MEDICINA GENERALA

16 Iunie 2011

vitMATINA Ce faci cand te inteapa o albina sau o viespe?

vitMATINA Ce faci cand te inteapa o albina sau o viespe?

Intepaturile albinelor si viespilor / Foto: Photoxpress.com

Intepaturile de albine si viespi sunt fie dureroase, fie potential mortale, in functie de reactia pe care victima o are la veninul insectei. Cei mai multi dintre noi prezinta simptome ale unei reactii normale la intepaturi iar acestea pot fi tratate cu usurinta acasa. Reactiile severe necesita insa interventie medicala de urgenta.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

"Doar o mica proportie din populatie (1-2 la 1000 de persoane) este alergica sau hipersensibila la intepaturile de albina sau viespe. O persoana obisnuita poate sa tolereze in jur de 20 intepaturi per kilogram. Asta inseamna ca un adult poate sa suporte mai bine de 1000 de intepaturi. Cele mai multe decese cauzate de intepaturi multiple s-au inregistrat in segmentul persoanelor in varsta cu functii cardiopulmonare deficiente", informeaza Serviciul de Cercetare in Agricultura a Departamentului de Agricultura American. In cazul unei persoane alergice, o singura intepatura este suficienta pentru a cauza o reactie anafilactica ce poate duce la deces.

Ce se intampla cand esti intepat?

In momentul intepaturii, victima simte durere imediata iar ulterior, odata ce insecta isi injecteaza veninul, zona afectata se inroseste si se umfla usor. Cele mai multe persoane inregistreaza reactii locale. Veninul contine histamine si proteine care provoaca o reactie non-alergice in piele dand senzatia de mancarime si cauzand durere. Umflaturile pot sa dureze pana la cateva zile. In cazul in care alte regiuni ale corpului incep sa se umfle, contactati medicul.

Reactiile alergice apar in cel mult 10 minute de la intepatura. Printre reactii se numara: dureri de cap sau in piept, febra, umflarea fetei, limbii, buzelor sau a corpului, dificultati de respiratie, lesin. In astfel de situatii este necesara interventia de urgenta a medicului. Persoanele care stiu ca sunt alergice la veninul acestor insecte trebuie sa sune imediat la urgente.

Primul ajutor

Conform Medline Plus, site-ul Institutului National de Sanatate American, instructiunile generale pentru o intepatura sunt urmatoarele:

1. in urma intepaturii, indeparteaza imediat, cu grija, acul lasat de albina (daca este cazul) astfel incat sa nu impingi in corp restul veninului. Pentru asta poti folosi un card cu care sa razuiesti usor suprafata pielii astfel incat sa impingi acul afara; 2. nu incerca sa storci veninul din intepatura; 3. spala zona cu apa si sapun sau sterge-o cu servetele dezinfectante; 4. aplica o compresa rece sau gheata invelita intr-un prosop pentru a preveni, pe cat posibil, umflarea zonei si a ameliora durerea. Tine compresa cu gheata pentru 10 minute dupa care indeparteaza-o pentru alte 10 minute si repeta intregul proces. In cazul persoanelor cu probleme ale circulatiei sangelui, gheata se tine pentru o perioada mai scurta de timp pentru a nu afecta pielea; 5. daca este necesar, se aplica pentru mancarimi un unguent cu hidrocortizon 1% sau se utilizeaza un spray calmant pentru intepaturi.

In cazul in care victima este alergica, cei din jur pot lua urmatoarele masuri:

1. apelarea serviciilor de urgenta. Medicii trebuie informati in legatura cu varsta, greutatea si starea de sanatate a pacientului (date generale), tipul insectei , ora la care a fost intepata victima si localizarea intepaturii; 2. verificarea cailor aeriene ale victimei. In cazul in care aceasta nu respira, se face masaj cardio-respirator pana la sosirea personalului medical specializat; 3. indepartarea inelelor sau a altor obiecte de pe corp care pot impiedica circulatia odata ce o zona se umfla.

In cazul unei reactii alergice grave, decesul poate surveni in decurs de o ora. Cu cat victima primeste ajutor medical mai rapid, cu atat cresc sansele de a fi salvata.

Cum poti evita o intepatura

Odata ce ai iesit din casa, nu exista garantii ca nu vei fi intepat de o albina sau de o viespe, insa sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a scadea sansele unei astfel de intamplari, ne invata Virginia Media.com:

  • nu purta parfum sau aftershave cand iesi in natura;
  • nu bea bauturi dulci in afara casei;
  • daca vezi in apropiere o viespe sau o albina, nu intra in panica si nu incepe sa dai din maini pentru a o alunga. Cea mai buna solutie este sa ramai nemiscat pana aceasta se indeparteaza;
  • evita sa porti haine in culori stralucitoare deoarece atrag insectele;
  • la picnicuri, pastreaza mancarea bine acoperita;
  • evita zonele cu flori.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.Echipa MedLife de vitMATINA Ce faci cand te inteapa o albina sau o viespe?

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.