Str. Pictor Nicolae Grigorescu, nr. 2A, Pitești
Informații generale
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar boala coronariană este cel mai frecvent tip de boală de inimă din lume.
Cardiologia este o ramură a medicinei interne care se ocupă cu studiul și tratamentul tulburărilor inimii și a vaselor de sânge. Bolile de inimă se referă, în mod specific, la inimă, iar bolile cardiovasculare afectează inima, vasele de sânge sau ambele. O persoană care suferă de o boală de inimă sau de boli cardiovasculare poate fi consultată de un medic specialist cardiolog. Acesta poate efectua teste și proceduri, cum ar fi cateterizări cardiace, angioplastie, sau poate introduce un stimulator cardiac. Cardiologul tratează pacienții care au suferit un atac de cord, suferă de insuficiență cardiacă sau de alte probleme cardiace.
De asemenea, ajută la luarea deciziilor cu privire la chirurgia cardiacă (cateterism cardiac, angioplastie, stenting), sau poate da sfaturi cu privire la prevenirea bolilor de inimă.
Subspecialități în cardiologie
Citește mai mult
Citește mai puțin
Afecțiuni în cardiologie
Sunt numeroase bolile de inimă care necesită consult de specialitate şi pot fi clasificate, în linii mari, astfel:
- Bolile aterosclerotice: sunt cele care se dezvoltă ca urmare a aterosclerozei (acumularea plăcii în interiorul arterelor, ceea ce duce la obstrucționarea fluxului sanguin și instalarea hipertensiunii arteriale, bolii coronariene, bolii arteriale periferice, atacului de cord, accidentului vascular cerebral).
- Aritmiile cardiace: sunt tulburări ale sistemului electric al inimii. Termenul de aritmie cardiacă se referă la bătaia anormală a inimii. Poate fi vorba despre bradicardie (bătăi anormal de lente ale inimii), tahicardie (bătăi rapide ale inimii), fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii).
- Boala valvei: este disfuncția valvei tricuspide, pulmonare, mitrale sau aortice a inimii. Afecțiunea este cauzată de îngustarea anormală a unei supape (stenoză) sau a unei supape neetanșe (regurgitare).
- Infecțiile cardiace și inflamațiile inimii: pericardita (inflamația membranei exterioare din jurul inimii, numită pericard), endocardita (infecția unei valve cardiace sau a căptușelii interioare a inimii), miocardita (boală rară a mușchiului cardiac, poate să apară la persoanele sănătoase).
- Insuficiența cardiacă: inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Insuficiența cardiacă congestivă este un tip de insuficiență cardiacă în care sângele se întoarce la inimă, provocând congestie și acumularea de lichid în țesuturi (edem).
- Stopul cardiac: înseamnă oprirea completă a inimii. Stopul cardiac este adesea asociat cu boala coronariană, dar poate fi cauzat de orice condiție care provoacă sistemul electric al inimii să nu mai funcționeze.
Servicii medicale în cardiologie
O persoană poate avea nevoie să consulte un cardiolog chiar dacă nu prezintă simptome, mai ales în următoarele situații:
- istoric familial de boli de inimă;
- colesterol ridicat;
- nivel ridicat al trigliceridelor;
- fumat;
- diabet zaharat;
- stil de viață sedentar.
Consultații
Investigații
Proceduri
Citește mai mult
Citește mai puțin
Atuul MedLife: peste 3.000 de medici buni
Pentru ca oamenii să rămână fericiți sau să-și regăsească această stare cât mai curând, am dezvoltat cea mai mare rețea de servicii medicale private din România: 700 de locații proprii și partenere, din care peste 230 de hyperclinici, 16 spitale, 18 centre stomatologice și 4 maternități.
MedLife reprezintă cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, cu tehnologie medicală de vârf în întreaga țară.
Suntem mândri de cea mai extinsă gamă de echipamente de imagistică din România, incluzând peste 300 de ecografe avansate, 16 tomografe computerizate și 21 de aparate RMN de ultimă generație - printre care se remarcă RMN-ul 3 Tesla, vârful tehnologiei în domeniu. Medicii MedLife realizează proceduri rapide și eficiente, asigurând diagnostice precise și rezultate rapide pacienților noștri.
Aparatură de ultimă generație
Medicii cardiologi nu ar putea să diagnosticheze și să trateze adecvat pacienții în lipsa aparaturii de ultimă generație. Tocmai de aceea, în dotarea clinicilor MedLife există:
- ecocardiograf;
- electrocardiografe fixe și mobile;
- aparat de monitorizare EKG ambulatorie (Holter);
- aparate pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale;
- electrocardiografe la distanță;
- aparate de măsurat tensiunea;
- oscilometru;
- echipament pentru testarea efortului.
Articole Medicale
Care sunt valorile normale ale colesterolului si cum tratam colesterolul marit? Dr. Corina Popa, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii
Care sunt valorile normale ale colesterolului? Cum tratam colesterolul marit? Care sunt principalele cauze ce duc la marirea colesterolului? Ce regim alimentar este recomandat? Dr. Corina Popa, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii. Urmareste si interviul video ...
Optiuni terapeutice in infarctul miocardic acut si cardiopatia ischemica. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, cu competenta in cardiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
Care sunt optiunile de tratament in infarctul miocardic acut si in cardiopatia ischemica? Ce prespun acestea si ce trebuie sa stie pacientul inainte si dupa interventie? Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, cu competenta in cardiologie interventionala, a discutat online cu cititorii. Urma...
Sindrom Williams
Sindromul Williams (SW) a fost prima dată descris în anul 1961 de cardiologul C. Williams, urmând ca în anul următor A. J. Beuren să descrie un caz similar și sindromul a fost astfel denumit Williams-...
Coarctaţia de aortă
Coarctația de aortă este un defect cardiac congenital, caracterizat printr-o îngustare a aortei, care este principala arteră care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă către organism. Această...
Anticorpi anti-microzomiali (LKM1)
Anticorpii anti-LKM1 (liver-kidney microsome type 1 antibodies) sunt markeri de diagnostic ai hepatitei severe autoimune de tip 2 (HAI 2) care afectează cel mai frecvent copiii și adulții tineri. A...
Troponina T și Troponina I
Troponinele sunt proteine specifice mușchiului cardiac și sistemului osos, a căror creștere poate indica o leziune sau o potențială afecțiune cardiacă. Aportul acestor proteine în cardiologie este deo...
Spitale
Spitale
Strada Științei, nr. 2 A / Strada Înfrățirii, nr. 5 A, Craiova
Ploiești, str. Gheorghe Grigore Cantacuzino, nr. 43, județ Prahova
Oncologie - Str. Înfrăţirii 5ASpecialități medicale - Calea București 2
B-dul Liviu Rebreanu nr. 8, Sector 3, București
Programează-te
Dacă ai o problemă sau chiar și numai o îngrijorare medicală ce te împiedică să fii fericit, medicii noștri buni sunt gata să te ajute. Găsește-l simplu și rapid pe cel potrivit și fă-ți o programare online sau din aplicația mobilă MedLife.