redus de proteine și crescut de carbohidrați, urmată în condițiile în care alimentele erau mereu disponibile, a avut beneficii similare cu dieta cu restricții calorice. Au fost analizați parametri ca: insulină, glicemie, colesterol.În ciuda faptului că rozătoarele care au urmat această dietă au mâncat mai mult decât cele ținute pe dieta hipocalorică, metabolismul lor a fost mai rapid decât al celorlalți șoareci de laborator, așa că nu au câștigat mai mult în greutate.
Înainte de a vă gândi să adoptați o astfel de dietă, trebuie spus că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea cum dietele sărace în proteine afectează pe termen lung sănătatea metabolică și supraviețuirea, precum și în ce măsură contează tipul și calitatea proteinelor și carbohidraților. Un pas important va fi ca oamenii de știință să determine exact ce amino-acizi specifici contribuie la sănătatea generală a organismului și la speranța de viață, explică autorii studiului.
Dacă se va dovedi că rezultatele studiului se pot aplica și la oameni, ajustarea raportului proteine-carbohidrați ar putea duce la o îmbătrânire mai sănătoasă într-un mod mult mai realist decât acela al reducerii drastice a caloriilor. Rămâne adevărat că reducerea porțiilor și scăderea în greutate îmbunătățesc sănătatea metabolică și reduc riscul dezvoltării de diabet zaharat, obezitate și boli ale ficatului. Totuși, potrivit celor mai recente cercetări, se pare că includerea unor cantități modeste de proteine de înaltă calitate în dietă, alături de suficiente porții de carbohidrați sănătoși, va fi o alegere înțeleaptă pe măsură ce înaintăm în vârstă.
A. N.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...