Ulei de rapiță: beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
09 Noiembrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ulei de rapita beneficii proprietati contraindicatii

Planta de rapiță înflorește de obicei vara și este renumită pentru florile sale galben-aurii. Rapița face parte din familia verzei și este strâns înrudită cu napul și muștarul. Uleiul de rapiță este bogat în grăsimi sănătoase. Acest tip de ulei culinar se deosebește de uleiul de rapiță industrial, care nu este sigur pentru consum. Acest articol trece în revistă conținutul nutrițional, beneficiile și potențialele dezavantaje ale uleiului de rapiță. Îți spunem de asemenea la ce se folosește uleiul de rapiță.

Despre uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță are gust de nucă și de unt. Renumit pentru că are un conținut scăzut de grăsimi saturate, uleiul de rapiță este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Acizi grași Omega 3, 6 și 9 din compoziția sa pot contribui la menținerea sănătății creierului, a inimii și a funcțiilor articulare. În plus, deoarece semințele de rapiță au un conținut ridicat de grăsimi mono-nesaturate, uleiul de rapiță este unul dintre puținele uleiuri pure care pot fi încălzite fără a afecta antioxidanții din compoziție, culoarea, caracterul sau aroma. Cu toate acestea, nu este recomandată folosirea uleiului de rapiță pentru prăjire, deoarece este nefiltrat. Sunt mai multe tipuri de ulei de rapiță:

  • rafinat: majoritatea uleiurilor de rapiță sunt foarte rafinate.
  • nerafinat: uleiurile nerafinate de rapiță pot fi mai greu de găsit. Această varietate este semnificativ mai puțin procesată decât cea rafinată.
  • presat la rece: uleiul de rapiță presat la rece este extras din plantă fără a folosi căldură. Acest lucru îl ajută să rețină nutrienții care altfel s-ar pierde.
  • amestecuri de ulei vegetal-ulei de rapiță: multe uleiuri vegetale combină uleiul de rapiță cu ulei de floarea-soarelui, soia, măsline sau alte uleiuri.

Beneficiile consumului de ulei de rapiță

Uleiul de rapiță nu este foarte recomandat pentru sănătate, dar iată câteva dintre beneficiile potențiale ale acestuia (în special varietățile nerafinate/presate la rece):

  • poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară: doza mare de grăsimi mononesaturate din fiecare porție de ulei de rapiță poate fi benefică inimii tale.
  • menține sănătatea părului și a pielii: acizii grași nesaturați din uleiul de rapiță pot ajuta părul uscat datorită proprietăților de hidratare a uleiului.
  • conține vitamina E: proprietățile antioxidante ale vitaminei E pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul pielii, precum și la creșterea părului, atunci când este folosită ca tratament pentru scalp sau ca mască de păr.
  • poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase: fiind un ulei cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, uleiul de rapiță poate ajuta o persoană să își mențină o greutate sănătoasă, dar este nevoie de studii suplimentare.
  • conține acizi grași omega-3, care susțin sănătatea.

Este important de știut că acizii grași omega-3 susțin:

  • sănătatea inimii;
  • sănătatea creierului;
  • sănătatea ochilor;
  • sănătatea articulațiilor.

Pe cale de consecință, acizii grași omega-3 scad riscul de boli cardiovasculare, scad riscul de degenerare maculară legată de vârstă, dar și riscul de artrită reumatoidă.

Proprietăți

Uleiul de rapiță este ulei pur, deci nu conține proteine sau carbohidrați. Cu toate acestea, este o sursă bună de grăsimi sănătoase și vitamine liposolubile. O lingură (15 ml) de ulei de rapiță asigură:

  • calorii: 124;
  • total grăsimi: 14 grame;
  • grăsimi saturate: 1 gram;
  • grăsimi mononesaturate: 9 grame;
  • grăsimi polinesaturate: 4 grame;
  • vitamina E: 16% din valoarea zilnică;
  • vitamina K: 8% din valoarea zilnică.

Utilizări

Există mai multe utilizări ale uleiului de rapiță. Rapița (Brassica napus) este o plantă cu flori galbene strălucitoare, care face parte din familia verzei. Este cultivată în scop comercial, pentru a fi folosită ca ulei și hrană pentru animale. Din cauza preocupărilor legate de conținutul ridicat de acid erucic din semințele de rapiță, producătorii vindeau rapița doar pentru uz nealimentar. Acidul erucic (acid gras mononesaturat Omega-9) poate avea efecte toxice, în special asupra inimii. Oamenii de știință canadieni au realizat un hibrid de rapiță, canola, cu mai puțin de 2% acid erucic (și un conținut scăzut de glucozinolați). În general, atunci când se referă la uleiul alimentar comestibil, europenii folosesc termenul de ulei de rapiță, iar americanii folosesc uleiul de canola.

Uleiul de rapiță cu un conținut mai ridicat de acid erucic are, de asemenea, utilizări industriale în industria auto și chimică, dar acest tip de ulei nu este sigur pentru consumul uman.

Recomandări

Uleiul de rapiță este un ulei sănătos care oferă multe beneficii nutriționale și de sănătate atunci când este ingerat. De exemplu, uleiul de rapiță are un conținut ridicat de omega-3, ceea ce îi permite să își mențină integritatea nutrițională. Mai mult, uleiul de rapiță are mai puține grăsimi saturate nesănătoase decât alte tipuri de uleiuri de gătit, fiind totodată o sursă bună pentru vitamina E. Uleiul de rapiță este un ulei pur, ceea ce înseamnă că nu vei găsi în el proteine sau carbohidrați. Cu toate acestea, uleiul de rapiță este o sursă bună de grăsimi sănătoase și vitamine solubile.

Contraindicații pentru consumul de ulei de rapiță

Chiar dacă nu vorbim neapărat despre contraindicațiile uleiului de rapiță, există câteva aspecte ale uleiului de rapiță de care ar trebui să știi:

  • de obicei, este modificat genetic: modificarea genetică nu este întotdeauna o veste proastă pentru sănătate, dar atunci când schimbă modul în care plantele răspund la pesticide, poate deveni rapid problematică.
  • poate provoca inflamații: omega-3 și omega-6 sunt, în general, considerate grăsimi prietenoase, dar atunci când raportul lor se dereglează, sănătatea ar putea fi afectată.
  • există un potențial de oxidare al semințelor de rapiță: oxidarea are loc atunci când uleiurile sunt expuse la lumină, căldură și oxigen, ceea ce le face să producă produse secundare dăunătoare sau chiar toxice. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, atunci când anumite uleiuri sunt gătite la temperaturi foarte ridicate. Uleiul de rapiță are reputația de a avea o rată rapidă de oxidare (mai repede decât uleiurile de arahide sau de porumb).

Important de reținut

  • Uleiul de rapiță este utilizat pe scară largă în întreaga lume.
  • Uleiul de rapiță este popular pentru accesibilitatea și versatilitatea sa ca ulei de gătit și se regăsește în mod obișnuit în sosuri pentru salate, produse de patiserie și alimente prăjite.
  • Uleiul de rapiță este o sursă bună de grăsimi sănătoase, dar tinde să fie foarte procesat, ceea ce îi poate scădea valoarea nutritivă și îi poate altera efectele asupra sănătății.
  • Atunci când este posibil, încearcă să selectezi ulei de rapiță presat la rece sau minim rafinat. Ambele tipuri păstrează majoritatea nutrienților și beneficiilor originale ale uleiului de rapiță.

Bibliografie

  1. Healthline, „Should you use rapeseed oil? Everything you need to know”: https://www.healthline.com
  2. mbg food, „What is rapeseed oil & should you be cooking with it?”: https://www.mindbodygreen.com
  3. Ulli's Oil Mill, „Rapeseed oil: uses, benefits, and interesting facts”: https://www.ullisoilmill.com
  4. Medical News Today, „What to know about rapeseed”: https://www.medicalnewstoday.com/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării