Ceai de ghimbir: Proprietăți, beneficii, contraindicații

Ceaiuri
26 Octombrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ceai de ghimbir proprietati beneficii contraindicatii

Despre ceaiul de ghimbir

Ghimbirul are o lungă istorie de utilizare ca remediu tradițional. Un mod popular de a-l consuma este sub formă de ceai făcut fie cu rădăcina proaspătă, fie folosind pliculețe care conțin pulbere de ghimbir. Consumul de ceai de ghimbir poate avea beneficii pentru digestie, inflamații și răceală comună. Ceaiul de ghimbir este folosit în medicina tradițională chineză și indiană de mii de ani. Ghimbirul este o plantă cu flori din familia Zingiberaceae (aceeași familie de plante ca și cardamomul și turmericul). Este o plantă perenă, erbacee, care crește în regiunile tropicale și subtropicale și este recoltată de obicei pentru rizomul său.

Proprietățile ceaiului de ghimbir

Ghimbirul este bogat în compuși chimici cum ar fi shogaolii și gingerolii, care pot fi benefici pentru sănătate. Atât shogaolii, cât și gingerolii au proprietăți anticancerigene, antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și antialergice. Ghimbirul proaspăt conține niveluri mai ridicate de gingeroli, care sunt ușor reduse în ghimbirul uscat. Ghimbirul uscat conține însă cantități mai mari de shogaoli. De aceea, consumul de ceai de ghimbir poate fi benefic. Ceaiul de ghimbir poate fi preparat folosind ghimbir proaspăt sau uscat. Cu toate acestea, este important de reținut că studiile utilizează diferite forme și cantități de ghimbir care ar putea să nu fie comparabila cu ceaiul de ghimbir pregătit de cineva acasă.

Beneficiile consumului de ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este o băutură populară care se prepară prin fierberea rădăcinii (rizomului) de ghimbir în apă fierbinte. Ceaiul de ghimbir are o aromă caldă, iute și este folosit de secole în medicina tradițională pentru diversele sale beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • Reducerea stării de greață și a vărsăturilor
    Gingerolii și shogaolii pot ajuta la ameliorarea grețurilor și a vărsăturilor. Cercetătorii au constatat că extractele de ghimbir pot ajuta la ameliorarea grețurilor și a vărsăturilor provocate de sarcină, precum și a grețurilor induse de chimioterapie. Utilizarea ghimbirului poate fi o soluție ieftină, eficientă și sigură de a ajuta la ameliorarea grețurilor și a vărsăturilor chiar și pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care fac chimioterapie.
  • Ameliorarea efectelor răcelilor și gripei
    Ghimbirul are o istorie îndelungată ca remediu naturist pentru răceli. Proprietățile sale medicinale pot ajuta la reducerea inflamației și pot calma durerile de gât. Ceaiul de ghimbir este, de asemenea, antibacterian și poate ajuta la protejarea împotriva virusurilor care pot dezvolta afecțiuni la nivelul tractului respirator.
  • Ameliorarea durerii
    Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii, având un efect antiinflamator. Un studiu făcut de National Library of Medicine pe 60 de adulți cu migrenă acută a constat că aceștia au raportat o scădere a durerii după ce au folosit 400 de miligrame de extract de ghimbir alături de medicamente antiinflamatoare. Studiile recente au arătat că ghimbirul poate, de asemenea, să amelioreze durerile menstruale, precum și durerile care apar din cauza osteoartritei.
  • Ameliorarea durerilor musculare
    Un alt studiu efectuat de National Library of Medicine a implicat 49 de participanți și a demonstrat că ghimbirul a redus durerile musculare la sportivi.
  • Pierderea în greutate
    Ceaiul de ghimbir te poate ajuta să pierzi în greutate. Cum?
    • suprimă lipogeneza, care este procesul metabolic care contribuie la stocarea grăsimilor
    • inhibă absorbția intestinală a grăsimilor
    • controlează pofta de mâncare, dar și nivelul de zahăr din sânge. Ceaiul de ghimbir poate ajuta, de asemenea, persoanele cu diabet de tip 2 să obțină un control mai bun al zahărului din sânge. Studiile arată că consumul a 2 grame de ghimbir pe zi reduce glicemia și alți indicatori importanți ai diabetului. Din acest motiv, ghimbirul poate avea un rol important în a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.
  • Îmbunătățirea sănătății inimii
    Ceaiul de ghimbir poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și la scăderea tensiunii arteriale. Un aport zilnic de ghimbir poate ajuta la scăderea riscului de afecțiuni cardiace cronice prin:
  • Poate proteja creierul
    Oamenii de știință au studiat efectele protectoare ale ghimbirului împotriva stresului oxidativ și a inflamației - doi factori care joacă un rol decisiv în dezvoltarea bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer. Studiile pe animale arată că gingerolul și shogaolul pot oferi protecție împotriva declinului funcțiilor cerebrale asociat cu vârsta, datorită proprietăților lor antioxidante.
  • Poate preveni cancerul
    Ghimbirul nu conține proteine sau alte substanțe nutritive, dar este o sursă excelentă de antioxidanți, așa că, din acest motiv, această plantă poate reduce diverse tipuri de stres oxidativ. Stresul oxidativ poate apărea atunci când în organism se acumulează prea mulți radicali liberi. Radicalii liberi sunt substanțe toxice care pot duce la inflamație în corp și dezvoltarea a numeroase alte afecțiuni. De exemplu, radicalii liberi pot deteriora celulele, ceea ce poate duce la afecțiuni precum artrita reumatoidă, atac de cord, inflamație cronică și chiar cancer. Antioxidanții din alimentație pot ajuta organismul să neutralizeze excesul de radicalii liberi. Ceaiul de ghimbir poate fi eficient împotriva anumitor tipuri de cancer ale sistemului gastrointestinal, precum cancerul colorectal, cancerul gastric, cancerul pancreatic și cancerul hepatic.

Utilizarea ceaiului de ghimbir

Ceaiul de ghimbir se poate prepara acasă, folosind 4-6 felii subțiri de ghimbir crud, decojit și spălat bine înainte. Se pun într-un recipient 2 căni de apă, se pun feliile de ghimbir în apă și se fierb pentru 10-20 de minute. Cu cât ghimbirul va fi fiert mai mult cu atât ceaiul va fi mai picant. Se adaugă lime sau lămâie, după gust. FDA (USA Food and Drug Administration) afirmă că o persoană poate consuma în siguranță până la 4 grame de ghimbir pe zi - ceea ce este mult mai mult decât o cană de ceai. Ceaiul de ghimbir este considerat o infuzie fără cofeină, așa că se poate consuma și înainte de somn.

Contraindicații pentru consumul de ceai de ghimbir

Ghimbirul poate provoca efecte secundare digestive la unele persoane, dar este puțin probabil ca, în mod normal, o persoană să resimtă aceste efecte adverse dacă nu bea mai mult de 2 căni pe zi. Aceste efecte pot include:

  • disconfort abdominal
  • arsuri la stomac
  • greață
  • diaree
  • gaze

Deoarece ghimbirul poate scădea tensiunea arterială și poate avea un efect de subțiere a sângelui, celor care iau anticoagulante sau medicamente pentru tensiune arterială li se recomandă să consulte un medic înainte de a consuma ghimbir în doze mai mari. În orice caz, luarea în considerare a modelului general de alimentație, mai degrabă decât concentrarea asupra alimentelor (plantelor) individuale, este vitală în prevenirea bolilor și obținerea unei stări de sănătate bune.

Bibliografie

  1. Richards, Louisa. “What Are the Benefits of Drinking Ginger Tea?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Oct. 2020, www.medicalnewstoday.com
  2. Kibet, Lydia. “What Are the Side Effects of Ginger Tea?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com
  3. Fletcher, Jenna. “Ginger: Uses, Benefits, and Nutrition. ”Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Jan. 2020,
    www.medicalnewstoday.com
  4. Richards, Louisa. “How Ginger Can Help with a Cold. ”Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 11 May 2020,
    www.medicalnewstoday.com
  5. Lang, Ariane. “What Are the Health Benefits of Ginger Tea?” Healthline, Healthline Media, 20 Dec. 2018,
    www.healthline.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării