ESTETICĂ

27 Decembrie 2023

Melasma: cauze, simptome, tratament

scris de

Echipa medicală MedLife

Femeie cu melasma pe fata

Informații generale despre melasma

Melasma este o afecțiune des întâlnită la nivelul pielii, care se manifestă prin prezența de pete maro deschis, maro închis sau gri pe suprafața pielii. Acestea sunt plane/plate, de diferite dimensiuni, unele fiind foarte asemănătoare pistruilor. Zonele frecvent afectate sunt fața, în special obrajii, buza superioară și fruntea, precum și antebrațele, dar uneori poate cuprinde gâtul și spatele. Melasma este uneori numită și „masca sarcinii” deoarece afectează frecvent fața femeilor însărcinate. Melasma se agravează, de regulă, în timpul sezonului cald și se ameliorează în timpul iernii.

Melasma poate afecta orice parte a pielii care este expusă luminii soarelui. De aceea, majoritatea persoanelor cu melasmă observă agravarea simptomelor pe perioada lunilor de vară.

Melasma este foarte frecventă în rândul femeilor însărcinate. 15% până la 50% dintre femeile însărcinate dezvoltă această afecțiune. Apare rar în timpul pubertății și se dezvoltă, de obicei, între 20 și 40 de ani.

Persoanele care au tenul deschis sunt mai puțin susceptibile de a fi afectate de melasmă, comparativ cu persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Femeile sunt cele mai predispuse în a dezvolta afecţiunea, în procent de 90%, față de bărbați. Mai puţin de 10% dintre aceştia se confruntă cu melasmă. Factorii predispozanți pentru această tulburare de pigmentație sunt: sarcina, folosirea contraceptivelor orale sau a suplimentelor hormonale.

Care sunt semnele melasmei

Principalele semne ale melasmei sunt petele de pe piele care apar mai închise decât culoarea obișnuită/normală a pielii. Apar, de obicei, pe față, simetric pe ambele părți ale feței. Și alte zone ale corpului care sunt adesea expuse la soare pot dezvolta melasma.

Petele de culoare maronie apar de obicei pe:

  • obrajii;
  • frunte;
  • piramidă nazală;
  • bărbie.

Petele melasmei pot apărea și pe gât sau antebrațe. În afară de aspectul inestetic, aceste pete nu afectează sănătatea fizică, dar au un mare impact psihologic.

Dacă devin evidente și supărătoare, semnele melasmei trebuie investigate de un medic dermatolog, specializat în tratarea acestei afecțiuni.

Care sunt cauzele apariției melasmei

Există două cauze principale de apariție a melasmei: radiațiile, indiferent dacă sunt ultraviolete, lumină vizibilă sau infraroșii (căldură) şi hormonii.

Radiațiile ultraviolete și infraroșii sunt principalii factori de agravare a melasmei.

Alte cauze posibile ale melasmei includ:

  • medicamentele anticonvulsivante - medicamentele care împiedică apariția convulsiilor pot determina apariția petelor pe piele;
  • terapia contraceptivă (controlul nașterii) - melasma a fost frecvent observată la persoanele care utilizează pilule contraceptive orale, care conțin estrogen și progesteron;
  • estrogenul sintetic - este adesea folosit în tratamente pentru cancerul de prostată. Cercetările au evidențiat o corelație între creșterea nivelului estrogenului și apariția petelor de tip melasmă;
  • genetica - aproximativ 33% până la 50% dintre persoanele cu melasmă au raportat existența unui caz în familie. Majoritatea gemenilor dezvoltă melasmă;
  • sarcina - nu este clar de ce „masca sarcinii” afectează femeile însărcinate, dar experții susțin că rolul cel mai important în dezvoltarea afecțiunii îl joacă nivelurile crescute de estrogen, progesteron și hormoni care stimulează melanocitele (celulele care produc și sintetizează melanina) în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină;
  • hormonii - estrogenul și progesteronul pot juca un rol la anumite persoane. La femeile aflate în postmenopauză cărora li se administrează progesteron s-a observat dezvoltarea melasmei;
  • hipotiroidismul - o afecțiune în care tiroida este hipoactivă şi care poate determina apariția melasmei;
  • ecranele LED - s-a observat o legătură între apariția melasmei și expunerea îndelungată la luminile LED de la televizor, laptop, telefon mobil și tabletă;
  • machiajul (cosmetice) - unele produse cosmetice pot provoca ceea ce se numește reacție fototoxică în relație cu expunerea la soare, urmată de apariția pigmentației;
  • medicamentele fototoxice - medicamentele care cresc sensibilitatea pielii la lumina soarelui (unele antibiotice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice, retinoizi, hipoglicemice, antipsihotice, terapii țintite și alte medicamente);
  • produsele de îngrijire a pielii - un produs care irită pielea poate înrăutăți/agrava melasma;
  • săpunuri - unele săpunuri parfumate pot provoca sau agrava melasma;
  • dispozitivele de bronzat - Lumina UV, folosită în special în saloanele de bronzat, dăunează pielii, uneori mai puternic decât lumina UV de la soare.

Când e recomandat să consulți un specialist

Dacă apar pete colorate pe piele sau pete asemănătoare pistruilor, se impune consultul unui medic dermatolog, pentru a diagostica melasma sau orice altă afecțiune care poate cauza colorarea / hiperpigmentarea pielii.

În cazul diagnosticului de melasmă, doar un medic dermatolog poate crea un plan de tratament individualizat. Majoritatea oamenilor care au pielea închisă la culoare și care dezvoltă pete faciale, sunt diagnosticați cu melasmă.

Medicul dermatolog va aborda diferit tratarea melasmei, în funcție de culoarea tenului. De exemplu, unele tratamente pentru melasmă pot irita pielea mai închisă, ceea ce poate agrava melasma și o poate hiperpigmenta.

Consultul medical de specialitate este obligatoriu, pentru că dermatologul poate aprecia cel mai corect tratamentul, dar și măsurile de prevenție pentru agravarea melasmei la persoanele cu ten închis la care, de regulă, durează mai mult până la apariția rezultatelor tratamentului.

Care sunt opțiunile de tratament

Melasma este o afecțiune relativ greu de tratat. Pentru a determina un plan de tratament, medicul dermatolog trebuie să identifice, mai întâi, cauza declanșării afecțiunii, respectiv dacă provine de la lumina soarelui, ca efect al contracepției, genetic, datorită folosirii anumitor produse cosmetice sau din cauza expunerii prelugite la ecranele dispozitivelor.

În funcție de fiecare individ, melasma poate dispărea de la sine, poate răspunde în termen de câteva luni la tratament sau poate deveni permanentă. Majoritatea cazurilor de melasmă se vor agrava în timp, iar pricipala modalitate de a stopa evoluția afecțiunii este utilizarea unei protecții cât mai bune împotriva razelor solare și a altor surse de lumină.

Nu există un tratament definitiv prin care să fie eliminate automat semnele melasmei, respectiv efectele pigmentării pielii.

Pentru o cât mai rapidă rezolvare a efectelor melasmei, este recomandat să fie evitate următoarele:

  • tratamentele hormonale, în special cele care implică estrogen;
  • contracepția orală, care conține estrogen și progesteron;
  • folosirea în exces a luminii LED de la televizor, laptop, telefon mobil și tabletă;
  • produsele de machiaj iritante;
  • medicamentele care pot cauza sau agrava melasma;
  • săpunurile parfumate;
  • produsele de îngrijire care irită pielea;
  • dispozitivele de bronzare;
  • epilarea cu ceară, care poate agrava melasma.

Doar medicul dermatolog poate prescrie medicamente sau proceduri pentru tratarea melasmei.

Cum poate fi prevenită apariția melasmei

În prezent, melasma nu poate fi pe deplin prevenită, chiar și la persoanele care sunt susceptibile de a dezvolta această afecțiune din cauza geneticii, tipului de culoare a pielii, a nivelului hormonal sau a factorilor care determină expunerea la soare.

Există însă câteva metode pentru a încerca prevenirea acestei afecțiuni sau, în cazul în care aceasta este deja prezentă, pentru prevenirea agravării sau reapariţiei petelor:

  • evitarea expunerii directe la soare în orele de vârf (10:00 – 16:00);
  • utilizarea zilnică a cremelor de protecție solară cu SPF ridicat;
  • evitarea medicamentelor hormonale, atunci când este posibil.

Protecția strictă împotriva radiațiilor UV solare este baza oricărui tratament împotriva melasmei.

Bibliografie

  1. Fletcher, Jenna. “What Is Melasma?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 16 Nov. 2018, www.medicalnewstoday.com
  2. Garibyan, Lilit, and Sara Moradi. “Melasma: What Are the Best Treatments? - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 11 July 2022, www.health.harvard.edu
  3. Clinic, Cleveland. “Melasma: Treatment, Causes & Prevention.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org
  4. “Melasma: Overview.” Aad.org, 2017, www.aad.org



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.