INTERVENȚII CHIRURGICALE

03 Octombrie 2022

Tratamentul chirurgical al adenomului de prostată

Echipa medicala efectueaza o interventie chirurgicala in sala de operatie

Despre adenomul de prostată

Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune comună la bărbați pe măsură ce înaintează în vârstă și apare mai ales după vârsta de 50 de ani. Mărirea benignă a prostatei (BPE) poate afecta modul în care bărbații urinează și descrie o prostată care crește în volum. Nu este un cancer și, de obicei, nu reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate, ci doar un disconfort pentru pacient - îi afectează mai ales somnul pentru că duce la urinări frecvente pe parcursul nopții.

Chiar dacă datele medicale arată clar că mărirea prostatei nu echivalează cu riscul de a dezvolta cancer, mulți bărbați se îngrijorează. Dar nu este cazul. Altfel spus, riscul de cancer de prostată nu este mai mare la bărbații cu prostată mărită decât la bărbații care au prostata cu un volum normal. Importante sunt controalele periodice, din momentul în care prostata se mărește, pentru a observa din timp modificările care chiar ridică suspiciuni”, explică Dr. Toma Dorin, Medic Specialist în Chirurgie Urologică.

Când este indicat tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical nu este recomandat doar pentru că prostata începe să se mărească, ci atunci când apar efecte vizibile, supărătoare pentru pacient. Mai exact, tratamentul chirurgical este indicat atunci când vezica urinară se golește cu dificultate, infecțiile urinare sunt frecvente, apar calculii vezicali, hematuria (sânge în urină), jetul urinar este foarte slab, driblingul micțional (întreruperea jetului în timpul urinării) sau se produce retenția completă de urină (imposibilitatea de a urina).

Tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostată este recomandat când cel puțin una dintre aceste disfuncții își face simțită prezența. Pentru a stabili cea mai bună schemă terapeutică pentru pacientul cu adenom de prostată, important este ca acesta să meargă la consult de specialitate, să facă evaluări periodice astfel încât medicul urolog să poată lua cea mai bună decizie pentru pacient.”, menționează Dr. Toma Dorin.

Pregătirea preoperatorie

Cu câteva zile înainte de intervenție, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să întrerupeți sau să înlocuiți unele medicamente care cresc riscul de sângerare. Medicul vă poate prescrie un tratament antibiotic pentru a preveni infecția tractului urinar. Cu o seară înainte de intervenție, pacientul nu trebuie să mănânce, iar cu 6 ore înainte este interzis și consumul de lichide.

Ce presupune intervenţia chirurgicală 

În tratamentul chirurgical al adenomului de prostată există un standard de aur - rezecția transuretrală a prostatei. Această procedură presupune ca rezectoscopul să fie introdus prin meatul uretral, de la vârful penisului până la nivelul prostatei. Procedura nu implică incizii sau tăieturi în exteriorul corpului. Chirurgul folosește rezectoscopul la care este atașată o ansă conectată la curent pentru a tăia țesutul din interiorul glandei prostatice. Pe măsură ce fragmentele sunt rezecate, lichidul de irigare le transport în vezica urinară, iar apoi acestea se extrag la sfârșitul intervenției.

Procedura durează între 60 și 120 de minute. 

Recuperarea pacientului

După tratamentul chirurgical al adenomului de prostată, pacientul rămâne internat aproximativ 2-3 zile în spital. Sonda uretro-vezicală se menține, de regulă, între 3 și 7 zile postoperator. Pacientul operat trebuie să evite efortul fizic intens timp de 4 săptămâni postoperator. 

Recuperarea completă a pacientului se realizează după aproximativ 4 săptămâni, când acesta își poate relua, fără restricții, toate activitățile obișnuite.

Avantajele procedurii chirurgicale 

Un mare avantaj al tratamentului chirurgical al adenomului de prostată este reprezentat de faptul că intervenția este endoscopică, adică nu presupune incizii. Astfel, recuperarea pacientului este mai rapidă și sunt eliminate și cicatricile postoperatorii.

Tratamentul chirurgical al adenomului de prostată scade riscul pacientului de a face infecții urinare recurente sau de a suferi o retenție acută de urină.

Datele medicale de până la această oră arată că pacienții care au beneficiat de tratamentul chirurgical au un jet urinar mult îmbunătățit iar numărul urinărilor din timpul nopții a scăzut semnificativ. În plus, după această intervenție chirurgicală, scade riscul de a dezvolta litiază vezicală și diverticuli vezicali. 

 

Articol realizat în colaborare cu Dr. Toma Dorin, medic specialist în Chirurgie Urologică, cu specializări și competențe în urologie, laparoscopie și ecografie 3D. Dincolo de competențele certificate pe baza examenelor de specialitate, Dr. Toma Dorin are o experiență de peste 10 ani în chirurgia urologică. Respectul și grija față de pacient sunt principiile pe baza cărora își ghidează activitatea de zi cu zi, atât în sala de operație, cât și în afara acesteia, abordând complet și complex fiecare caz medical pe care îl dorește tratat în cele mai bune condiții și cu un stres redus al pacientului.



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.