Arsuri termice: ce trebuie să știi?

Arsurile termice apar atunci când pielea intră în contact cu o sursă de căldură, iar tratamentul lor depinde de localizarea și gravitatea leziunilor.
Ce sunt arsurile termice?
Arsurile termice se datorează unor surse de căldură care cresc temperatura pielii și a țesuturilor și provoacă moartea celulelor sau carbonizarea acestora. Metalele fierbinți, lichidele fierbinți, aburul și flăcările, atunci când intră în contact cu pielea, pot provoca astfel de arsuri termice.
Tipuri de arsuri termice
-
Arsura termică de gradul I (superficială)
Arsurile de gradul întâi afectează doar epiderma sau stratul exterior al pielii. Locul arsurii este roșu, dureros, uscat și fără vezicule. Sechelele tisulare pe termen lung sunt rare și implică, de obicei, o creștere sau o scădere a culorii pielii.
-
Arsura termică de gradul II
Arsurile de gradul doi implică epiderma și o parte din stratul dermic al pielii. Locul arsurii apare roșu, cu bășici și poate fi umflat și dureros.
-
Arsura termică de gradul III
Arsurile de gradul trei distrug epiderma și dermul. Arsurile de gradul al treilea pot afecta, de asemenea, oasele, mușchii și tendoanele subiacente. Atunci când oasele, mușchii sau tendoanele sunt, de asemenea, arse, se poate vorbi de o arsură de gradul patru. Locul arsurii apare alb sau carbonizat. Nu există senzație în zonă, deoarece terminațiile nervoase sunt distruse.
Cum se manifestă arsurile termice?
Medicul va examina arsura pentru a determina gradul sau gravitatea acesteia. Procesul implică estimarea procentului din corp afectat de arsură și a adâncimii acesteia.
Arsuri minore: arsurile de gradul I și II care acoperă mai puțin de 10% din corp sunt considerate minore și rareori necesită spitalizare.
Arsuri moderate: arsurile de gradul II care acoperă aproximativ 10% din corp sunt clasificate ca fiind moderate. Arsurile de pe mâini, picioare, față sau organe genitale pot varia de la moderate la grave.
Arsuri grave: arsurile de gradul trei care acoperă mai mult de 1% din corp sunt considerate grave.
Care sunt cauzele apariției arsurilor termice?
Sursele de căldură uscată și umedă pot provoca arsurile termice. Sursele uscate de căldură sunt: flăcările de foc, metal încins, sticlă sau alte obiecte fierbinți. Sursele de căldură umedă includ: apă fierbinte, ulei sau alte lichide clocotite, abur fierbinte. Căile respiratorii se pot și ele arde dacă o persoană inspiră fum, abur sau aer supraîncălzit.
Primul ajutor în cazul arsurilor termice
Arsurile minore se pot trata acasă și, de obicei, trec în câteva săptămâni. În cazul arsurilor de gradul întâi se lasă să curgă apă rece peste arsură (nu gheață!). Se poate aplica o cremă grasă simplă, reparatoare/cicatrizantă și se bandajează cu grijă cu tifon sau se poate lăsa leziunea descoperită, în funcție de zonă. De asemenea, se pot lua analgezice fără prescripție medicală. Tratamentul pentru arsurile de gradul doi și de gradul întâi este similar. Medicul poate prescrie o cremă antibiotică pentru a controla flora cutanata locală (bacteriile) și a preveni suprainfectarea leziunilor arse. Bulele (bășicile mai mari) provocate de arsură pot fi perforate blând cu ac steril pentru a elibera blând serul (lichidul clar al bulei) aflat în tensiune, fără a îndepărta însă bula/„capacul” bășicii. Arsurile cu vezicule (bășicile cele mai mici) vor fi tratate prin aplicarea de mixturi simple (cu oxid de zinc) cu efect de uscare rapidă a veziculelor. Zonele lezate se acoperă cu comprese sterile, care se schimbă periodic.
Cum se tratează arsurile termice?
Arsurile de gradul I pot fi tratate acasă. Pentru arsurile de gradul II sau mai grave, un medic specialist trebuie să vadă pacientul. Persoanele cu arsuri grave pot avea nevoie de tratament în centre specializate. Acestea pot avea nevoie de grefe de piele pentru a acoperi rănile mari. De asemenea, ele pot avea nevoie de sprijin emoțional și de luni de zile de îngrijire ulterioară, cum ar fi terapia fizică. Dacă zona arsă este mare, mai ales dacă acoperă articulații, este posibil sa fie nevoie de exerciții de fizioterapie. Acestea pot ajuta la întinderea pielii, astfel încât articulațiile să poată rămâne flexibile. Alte tipuri de exerciții pot îmbunătăți forța și coordonarea musculară.
Este posibil să fie nevoie de una sau mai multe dintre următoarele proceduri, în cazul arsurilor severe:
- asistență pentru respirație (dacă arsura este pe față sau pe gât);
- tub de hrănire. Persoanele cu arsuri extinse sau care sunt subnutrite pot avea nevoie de sprijin nutrițional;
- ușurarea fluxului sanguin în jurul rănii. Dacă o crustă de arsură se întinde complet în jurul unui membru, aceasta se poate strânge și poate împiedica circulația sângelui;
- grefe de piele. O grefă de piele este o procedură chirurgicală prin care se folosesc secțiuni din propria piele sănătoasă pentru a înlocui țesutul cicatricial cauzat de arsurile profunde. Pielea donată de la donatori decedați sau de la porci poate fi folosită ca soluție temporară;
- chirurgie plastică. Chirurgia plastică (reconstrucție) poate îmbunătăți aspectul cicatricilor de arsură și poate crește flexibilitatea articulațiilor afectate de cicatrici.
Ce complicații pot apărea în cazul arsurilor?
În cazul arsurilor de gradul trei, care sunt cele mai grave și pot pune viața în pericol, complicațiile potențiale ale arsurilor includ:
- deshidratare;
- cicatrici și contracturi desfigurante;
- edem (exces de lichid și umflături în țesuturi);
- insuficiență a organelor;
- pneumonie;
- tensiune arterială foarte scăzută (hipotensiune) care poate duce la șoc;
- infecție severă care poate duce la amputare sau septicemie.
Unele persoane dezvoltă tulburare de stres post-traumatic (PTSD) sau depresie după o arsură de gradul III. Datorită progreselor medicale, multe persoane care au arsuri care acoperă chiar și până la 90% din corp supraviețuiesc.
Reabilitarea este concepută pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui pacient, prin urmare, fiecare program este diferit. Obiectivele unui program de reabilitare a arsurilor includ ajutarea pacientului să revină la cel mai înalt nivel de funcționalitate și independență posibil, îmbunătățind în același timp calitatea generală a vieții - din punct de vedere fizic, emoțional și social.
Bibliografie
- “Burns: Types, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org
- “Burns and Wounds.” Hopkinsmedicine.org, 2023, www.hopkinsmedicine.org
- “Burns - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Tratamentul endoscopic al acalaziei
Tratamentul endoscopic al acalaziei (afecțiune rară care afectează esofagul și face dificilă trecerea alimentelor și a lichidelor prin sfincterul esofagian inferior și în stomac) este o procedură minim invazivă care se concentrează pe relaxarea sau întinderea sfincterului esofagi...

Unghiile: ce trebuie să știi despre îngrijirea lor?
Unghiile au nevoie de îngrijire la fel de specială ca pielea sau părul, îngrijire care trebuie să țină cont atât de aspectul estetic cât și de sănătatea lor. Pentru ca unghiile să fie sănătoase și rezistente, este importantă atât îngrijirea exterioară, cât și cea interio...

Manevra Heimlich: Primul ajutor în caz de asfixiere
Asfixierea apare atunci când un obiect se blochează în gât sau în trahee, blocând fluxul de aer. La adulți, o bucată de mâncare este, de obicei, de vină. Copiii mici se îneacă adesea cu obiecte mici. Asfixierea (sufocarea) pune în pericol viața, pentru că întrerupe oxigenul cătr...