MEDICINA GENERALA

06 Septembrie 2022

Vaccinul ROR: ce este și cum funcționează?

Vaccinul ROR: ce este și cum funcționează?

Rubeola, rujeola și oreionul sunt trei boli ale copilăriei extrem de cunoscute la noi în țară. Însă, în absența unei vaccinări, acestea pot duce la îmbolnăviri extrem de grave și chiar la deces.

Despre vaccinul ROR

Vaccinul ROR este un vaccin care conține forme atenuate de virusuri vii de rujeolă, oreion și rubeolă. Serul provoacă sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi pentru aceste trei boli ale copilăriei. Când individul intră în contact cu virusurile, organismul începe să producă anticorpi.

Vaccinarea ROR a început încă de acum 52 de ani, în 1960, când se foloseau vaccinurile separate, iar din 1971 se folosește varianta combinată. În România, vaccinarea ROR a început în 1979, dar din 2004 acest ser face parte din programul obligatoriu de vaccinare.

Schema de vaccinare începe în jurul vârstei de 1 an și se termină în jurul vârstei de 7 ani. Mai exact, prima doză de vaccin ROR se administrează, potrivit schemei naționale de vaccinare în intervalul 12-15 luni, iar cea de-a doua doză la începerea școlii, adică în jurul vârstei de 7 ani.

Dacă o persoană a omis vaccinarea, se pot administra ambele doze de vaccin și după vârsta de 7 ani, dar la distanță de 1 an între ele.

Sunt și situații când este recomandată vaccinarea copiilor înainte de împlinirea vârstei de 1 an, de exemplu, în timpul epidemiilor de rujeolă. În cazul adulților care sunt vaccinați cu două doze și doresc să călătorească într-o țară cu o incidență mare a rujeolei, este indicat să facă și a treia doză.

Vaccinarea propriu-zisă presupune injectarea serului subcutanat, adică sub piele, la nivelul mâinii sau piciorului. Vaccinul nu se administrează intramuscular.

Cui îi este indicat vaccinul ROR

Vaccinarea ROR este indicată tuturor persoanelor cu vârsta de peste 1 an dar, cu precădere, persoanelor expuse la risc, precum:

  • femeilor care doresc să rămână însărcinate și nu au suficienți anticorpi (ca indicație, pentru o lună după imunizare, femeia trebuie să evite să rămână însărcinată);
  • gravidelor care descoperă în timpul sarcinii că au o imunitate scăzută la rubeolă, iar acestea se pot vaccina la 6 săptămâni după naștere;
  • persoanelor care doresc să călătorească în țările unde incidența îmbolnăvirii cu rujeolă este ridicată;
  • personalului medical care vine în contact cu pacienții bolnavi de rujeolă, rubeolă și oreion. În acest caz, este indicată vaccinarea ROR în primele 72 de ore de la contactul cu boala, pentru a o preveni sau pentru a dezvolta o formă mai ușoară.

Contraindicații de vaccinare

Au contraindicații la vaccinarea ROR persoanele care:

  • au avut o reacție alergică la o componentă a vaccinului ROR, la neomicină sau gelatină;
  • au avut o reacție alergică după prima doză de vaccin ROR;
  • au făcut alte vaccinuri în ultima lună;
  • urmează tratamente cu imunosupresive sau cu doze mari de corticosteroizi;
  • au un sistem imunitar slăbit;
  • suferă de tuberculoză, cancer sau probleme ale sângelui;
  • prezintă o infecție acută manifestată cu febră mai mare de 38.5 grade Celsius, situație în care trebuie amânată vaccinarea;
  • sunt femei însărcinate sau aflate în perioada alăptării.

Când nu este necesară vaccinarea împotriva rubeolei, rujeolei și a oreionului

Vaccinarea ROR nu este necesară la persoanele care pot demonstra că au schema completă de vaccinare făcută, au anticorpi împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, demonstrabili prin analize de sânge sau care pot confirma prin analize de laborator că au trecut prin boală, adică au fost infectate cu rujeolă, oreion sau rubeolă în trecut.

Tipuri de vaccin

Tipurile de vaccin

Vaccinul ROR se poate găsi în două variante:

Vaccinuri vii (cu virusuri atenuate)

În acest caz, vaccinul conține virusuri „slăbite”, care au rolul de a stimula organismul să creeze un răspuns imun de protecție, dar care să nu provoace afecțiunea la persoanele sănătoase. După imunizarea cu un astfel de vaccin, virusurile provoacă o formă inofensivă de infecție, care poate da sau nu simptome ușoare, iar apoi virusul este eliminat din organism. Acest tip de vaccin creează un răspuns imun puternic și de lungă durată.

Totuși, vaccinurile vii nu sunt recomandate persoanelor care au probleme la nivelul sistemului imunitar.

Vaccinuri inactive (cu virusuri moarte)

În acest caz, vaccinul conține virusuri inactive sau omorâte printr-un procedeu chimic. Acest tip de vaccin este recomandat atât persoanelor sănătoase, cât și celor cu probleme de imunitate, pentru că nu conține microorganisme vii. Răspunsul imun folosit nu este la fel de puternic, de aceea este nevoie de o doză de rapel.

Riscurile vaccinării

De regulă, copiii sau adulții nu prezintă niciun fel de simptom după vaccinare, dar pot fi cazuri când apar reacții adverse după vaccinul ROR. Vorbim, așadar despre efecte adverse ușoare, precum:

  • febră (febra este cel mai comun simptom și apare la 1 din 6 copii. Apare, în primul rând, la 24-48 de ore după vaccinare și apoi mai poate apărea și la o săptămână după imunizare);
  • formă ușoară de rujeolă la copiii vaccinați care durează, de regulă, 2-3 zile (se manifestă prin apariția unor bubițe la copiii vaccinați, febră, lipsa apetitului și stare generală proastă);
  • formă ușoară de oreion care poate însemna umflarea ganglionilor pentru 1-2 zile;
  • iritaţie la locul injectării serului (apare la 1 din 20 copii);
  • epilepsie (studiile au raportat un caz 1 la 3.000 vaccinări);
  • articulaţii dureroase (acest simptom este prezent, mai ales, la femeile tinere);
  • scăderea numărului de trombocite și sângerare (acest simptom este destul de rar și a fost observat la 1 din 30.000 de cazuri);

În situații rare, pot apărea și reacții alergice, amețeli, creșterea ritmului cardiac, urticaria, dar în acest caz este indicată o vizită la medicul pediatru.

Întrebări frecvente

Care este prețul unui vaccin ROR

Vaccinarea ROR se face la medicul de familie și face parte din schema obligatorie de vaccinare, de aceea imunizarea este gratuită.

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi după expunerea la virus

Medicii recomandă ca persoanele expuse la virusuri să fie vaccinate în 72 de ore după contact, pentru a avea o protecție mai bună.

Trebuie avut în vedere că, în lipsa unei imunizări, cele trei boli - rujeola, rubeola și oreionul pot duce la complicații grave, inclusiv deces:

  • Rujeola poate provoca meningită sau encefalită (inflamarea creierului) și probleme de respirație, iar în cazuri extreme, poate duce chiar la deces.
  • Rubeola poate afecta coagularea sângelui și, de asemenea, poate provoca inflamarea creierului. Femeile însărcinate care fac rubeolă prezintă un risc ridicat de pierdere a sarcinii sau bebelușii lor pot avea probleme grave de sănătate, precum pierderea auzului și văzului ori probleme cardiace.
  • Oreionul poate provoca, de asemenea, pierderea auzului, de obicei, cu recuperare parțială sau totală. La băieți, această boală poate duce la o umflare a testiculelor, care devin extrem de dureroase, având ca și consecință afectarea capacității de procreare. Oreionul este responsabil pentru apariția meningitei virale la copii.

Cum se transmit rubeola, rujeola și oreionul

Cele trei boli (rubeola, rujeola și oreionul) au în comun nu numai faptul că pot fi prevenite prin vaccin, ci și modul de transmitere. Toate cele trei afecțiuni au o transmitere aerogenă (pe calea aerului).

În cazul rujeolei, virusul se poate transmite la alte persoane și la două ore după ce o persoană infectată a stat într-o cameră. Perioada de contagiune este de 4 zile, înainte și după debutul erupției cutanate.

La rubeolă, virusul poate fi răspândit o săptămână înainte de apariția erupției cutanate și pentru încă 5-7 zile după apariția ei.

La oreion, contagiozitatea este de 9 zile de la debutul bolii.

 

Bibliografie

  1. “Measles.” Who.int, World Health Organization: WHO, 5 Dec. 2019, www.who.int
  2. “How Do Vaccines Work?” Who.int, World Health Organization: WHO, 8 Dec. 2020, www.who.int/



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.