Publicat la: 
27/05/2019

Helicobacter pylori este o bacterie gastrica raspandita la nivel global si se poate adapta genetic. Microbiologii de la Universitatea Ludwig-Maximilians, din Munchen, au caracterizat structura populatiei afectate, demonstrand un rol important al antibioticelor pentru evolutia interna a pacientului.

Se pare ca bacteria Helicobacter pylori este cauza uneia dintre cele mai raspandite infectii cronice la om. Desi infectia nu provoaca mereu simptome definite, aceasta poate declansa o serie de patologii ale tractului gastro-intestinal, de la inflamatia mucoasei stomacului, la tumorile gastrice si duodenale.

Aproximativ 1% dintre cei infectati dezvolta, in cele din urma, cancer de stomac. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat H. pylori ca fiind cancerigena. Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale H. pylori este diversitatea sa genetica si capacitatea de a se adapta.

Echipa de specialisti, condusa de Sebastian Suerbaum, a examinat diversitatea genetica a speciei din stomac, fiind folositi 16 pacienti, si au identificat adaptari specifice care permit bacteriilor sa se colonizeze in anumite regiuni ale stomacului. De asemenea, au demonstrat ca tratamentele pe baza de antibiotice reduc gradul de diversitate al H. pylori si selecteaza variante rezistente.

Gradul remarcabil de flexibilitate genetica al H. pylori, in cursul unei infectii cronice, a fost investigat in mai multe studii anterioare. Cu toate acestea, inca nu se stiu foarte multe despre felul in care aceasta capacitate este exprimata la pacienti in momente specifice, dupa infectie.

Stomacul este impartit in trei regiuni principale, care difera prin fiziologia si functia lor, oferind nise ecologice pentru diferite subpopulatii ale H. pylori.

”Folosind mostre din regiuni distincte ale stomacului, am vrut sa vedem cat de puternic difera tulpinile de H. pylori la fiecare pacient. Pentru a face acest lucru, am izolat cel putin 20 de tulpini de bacterii de la fiecare pacient si am analizat genomul lor printr-o varietate de metode de secventiere”, spune Suerbaum.

Rezultatele au aratat ca H. pylori este, intr-adevar, capabila sa se adapteze conditiilor specifice din fiecare regiune a stomacului.

Utilzarea antibioticelor are un impact semnificativ asupra diversitatii genetice a H. pylori. Acest fenomen a fost deosebit de frapant, mai ales in cazul unui anumit pacient care a luat parte la studiu.

La proba initiala recoltata de la aceasta persoana, populatia de H. pylori a fost diversa si nu au existat semne de rezistenta la antibioticele testate in timpul cresterii in laborator. Cu toate acestea, doi ani mai tarziu a fost colectata alta proba, iar diversitatea din cadrul populatiei era extrem de scazuta, bacteriile devenind complet rezistente la un antibiotic din prima linie. Pe parcursul celor doi ani, populatia de bacterii a suferit o reducere masiva. Expunerea la antibiotice a avut un impact profund asupra tuturor populatiilor de Helicobacter studiate.

”In mod normal, administrarea celei mai potrivite combinatii de antibiotice este esentiala pentru eliminarea completa a H. pylori din stomac si pentru prevenirea aparitiei rezistentei. Totusi, acum este evident faptul ca antibioticele au avut un impact imens asupra dinamicii evolutive a speciilor, in ultimele doua decenii”, concluzioneaza Suerbaum.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Pop Cosmin-Iuliu,Medic specialist
Medic specialist
Medic Primar
Craciun Ion Eugeniu,Medic Primar Gastroenterologie
Medic Primar...
Moraru Ioana,Doctor
Doctor

Articole similare

Ce este gastrita? Gastrita este o afectiune care apare in urma deteriorarii mucoasei stomacului, cand aceasta incepe sa se inflameze. Este o conditie comuna, care se trateaza intr-un timp scurt. Totusi, daca nu este urmat un tratament potrivit, poate dura ani intregi. Care sunt simptomele gastritei? Multe persoane care sufera de gastrita cauzata...
Helicobacter pylori este o bacterie gastrica raspandita la nivel global si se poate adapta genetic. Microbiologii de la Universitatea Ludwig-Maximilians, din Munchen, au caracterizat structura populatiei afectate, demonstrand un rol important al antibioticelor pentru evolutia interna a pacientului. Se pare ca bacteria Helicobacter pylori este...
Bacteria Helicobacter Pylori, care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului, este una dintre cele mai raspandite bacterii din lume. Care sunt investigatiile prin care o putem depista? Ce simptome prezinta infectia cu Helicobacter Pylori si ce afectiuni determina? Cum se trateaza eficient? Dr. Alina Bondoc, medic specialist gastroenterologie...
Dr. Mihaela Herescu/ Foto: MedLive.ro Infectia cu Helicobacter Pylori este una dintre cele mai frecvente infectii pe intreg globul. Helicobacter Pylori este o bacterie spiralata,care afecteaza mucoasa stomacului si a duodenului,fiind singura bacterie care poate sa traiasca in mediul acid al stomacului.Infectia cu Helicobacter Pylori apare la...
Unul din sase cazuri de cancer - doua milioane pe an la nivel global - este cauzat de infectii in mare parte tratabile sau care ar putea fi prevenite, arata noi estimari publicate de revista de specialitate Lancet Oncology, scrie BBC. Studiul a evaluat rata incidentei pentru 27 de cancere in 184 de tari si a gasit ca patru infectii principale sunt...