INTERVENȚII CHIRURGICALE

25 Octombrie 2022

Tratamentul chirurgical al tumorilor renale

Doctor care tine in mana un instrument medical in timpul operatiei

Despre tumorile renale

Tumorile renale sunt de două feluri: benigne (non canceroase) și maligne (canceroase). Indiferent în care categorie se încadrează o tumoră renală, chirurgul decide necesitatea ca aceasta să fie extirpată chirurgical, fie printr-o intervenție clasică, laparoscopică sau robotică, cu ajutorul robotului Da Vinci Xi.

Potrivit datelor statistice, una din patru tumori descoperite la nivelul rinichilor este benignă. Tumorile renale maligne pot avea o evoluție extrem de lentă sau pot să crească agresiv, adică să își mărească rapid dimensiunea și să se răspândească și în alte zone ale corpului. 

Aproximativ 40% dintre cancerele renale sunt localizate, celulele maligne sunt grupate într-o singură zonă a corpului. Acest lucru face ca intervențiile chirurgicale să fie eficiente în sensul înlăturării, într-un singur pas operator, a tuturor celulelor care se dezvoltă anormal. 

Una dintre cele mai mari probleme pe care le ridică tumorile renale este reprezentată de faptul că acestea sunt asimptomatice: nu dor, pacientul prezintă semne că celulele canceroase au început să apară și să se răspândească în organism. În cele mai multe cazuri, tumorile de la nivelul rinichilor sunt descoperite absolut întâmplător, fie în timpul investigațiilor de rutină, fie atunci când sunt realizate investigații imagistice (ecografii, CT, RMN) pentru alte afecțiuni. În aceste situații, când tumorile renale sunt descoperite accidental, sunt localizate exclusiv la nivelul rinichilor și au un prognostic bun. 

Totuşi, în cazul în care apar simptome, acestea se manifestă prin:

  • Hematurie (sânge în urină);
  • Durere în zona lombară;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Pierdere în greutate;
  • Febră pe o perioadă lungă de timp;
  • Anemie.

Când este indicat tratamentul chirurgical

În cazul tumorilor maligne (canceroase), aproape toate au indicația de a fi tratate chirurgical. Excepțiile sunt stabilite de medicul chirurg, care poate indica dacă beneficiile aduse de o potențială intervenție chirurgicală sunt mai puține decât riscurile datorate altor comorbidități. 

„Tratamentul chirurgical este indicat în majoritatea cazurilor tumorilor maligne, dar și în cazul unor tumori benigne, cum ar fi chisturile renale voluminoase sau cu potențial de malignitate”, precizează Dr. Toma Dorin, Medic Specialist în Chirurgie Urologică.

În cadrul MedLife, cel mai mare chist renal îndepărtat chirurgical, până în acest moment, a avut un volum de 2 l. 

Pregătirea preoperatorie

Toți pacienții care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale la nivel renal, indiferent de natura tumorii, trebuie să facă un set de analize preoperatorii. Scopul acestor testări este de a evalua starea generală de sănătate a pacientului și, astfel, de a anticipa potențiale reacții ale organismului și de a găsi soluții medicale pentru acestea. Pe lista investigațiilor și a consulturilor preoperatorii se regăsesc, prioritar, analizele de sânge și consultul cardiologic

În cazul în care pacientul urmează un tratament medicamentos, inclusiv pentru alte afecțiuni cronice, medicul decide dacă această schemă terapeutică poate fi urmată în continuare sau dacă este necesar ca, înainte de intervenția chirurgicală, anumite medicamente să fie înlocuite ori întrerupte. 

Separat de analizele care evaluează starea generală de sănătate a pacientului, este realizat un consult preanestezic. În baza acestui consult, medicul stabilește care este cea mai potrivită metodă de anestezie şi ce sensibilități are pacientul, iar acesta își poate clarifica toate întrebările legate atât de anestezie, dar și de evoluţia postoperatorie. 

În cazul intervențiilor chirurgicale pentru extirparea tumorilor renale, pacientul nu are nevoie de pregătiri speciale. 

Pregătirea pentru intervenție nu  este una foarte specială, pacientul nu trebuie să mănânce cu 12 ore înainte de intervenție și să nu bea lichide cu 6 ore înainte de intervenție”, explică Dr. Toma Dorin.

Ce presupune intervenţia chirurgicală

Îndepărtarea chirurgicală a tumorilor renale se numește nefrectomie. Există două tipuri de nefrectomii: parțiale și totale. În cazul nefrectomiei parțiale, chirurgul rezecă tumora sau o parte din rinichiul afectat, care să cuprindă și tumora, iar în cazul nefrectomiei totale, chirurgul îndepărtează rinichiul afectat în totalitate.

Chirurgia robotică sau laparoscopică se pot folosi în oricare dintre aceste cazuri. Astfel de intervenții presupun incizii de dimensiuni mai mici decât în cazul abordării clasice.

În medie, îndepărtarea chirurgicală a unei tumori renale durează 3 ore. 

Recuperarea pacientului

Recuperarea după intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorilor renale depinde de tehnica aleasă pentru extirpare. În cazul intervențiilor realizate laparoscopic sau cu ajutorul robotului, recuperarea pacientului se face mult mai rapid decât în cazul chirurgiei clasice. 

Indiferent de tehnica operatorie aleasă, pacientul poate să fie externat după 2-3 zile de la intervenția chirurgicală. 

Avantajele tratamentului chirurgical

Spre deosebire de chirurgia clasică, intervenția laparoscopică sau robotică pentru îndepărtarea tumorilor renale presupune:

  • Recuperarea rapidă;
  • Aspect estetic superior: inciziile sunt de dimensiuni mult mai mici;
  • Mobilizarea pacientului (ridicarea din pat, mișcarea cu minimum de sprijin) chiar din prima zi postoperator;
  • Perioada de internare redusă (pacientul poate fi externat la numai 1 zi postoperator în anumite cazuri); 
  • Costuri mai mici. 


Articol realizat în colaborare cu Dr. Toma Dorin, medic specialist în Chirurgie Urologică, cu specializări și competențe în urologie, laparoscopie și ecografie 3D. Dincolo de competențele certificate pe baza examenelor de specialitate, Dr. Toma Dorin are o experiență de peste 10 ani în chirurgia urologică. Respectul și grija față de pacient sunt principiile pe baza cărora își ghidează activitatea de zi cu zi, atât în sala de operație, cât și în afara acesteia, abordând complet și complex fiecare caz medical pe care îl dorește tratat în cele mai bune condiții și cu un stres redus al pacientului.



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.