Ceai de busuioc – Proprietăți, beneficii, contraindicații

Ceaiuri
26 Octombrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ceai de busuioc proprietati beneficii contraindicatii

Despre ceaiul de busuioc

Busuiocul este una dintre plantele folosite de omenire de secole pentru beneficiile sale. Acesta se folosește atât ca plantă medicinală, având proprietatea de a ameliora mai multe tipuri de afecțiuni, cât și drept condiment într-o varietate de preparate culinare.

Busuiocul are proprietăți care îl fac potrivit în medicina alternativă, ca plantă medicinală, dar și drept condiment în industria culinară, în special în bucătăria cu specific italienesc sau asiatic. Există multe tipuri de busuioc, cum sunt busuiocul thailandez, busuiocul indian – cunoscut drept busuioc sfânt, busuiocul lămâios sau busuiocul albastru african.

Cel mai folosit tip de busuioc este cel dulce. Acesta poate fi consumat ca tratament sau ca prevenție pentru diverse afecțiuni, sub formă de ceai de busuioc sau sub formă de suplimente alimentare. În ambele cazuri, este nevoie de îndrumarea medicului atunci când vorbim despre consum regulat, nu ocazional.

Ceaiul de busuioc este ideal pentru lupta împotriva bolilor inflamatoare, bacteriilor infecțioase, infecțiilor virale, dar și împotriva unor tipuri de cancer. Printre acestea sunt cancerul de piele, cancerul la plămâni, cancerul la ficat, cancerul la colon, cancerul la sân sau cancerul bucal.

Frunzele și semințele de busuioc, ca și ceaiul de busuioc sau suplimentele alimentare care conțin busuioc pot fi consumate și în timpul tratamentelor pentru cancer, respectiv chimioterapie sau radioterapie. Această plantă poate ameliora disconfortul produs de efectele adverse ale acestor tratamente.

În același timp, consumul de ceai de busuioc normalizează funcțiile ficatului, previne apariția artritei și menține elasticitatea și suplețea tenului. Consumul de ceai de busuioc are și alte beneficii, cum ar fi combaterea durerilor cauzate de spasme abdominale sau gaze intestinale. Este și un bun adjuvant în cazul persoanelor cu un apetit scăzut, crescând pofta de mâncare. În plus, are rol în reducerea nivelului de zahăr din sânge, scade nivelul colesterolului și reglează glicemia.

În industria alimentară, busuiocul este consumat proaspăt sau uscat pentru a condimenta diverse tipuri de mâncare, în special cele pe bază de tomate sau varză. Alte condimente alături de care poate fi folosit în mâncăruri ar putea fi usturoiul, pătrunjelul, măghiranul, oregano, muștarul, paprika, salvia sau rozmarinul. Adesea este folosit în pesto, preparat din frunze proaspete, zdrobite în mojar alături de usturoi, muguri de pin, ulei de măsline și opțional parmezan. Aceasta este rețeta cel mai des întâlnită, dar se folosește foarte des și sub formă de sos de roșii cu busuioc, pentru pizza sau paste.

Gustul său poate fi folosit și în deserturi, fiind potrivit mai ales alături de citrice. Este apreciat și pentru că are proprietăți afrodisiace, atunci când este folosit în aromoterapie.

Proprietățile ceaiului de busuioc

Busuiocul conține o substanță cu efect antioxidant numită eugenol, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale. În același timp, conține și alte substanțe cu efect antioxidant, cum sunt betacarotenii, care luptă împotriva radicalilor liberi. De asemenea, conține uleiuri esențiale care sunt utile în lupta organismului împotriva mai multor tipuri de infecții, cum ar fi cele respiratorii sau cele care pot apărea la nivelul pielii. Aceleași uleiuri esențiale au rol de scădere a colesterolului. Circulația sângelui este ajutată prin consumul de ceai de busuioc deoarece acesta este bogat în magneziu, care relaxează mușchii și venele. Prin această acțiune sunt limitate durerile și întinderile de la nivelul muscular și este protejată inima.

Produsele cosmetice care conțin uleiuri esențiale sau alte extracte de busuioc pot avea efect antiaging, contribuind la întârzierea apariției semnelor specifice îmbătrânirii asupra pielii.

Fiind considerată și o plantă adaptogenă, busuiocul poate contribui și la adaptarea organismului la condiții de stres, ameliorând simptomele. Aceste beneficii ale busuiocului se regăsesc mai ales la tipul de busuioc numit și busuioc sfânt sau Tulsi.

Cantitatea recomandată pentru consum zilnic este de aproximativ două linguri, respectiv în jur de cinci grame. Cu această cantitate poate fi preparată o infuzie, consumată ca ceai de busuioc, sau poate fi asezonată o salată sau o supă.

Pentru prepararea ceaiului de busuioc, se pot folosi între două și cinci grame de busuioc uscat la o cană de apă fierbinte de 250 de mililitri. Infuzarea poate avea loc între cinci și zece minute, iar ceaiul de busuioc se bea cald și ideal neîndulcit, pentru a beneficia de proprietățile sale.

Beneficiile ceaiului de busuioc

Printre cele mai cunoscute beneficii pe care le are consumul de ceai de busuioc sau folosirea plantei în alimentație se numără următoarele:

  • conține antioxidanți
  • contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer
  • contribuie la sănătatea inimii
  • normalizează funcțiile ficatului
  • are efect antistres și reduce anxietatea
  • este un antiinflamator natural
  • poate avea proprietăți afrodisiace
  • întărește sistemul imunitar
  • contribuie la lupta organismului împotriva virusurilor
  • protejează organismul de infecții
  • previne apariția artritei
  • previne apariția diabetului zaharat
  • protejează menținerea memoriei
  • scade nivelul glicemiei
  • acționează ca un antibiotic natural
  • grăbește vindecarea în caz de gripă sau răceala
  • scade febra și durerile de cap
  • ameliorează simptomele otitei
  • reduce riscul de accident vascular cerebral
  • are efect diuretic, sprijinind funcțiile renale
  • curăță gura și previne apariția infecțiilor la nivel bucal
  • calmează astmul bronșic
  • este un bun energizant pentru organism, având efect rapid
  • ușurează durerile menstruale, oprind spasmele musculare
  • calmează tusea și indigestiile
  • este un bun repelent împotriva mușcăturilor de insecte

Busuiocul are puține calorii, dar are un aport benefic de proteine, fibre și carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru consum în diverse moduri într-o dietă sănătoasă.

Conține vitamine ca A și K, dar și minerale, ca magneziu, fier, calciu, mangan, zinc și potasiu. În schimb, nu conține grăsimi și nici zaharuri. Ideal este să fie consumat proaspăt, pentru menținerea tuturor vitaminelor și mineralelor la nivel optim. Este, însă, la fel de bun și uscat, și sub forma de ceai sau condiment, având multe beneficii și sub această formă.

Contraindicații pentru consumul de ceai de busuioc

Consumul redus sau moderat de busuioc sau ceai de busuioc este considerat în general sigur, însă există și persoane care trebuie să evite sau să fie precaute atunci când vor să consume această plantă. Este vorba despre persoanele care fac tratament pentru coagularea sau subțierea sângelui, deoarece vitamina K din busuioc poate interfera cu acest tratament.

Nu se recomandă consumul de ceai de busuioc nici în cazul femeilor însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate. E nevoie de precauție și în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, precum și în cazul persoanelor care pot avea alergie la unele plante.

Nu ar trebui să consume ceai de busuioc persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală.

Orice fel de tratament naturist necesită un consult medical în prealabil, pentru a nu interfera cu alte afecțiuni sau tratamente. Medicul specialist poate indica tratamentul cu ceai de busuioc sau cu suplimente alimentare pe bază de busuioc după ce află dacă pot apărea sau nu reacții adverse, în funcție de starea de sănătate a pacientului.

Bibliografie

  1. McCulloch, Marsha. “Basil: Nutrition, Health Benefits, Uses and More.” Healthline, Healthline Media, 17 Oct. 2018, www.healthline.com
  2. Hegde, Raksha. “Basil Tea Recipe.” Organic Facts, 11 Dec. 2017, www.organicfacts.net
  3. NDTV Food. “9 Incredible Benefits of Basil Leaves You May Not Have Known.” NDTV Food, 9 Apr. 2018, https://food.ndtv.com
  4. “Plants Hospital - Healthy & Happy Living.” Plants Hospital - Healthy & Happy Living, 19 Sept. 2019, https://plantshospital.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării