Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
TESTARE RT-PCR COVID-19
Alege prevenția! Află mai multe informații despre testul Real Time PCR.
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Mastocitoza reprezinta un grup polimorf de afectiuni produse de proliferarea clonala (de un singur tip) si anormala de celule denumite mastocite care se acumuleaza in piele si/sau in diverse alte organe extracutanate.
Corespondentul normal, si anume mastocitul, este o celula care se gaseste in tesutului conjunctiv si contine granule bogate in histamina si heparina. Mastocitele sunt un tip de celule apartinand granulocitelor, provenind din celulele stem mieloide. Rolul lor cunoscut este legat de inteventia in reactiile alergice si anafilactice, insa ele participa deasemenea in vindecarea plagilor, in protectia impotriva agentilor patogeni, in toleranta imuna, in proliferarea vasculara (angiogeneza).
Mastocitele sunt similare ca aspect si functie cu celulele bazofile din sange; initial se credea ca mastocitele sunt granulocite bazofile migrate in tesuturi, insa s-a stabilit in prezent faptul ca aceste doua celule se dezvolta din linii celulare hematopoietice diferite.
Care sunt tipurile de mastocitoza:
Clasificarea din 2017 a OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recunoaste trei subtipuri de mastocitoza, diferentiate dupa localizare, distributia leziunilor si manifestarile clinice, si anume:
Cat de frecventa este mastocitoza:
In general mastocitoza este considerate o boala rara. Nu exista pana in prezent date solide colectate privind incidenta si prevalenta mastocitozei cutanate si a mastocitozei sistemice nici in Europa, nici in SUA. Totusi, numarul de cazuri raportate in ultimele decenii a crescut datorita imbunatatirii metodelor si algoritmilor de diagnostic si a recunoasterii mai bune a manifestarilor bolii de catre medici.
Mastocitoza este diagnosticata la doua grupe distincte de varsta:
Mastocitozele sunt un grup de boli care au ca etiologie posibila un raspuns exagerat (excesiv) al organismului la un stimul anormal, fara a se putea recunoaste pana in prezent factori etiologici bine definiti.
Sunt considerate in prezent boli clonale, adica boli avand ca si cauza aparitia unei mutatii la nivelul unei gene, si anume mutatii in gena c-kit, cea mai frecventa mutatie fiind D816V. Desi au fost decelate mutatii activatoare ale acestei gene in marea majoritate a tipurilor de mastocitoze, nu se cunoaste inca mecanismul prin care aceste mutatii activatoare declanseaza manifestarile clinice si nici nu explica regresia spontana a cazurilor de mastocitoza pediatrica. Se pare ca se produce o acumulare locala in tesuturi (de exemplu in piele) de concentratii mari de factori solubili de crestere ai mastocitelor care favorizeaza proliferarea mastocitelor, a melanocitelor si productia de pigment melanic, fapt ce ar explica pe de-o parte eliberarea de Interleukina (IL)- 31 responsabila de prurit (prin eliberarea de histamina din mastocite), si pe de alta parte ar explica hiperpigmentatia asociata leziunilor cutanate mastocitare.
Eliberarea din mastocite de diversi mediatori chimici cum ar fi histamina, prostaglandinele, heparina, proteaze neutre, hidroxilaze, este responsabila de simptomele si semnele clinice, care pot cuprinde: eritem brusc instalat (inrosire brusca a pielii), cefalee, simptome neuropsihice (dezorganizare cognitiva, anxietate, depresie), ameteli, palpitatii, tahicardie, sincopa, hipotensiune, scaderea apetitului, greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree.
Afectarea sistemului osos, hematopoietic, cardiopulmonar si a sistemului nervos central poate fi datorata fie direct prin infiltrarea cu mastocite, fie indirect prin eliberarea de substante (mediatori) din mastocite.
Manifestarile sistemice cronice se datoreaza afectarilor diverselor organe si sisteme; afectarea scheletului se manifesta prin dureri osoase sau prin aparitia de fracturi aparent sponane sau traumatisme minore. Afectarea sistemului nervos poate produce manifestari neuropsihiatrice precum si manifestari nespecifice cum ar fi stare de oboseala si iritabilitate. Afectarea gastrointestinala se poate manifesta prin scadere in greutate, diaree, greata si varsaturi. Afectarea inimii si vaselor poate produce stari de sincopa sau dureri anginoase. Uneori reactiile anafilactice la intepatura de insecte (albina, viespe, paianjen) pot reprezenta prima manifestare a mastocitozei.
Mastocitoza cutanata este forma de mastocitoza ce apare indeosebi la copii, reprezentand 0,1- 0,8% dintre cazurile noi care se prezinta pentru un consult dermatologic, 47-57% din cazuri fiind mastocitoza cutanata maculopapulara, 17- 51% prezentand mastocitoame si doar 1-5% din cazuri mastocitoza cutanata difuza. Are predilectie pentru rasa alba; nu exista predilectie de sex; 75% din cazuri apar in timpul primei varste a copilariei si a copilariei mai avansate si de obicei se rezolva pana la pubertate.
Diagnosticul mastocitozei cutanate necesita prezenta semnelor clinice si anume: macule, papule, noduli sau placarde cutanate, vezicule sau bule (mai ales la copii), induratie difuza a pielii noduli izolati sau tumori, avand distributie simetrica diseminata cu tendinta de crutare a tegumentelor fetei, scalpului si palmelor, sau plantelor fie eritem generalizat brusc aparut (flushing) dupa frecarea pielii sau ingestia unui agent ce produce degranularea mastocitelor.
Deasemenea, dagnosticul mastocitozei cutanate presupune confirmarea histologica prin biopsia unei leziuni cutanate a infiltratiei cu mastocite a dermului, precum si absenta oricaror determinari sistemice de infiltrare cu mastocite atat la nivelul maduvei, cat si a altor organe extracutanate.
Mastocitoza sistemica este forma de boala care se caracterizeaza prin infiltrarea densa multifocala cu mastocite (agregate de >15 mastocite) detectata la biopsia de maduva osoasa si/sau a altor organe extracutanate cu sau fara afectarea concomitenta a pielii. Prezenta criteriului histologic este considerat a fi criteriul major de diagnostic, iar pentru confirmarea mastocitozei sistemice este necesara si prezenta a cel putin unui criteriu minor dintre urmatoarele: prezenta de mastocite atipice in biopsiile lezionale, prezenta mutatiei c- KIT D816V, expresia aberanta a receptorilor celulari mastocitari CD25 cu sau fara prezenta CD2 si nivele serice persistent crescute de triptaza ( >20 ng/ml). In absenta criteriului major, este necesar pentru diagnosticul de mastocitoza sistemica prezenta a cel putin trei criterii minore.
Au fost descrise si sunt recunoscute in clasificarea OMS a mastocitozei sistemice cinci subvariante diferite (bazate pe amploarea infiltratiei cu mastocite, afectarea organelor si gradul de suferinta a organelor infiltrate cu mastocite) si anume:
Diferentierea acestor subtipuri se bazeaza pe evaluarea la momentul diagnosticului si in cursul evolutiei bolii, a prezentei semnelor si simptomelor legate de afectarea organelor tinta (maduva osoasa, schelet, ficat, inima, sistem nervos) si se impart in semne B si C, detalierea acestor semne fiind deasupra caracterului informativ al acestui material.
Diagnosticul mastocitozei sistemice
Diagnosticarea mastocitozei porneste de la prezenta semnelor si simptomelor clinice legate de eliberarea de mediatori mastocitari, asociate cu cresterea persistenta a valorilor triptazei serice (peste 20 ng/ml) sau de evidentierea prin biopsie a afectarii mastocitozei cutanate la pacientul adult. Etapa urmatoare in demersul diagnostic este efectuarea punctiei aspiratorii de maduva si a biopsiei de maduva osoasa. Evidentierea in maduva de infiltrate multifocale, dense, de mastocite (>15 mastocite per agregat celular). Investigatia este absolut necesara pentru ca un rezultat pozitiv reprezinta criteriul major de diagnostic.
Evaluarea prin examen imunohistochimic a markerilor celulari: triptaza, CD117, CD25, si CD2 permite confirmarea diagnosticului de mastocitoza sistemica si este in plus utila in cazul in care masa de mastocite din maduva (sau alte tesuturi biopsiate) este redusa.
Testarea moleculara a mutatiei c-KIT D816V in mastocitele detectate in biopsia medulara sau in alte tesuturi poate fi utila, ca si criteriu minor, alaturi de criteriul major. Mutatia este prezenta la majoritatea pacientilor mastocitoza sistemica ( >90%).
In plus, pentru incadrarea intr-unul din subtipurile de mastocitoza dintre cele cinci emnumerate mai sus, este necesara efectuarea de analize de laborator si investigatii imagistice (CT/RMN/ osteodensitometrie) care permit precizarea afectarii organelor tinta si prezentei semnelor B si C. In acest fel, este posibila adaptarea si nuantarea intensitatii tratamentului pentru fiecare subtip de mastocitoza sistemica.
Fiind o afectiune cronica, mastocitoza sistemica are evolutie de multe ori imprevizibila dependenta de factorii de prognostic nefavorabil clinici si biologici in baza carora se calculeaza diverse scoruri de prognostic ce permit aprecierea supravietuirii fara semne de progresie a bolii sau supravietuirea generala. Aceste scoruri de prognostic faciliteaza totodata si luarea unei decizii terapeutice specifice unei grupe de risc.
Variabilele clinice de prognostic nefavorabil sunt: Subclasificarea WHO a mastocitozei sistemice, vasta inaintata, istoric de scadere ingreutate, trombocitopenia, hypoalbuminemia, excesul de blasti in maduva peste 5%, eozinofilia, splenomegalia, cresterea fosfatazei alkaline.
Variabilele citogenetice si de biologie moleculara nefavorabila sunt: cariotip cu monosomie 7 sau cariotip complex, prezenta mutatiei KIT D816V in mai multe linii celulare altele decat in mastocit, numarul de mutatii non KIT D816V, anumite asocieri de profiluri mutationale.
Complicatiile mastocitozei sistemice sunt dependente de subtipul de mastocitoza (fiind mai frevcvente in mastocitoza sistemica agresiva sau in forma asociata cu o neoplazie maligna hematologica) precum si in functie de organul afectat (osteoporoza, fracturi pe os patologic, insuficienta hepatica, hemoragii, infectii, transformare in leucemie cu mastocite) acuta sau cronica, evolutie nefavorabila a hemopatiei maligne asociate, etc.
Pentru toate tipurile de mastocitoza este necesar un tratament care sa previna activarea mastocitara si eliberarea de mediatori chimici responsabili de aparitia sindromului acut de activare mastocitara.
Se recomanda administrarea de medicamente antihistaminice de tip H1 care nu produc sedare ca: Cetirizine (Zyrtec), Levocetyrizine (Xyzal), Loratadine (Claritine), Fexofenadine (Allegra), la care se pot asocia antihistaminice de tip H2 cum sunt: Cimetidine, Famotidine, Nizatidine.
Leziunile cutanate de tip rash, eritem, papule, placarde pot beneficia de administrare locala de cromoglicat disodic (cromolyn sodiu - crema sau unguent 1-4%).
In cazul formelor severe ale sindromului de activare mastocitara, la tratamentul cronic cu antihistaminice non sedative de tip H1 si la antihistaminicele de tip H2 se recomanda administrarea de antihistaminice H1 cu efect sedative (clorfeniramina, cyproheptadine, hidroxizina, ketotifen), iar pentru cazurile refractare se asociaza antileukotriene (Montelukast, Zafirlukast).
Formele difuze amenintatoare de viata ale sindromului de degranulare mastocitara (pre-sincopa, tahicardie, hipotensiune arteriala, criza astmatica sau edem laringian si insuficienta respiratorie severa) sau cele cu leziuni cutanate severe (bule, vezicule) - necesita spitalizare si asocierea la medicatia de mai sus, de corticoizi in administrare orala sau intravenoasa si de anticorpi monoclonali anti IgE cum este Omalizumab (Xolair).
Pentru tratamentul acut al starilor anafilactice (hipotensiune, edem laringian, colaps vasomotor, desaturare a oxgenului din sange, convulsii) se asociaza la antihistaminice pe cale intravenoasa, a epinefrinei (Epipen) intramuscular, care se poate repeta de 3 ori la 5 minute interval, daca nu se constata ameliorare si apoi epinefrina intravenos dupa trei doze de epinefrina intramuscular, asociind oxigenoterapie, corticosteroizi iv 1 mg /kgc, solutii electrolitice in perfuzie iv.
Tratamentul cronic al mastocitozei sistemice depinde de incadrarea in cele cinci forme evolutive de mastocitoza (indolenta, smoldering, asociata unei neoplazii hematologice sau mastocitoza severa agresiva) si presupune metode diferite – mergand de la simpla monitorizare si administrare de medicatie profilactica anti histaminica, la admnistrare de agenti antiosteoporoza precum bifosfonatii (acid zoledronic, alendronate, pamidronate), denosumab (Prolia/Xgeva) si pana la terapia citoreductiva cu inhibitori tirozinkinazici (anti- FLT3, cKIT) cum sunt:
Alte alternative la cele doua medicamente anti-tirozinkinazice mentionate mai sus sunt:
Pacientii tineri cu stare generala buna avand mastocitoza sistemica agresiva pot beneficia de polichimioterapie continand Fludarabina sau Cladribina si adesea asociind Citozinarabinozida in scheme terapeutice similare cu cele aplicate in leucemiile acute mieloide refractare si in cazul unui raspuns masurabil, se poate opta pentru indicatie de transplant autolog de celule stem hematopoietice.
Pediatrie și Camera de garda
Call Center - (021) 9646
Pediatrie
Camera de garda și Pediatrie
Call Center - (025) 6960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.