Despre mastocitoză
Mastocitoza reprezintă un grup polimorf de afecţiuni produse de proliferarea clonală (de un singur tip) şi anormală de celule denumite mastocite, care se acumulează în piele şi/sau în diverse alte organe extracutanate.
Corespondentul normal, şi anume mastocitul, este o celulă care se găseste în ţesutul conjunctiv şi conţine granule bogate în histamină şi heparină. Mastocitele sunt un tip de celule aparţinând granulocitelor, provenind din celulele stem mieloide. Rolul lor cunoscut este legat de intervenţia în reacţiile alergice şi anafilactice. Ele participă, de asemenea, în vindecarea plăgilor, în protecţia împotriva agenţilor patogeni, în toleranţa imună şi în proliferarea vasculară (angiogeneza).
Mastocitele sunt similare, ca aspect şi funcţie, cu celulele bazofile din sânge. Iniţial, se credea ca ele sunt granulocite bazofile migrate în ţesuturi, în prezent, însă, s-a stabilit că aceste două celule se dezvoltă din linii celulare hematopoietice diferite.
Conform clasificării din 2017 a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătății), sunt recunoscute trei subtipuri de mastocitoză, diferenţiate după localizare, distribuţia leziunilor şi a manifestărilor clinice:
- mastocitoza cutanată – este o afecţiune localizată la nivelul pielii, diagnosticată cel mai frecvent la copii, reprezentând 0,1-0,8% din cazurile noi care se prezintă pentru un consult dermatologic; 47-57% din cazuri sunt mastocitoză cutanată maculopapulară, 17-51% mastocitoame şi doar 1-5% mastocitoză cutanată difuză;
- mastocitoza sistemică - este caracterizată de infiltrarea cu mastocite a unuia sau a mai multor organe, altele decât pielea (cu sau fără afectarea pielii), fiind cea mai comună formă manifestată la adulţi;
- sarcomul mastocitar – reprezintă o proliferare tumorală malignă de mastocite, localizată în diverse organe şi foarte rar întâlnită la om.
În general, mastocitoza este considerată o boală rară. Până în prezent nu există date solide colectate privind incidenţa şi prevalenţa mastocitozei, cutanată ori sistemică, nici în Europa, nici în SUA. Totuşi, numărul de cazuri raportate în ultimele decenii a crescut ca urmare a îmbunătăţirii metodelor, a algoritmilor de diagnostic şi a recunoaşterii mai bune a manifestărilor bolii.
Cauze
Mastocitozele sunt un grup de boli care au ca etiologie posibilă un răspuns exagerat (excesiv) al organismului la un stimul anormal, fără a se putea recunoaşte, până în acest moment, factori etiologici bine definiţi.
Ele sunt considerate boli clonale, adică boli având ca şi cauză apariţia unei mutaţii la nivelul unei gene, şi anume mutaţii în gena c-kit, cea mai frecventă fiind D816V. Deşi au fost decelate mutaţii activatoare ale acestei gene, în marea majoritate a tipurilor de mastocitoze nu se cunoaşte, încă, mecanismul prin care aceste mutaţii activatoare declanşează manifestările clinice şi nici nu explică regresia spontană a cazurilor de mastocitoză pediatrică. Se pare, totuşi, că se produce o acumulare locală în ţesuturi (de exemplu în piele) de concentraţii mari de factori solubili de creştere a mastocitelor, care favorizează atât proliferarea lor, dar şi a melanocitelor şi a producţiei de pigment melanic. Aceasta ar putea fi o explicaţie pentru, pe de-o parte, eliberarea de Interleukină (IL)- 31 responsabilă de prurit (prin eliberarea de histamină din mastocite) şi, pe de altă parte, hiperpigmentaţia asociată leziunilor cutanate mastocitare.
Afectarea sistemului osos, a celui hematopoietic, cardiopulmonar şi a sistemului nervos central poate fi determinată fie direct, prin infiltrarea cu mastocite, fie indirect, prin eliberarea de substanţe (mediatori) din mastocite.
Factori de risc
Simptomele sistemice ale mastocitozei pot apărea fie spontan, fie ca răspuns la factori declanşatori ai activării mastocitare, cum ar fi:
- expunerea la soare;
- căldura;
- frigul sau schimbările bruşte de temperatură;
- stresul fizic sau emoţional;
- consumul de alcool, unele alimente;
- înţepături de insecte, veninuri, contactul cu meduze, infecţii;
- medicamente precum opiacee, antiinflamatoare non steroidiene, antibiotic, anestezice, substanţe de contrast, intervenţii chirurgicale, proceduri medicale invazive (colonoscopia, endoscopia, bronhoscopia etc).
Mastocitoza cutanată are predilecţie pentru rasa albă, indiferent de sexul persoanei.
Simptome
Manifestările clinice depind de forma clinică. Totuşi, sunt prezente şi manifestări comune, cum sunt leziunile cutanate. Majoritatea pacienţilor au leziuni pruriginoase, iar în cazul rănilor extinse se pot dezvolta simptome sistemice acute, exacerbate de anumite activităţi sau de ingestia unor medicamente ori alimente, care includ:
- înroşirea pielii;
- cefalee;
- dispnee (lipsa de aer);
- wheezing (expirat prelungit, şuierător);
- rinoree;
- greţuri;
- vărsături;
- diaree;
- stări sincopale (cauzate de hipotensiune).
Eliberarea din mastocite de diverşi mediatori chimici, cum ar fi histamina, prostaglandinele, heparina, proteazele neutre, hidroxilazele, este responsabilă de simptomele şi semnele clinice, care pot cuprinde:
- eritem brusc instalat (înroşire bruscă a pielii);
- cefalee;
- simptome neuropsihice (dezorganizare cognitivă, anxietate, depresie);
- ameţeli;
- palpitaţii, tahicardie, sincopă , hipotensiune;
- scăderea apetitului;
- greţuri;
- vărsături;
- dureri abdominale;
- diaree.
Manifestările sistemice cronice se datorează afectărilor diverselor organe şi sisteme:
- afectarea scheletului se manifestă prin dureri osoase sau prin apariţia de fracturi aparent spontane sau la traumatisme minore;
- afectarea sistemului nervos poate produce atât manifestări neuropsihiatrice, dar şi manifestări nespecifice, cum ar fi stare de oboseală şi iritabilitate;
- afectarea gastrointestinală se poate manifesta prin scădere în greutate, diaree, greaţă şi vărsături;
- afectarea inimii şi a vaselor poate manifesta stări de sincopă sau dureri anginoase;
- uneori, reacţiile anafilactice la înţepatura de insecte (albină, viespe, păianjen) pot reprezenta prima manifestare a mastocitozei.
Diagnosticare
Mastocitoza este diagnosticată la două grupe distincte de vârstă :
- în prima perioadă a copilăriei – majoritatea cazurilor, dar nu toate, sunt de mastocitoză cutanată, cu leziuni ce dispar, de obicei, la pubertate;
- în perioada adultă - o majoritate covârşitoare a cazurilor sunt reprezentate de mastocitoza sistemică, boala fiind persistentă şi fără remisiuni spontane.
Diagnosticul mastocitozei cutanate necesită prezenţa semnelor clinice, şi anume:
- macule;
- papule;
- noduli sau placarde cutanate;
- vezicule sau bule (mai ales la copii);
- induraţie difuză a pielii;
- noduli izolaţi sau tumori, având distribuţie simetrică, diseminată, cu tendinţă de cruţare a tegumentelor feţei, scalpului şi palmelor sau plantelor, ori eritem generalizat, brusc apărut (flushing) după frecarea pielii sau după ingestia unui agent ce produce degranularea mastocitelor.
De asemenea, diagnosticul mastocitozei cutanate presupune confirmarea histologică prin biopsia unei leziuni cutanate a infiltraţiei cu mastocite a dermului, precum şi absenţa oricăror determinări sistemice de infiltrare cu mastocite, atât la nivelul măduvei, cât şi a altor organe extracutanate.
Mastocitoza sistemică este o formă de boală caracterizată prin infiltrarea densă multifocală cu mastocite (agregate de >15 mastocite), detectată la biopsia de măduvă osoasă şi/sau a altor organe extracutanate, cu sau fără afectarea concomitentă a pielii. Prezenţa criteriului histologic este considerat a fi criteriul major de diagnostic, iar pentru confirmarea mastocitozei sistemice este necesară şi prezenţa a cel puţin unui criteriu minor dintre următoarele:
În absenţa criteriului major, este necesară prezenţa a cel puţin trei criterii minore.
Au fost descrise şi sunt recunoscute în clasificarea OMS a mastocitozei sistemice cinci subvariante diferite (bazate pe amploarea infiltraţiei cu mastocite, afectarea şi gradul de suferinţă a organelor infiltrate cu mastocite):
- prezenţa de mastocite atipice în biopsiile lezionale;
- prezenţa mutaţiei c- KIT D816V;
- expresia aberantă a receptorilor celulari mastocitari CD25 cu sau fără prezenţa CD2;
- nivele serice persistent crescute de triptază (>20 ng/ml).
- mastocitoză sistemică indolentă;
- mastocitoză lent progresivă (smoldering);
- mastocitoză sistemică agresivă;
- mastocitoză sistemică asociată unui neoplasm de linie hematologică;
- leucemia cu mastocite.
Diferenţierea acestor subtipuri se bazează pe evaluarea la momentul diagnosticului şi, în cursul evoluţiei bolii, a prezenţei semnelor şi simptomelor legate de afectarea organelor ţintă (măduvă osoasă, schelet, ficat, inimă, sistem nervos). Ele se împart în semne B şi C, detalierea lor fiind deasupra caracterului informativ al acestui material.
Diagnosticarea mastocitozei porneşte de la prezenţa semnelor şi simptomelor clinice legate de eliberarea de mediatori mastocitari, asociate cu creşterea persistentă a valorilor triptazei serice (peste 20 ng/ml) sau de evidenţierea, prin biopsie, a afectării mastocitozei cutanate la pacientul adult. Etapa următoare în demersul diagnostic este efectuarea puncţiei aspiratorii şi a biopsiei de măduvă osoasă cu evidenţierea de infiltrate multifocale, dense, de mastocite (>15 mastocite per agregat celular). Investigaţia este absolut necesară pentru că, aşa cum am menţionat anterior, un rezultat pozitiv reprezintă criteriul major de diagnostic.
Evaluarea prin examen imunohistochimic a markerilor celulari: triptază, CD117, CD25 şi CD2 permite confirmarea diagnosticului de mastocitoză sistemică şi este, în plus, utilă în cazul în care masa de mastocite din măduvă (sau alte ţesuturi biopsiate) este redusă.
Testarea moleculară a mutaţiei c-KIT D816V în mastocitele detectate în biopsia medulară sau în alte ţesuturi, ca un criteriu minor, poate fi utilă alături de criteriul major. Mutaţia este prezentă la majoritatea pacienţilor cu mastocitoză sistemică (>90%).
În plus, pentru încadrarea într-unul dintre subtipurile de mastocitoză, este necesară efectuarea unor analize de laborator şi a unor investigaţii imagistice (CT/ RMN/ osteodensitometrie), recomandate de medicul specialist hematolog, care permit precizarea afectării organelor ţintă şi a prezenţei semnelor B şi C. În acest fel, este posibilă adaptarea şi nuanţarea intensităţii tratamentului pentru fiecare subtip de mastocitoză sistemică.
Tratament
Pentru toate tipurile de mastocitoză este necesar un tratament care să prevină activarea mastocitară şi eliberarea de mediatori chimici responsabili de apariţia sindromului acut de activare mastocitară.
Se recomandă administrarea de medicamente antihistaminice de tip H1, care nu produc sedare, la care se pot asocia antihistaminice de tip H2.
Leziunile cutanate de tip rash, eritem, papule, placarde pot beneficia de administrare locală de cromoglicat disodic, sub formă de cremă sau unguent 1-4%.
În cazul formelor severe ale sindromului de activare mastocitară, la tratamentul cronic cu antihistaminice non-sedative de tip H1 şi la antihistaminicele de tip H2 se recomandă administrarea de antihistaminice H1 cu efect sedativ, iar pentru cazurile refractare, se asociază antileukotriene.
Formele difuze, ameninţătoare de viaţă, ale sindromului de degranulare mastocitară (pre-sincopă, tahicardie, hipotensiune arterială, criză astmatică sau edem laringian şi insuficienţă respiratorie severă) sau cele cu leziuni cutanate severe (bule, vezicule) necesită spitalizare şi asocierea la medicaţia de mai sus, de corticoizi în administrare orală sau intravenoasă şi de anticorpi monoclonali anti IgE.
Pentru tratamentul acut al stărilor anafilactice (hipotensiune, edem laringian, colaps vasomotor, desaturare a oxigenului din sânge, convulsii) se asociază la antihistaminice pe cale intravenoasă adrenalină (epinefrină) intramuscular, care se poate repeta de trei ori la un interval de cinci minute dacă nu se constată o ameliorare. Ulterior, se poate administra adrenalină intravenous, în asociere cu oxigenoterapie, corticosteroizi iv 1 mg /kgc, soluţii electrolitice în perfuzie iv.
Tratamentul cronic al mastocitozei sistemice depinde de încadrarea în cele cinci forme evolutive de mastocitoză (indolentă, smoldering, asociată unei neoplazii hematologice sau mastocitoză severă agresivă) şi presupune metode diferite, mergând de la simpla monitorizare şi administrare de medicaţie profilactică anti histaminică, la administrarea de agenţi antiosteoporoză şi până la terapia citoreductivă cu inhibitori tirozinkinazici (anti- FLT3, cKIT)
Pacienţii tineri, cu stare generală bună, având mastocitoză sistemică agresivă, pot beneficia de polichimioterapie, în scheme terapeutice similare cu cele aplicate în leucemiile acute mieloide refractare şi, în cazul unui răspuns măsurabil, se poate opta pentru indicaţie de transplant autolog de celule stem hematopoietice.
Complicaţii
Fiind o afecţiune cronică, mastocitoza sistemică are o evoluţie, de multe ori, imprevizibilă, dependentă de factorii de prognostic nefavorabil clinici şi biologici, în baza cărora se calculează diverse scoruri ce permit aprecierea supravieţuirii fără semne de progresie a bolii sau supravieţuirea generală. Aceste scoruri de prognostic facilitează, totodată, şi luarea unei decizii terapeutice specifice unei grupe de risc.
Variabilele clinice de prognostic nefavorabil sunt:
- vârsta înaintată;
- istoric de scădere în greutate;
- trombocitopenia;
- hypoalbuminemia;
- excesul de blaşti în măduvă, peste 5%;
- eozinofilia;
- splenomegalia
- creşterea fosfatazei alkaline.
Variabilele citogenetice şi de biologie moleculară nefavorabilă sunt:
- cariotip cu monosomie 7 sau cariotip complex;
- prezenţa mutaţiei KIT D816V în mai multe linii celulare, altele decât în mastocit;
- numărul de mutaţii non KIT D816V;
- anumite asocieri de profiluri mutaţionale.
Complicaţiile mastocitozei sistemice sunt dependente de subtipul de mastocitoză (fiind mai frecvente în mastocitoza sistemică agresivă sau în forma asociată cu o neoplazie malignă hematologică), dar şi de organul afectat (osteoporoză, fracturi pe os patologic, insuficienţă hepatică, hemoragii, infecţii, transformare în leucemie cu mastocite acută sau cronică).
Prevenţie
Deoarece mastocitoza este o afecțiune genetică, nu există nicio modalitate de a o preveni.
Bibliografie
- Available Online at NCCN.org/Patients NCCN GUIDELINES for PATIENTS ® 2022 Systemic Mastocytosis. https://www.nccn.org
- Valent, Peter. “Diagnosis and Management of Mastocytosis: An Emerging Challenge in Applied Hematology.” Hematology, vol. 2015, no. 1, 5 Dec. 2015, pp. 98–105, https://ashpublications.org
- Pardanani, Animesh. “Systemic Mastocytosis in Adults: 2019 Update on Diagnosis, Risk Stratification and Management.” American Journal of Hematology, 8 Dec. 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Reiter, Andreas, et al. “New Developments in Diagnosis, Prognostication, and Treatment of Advanced Systemic Mastocytosis.” Blood, vol. 135, no. 16, 16 Apr. 2020, pp. 1365–1376, https://ashpublications.org
Alte afecțiuni similare
Malarie
Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Parazitul este...
Vezi detalii
Malnutriție
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește malnutriția ca pe un dezechilibru între aportul de nutrienți necesar corpului și consumul energetic care să asigure...
Vezi detalii
Mastita
Mastita este o boală inflamatorie a sânului, care se manifestă frecvent în perioada alăptării și a lăuziei.Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează incidența...
Vezi detalii
Mastoidita
Mastoidita este o infecție gravă a mastoidei, osul dur și proeminent aflat chiar în spatele urechii și sub aceasta. Afecțiunea este rară și poate pune viața în pericol...
Vezi detalii
Mastoza fibrochistică
Sânii fibrochistici sunt comuni în rândul pacienților de sex feminin. Modificarea fibrochistică a sânilor nu este considerată o boală în sine, mastoza fibrochistică...
Vezi detalii
Mătreața
Mătreața este o formă de descuamare a pielii în zonele acoperite cu păr, care produce solzi uscați de culoare albă. Este provocată de dermatita seboreică, care determină...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.