BLOGUL MEDICILOR

05 Aprilie 2021

VACCINURILE SALVEAZA VIETI - CE ESTE UN VACCIN SI CARE SUNT BENEFICIILE VACCINARII

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire a bolilor si una dintre masurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor in materie de sanatate publica. Imunizarea prin vaccinare este cea mai buna cale de aparare de care dispunem pentru a lupta impotriva bolilor grave.

De ani de zile, vaccinurile ofera protectie fata de alte boli extrem de contagioase sau chiar mortale, care pot fi prevenite. Vaccinurile functioneaza si sunt sigure.

Acestea protejeaza persoanele vaccinate si pe cele din jurul lor care sunt vulnerabile la boli, reducand riscul de raspandire a bolii la membrii familiei, colegii de scoala sau de birou, prieteni, vecini sau la persoane cu care intram in contact.

Ce este un vaccin

Vaccinul este un preparat biologic care contine microorganisme inactivate sau atenuate, ori fragmente ale acestora.  Dupa administrarea vaccinului, apare un raspuns imun (de aparare al organismului), care ne protejeaza impotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Beneficiile vaccinarii

Vaccinarea si termenul de vaccin au fost introduse de medicul englez Edward Jenner care in 1796 a realizat prima imunziare impotriva variolei.

Toate vaccinurile trec prin teste riguroase de siguranta, protocoale, inclusiv studii clinice, inainte de a fi aprobate pentru utilizare in randul populatiei. Tarile vor inregistra si distribui numai vaccinuri care  sunt aprobate si indeplinesc standarde riguroase de calitate si siguranta.

Vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR) este utilizat de peste 45 de ani și a prevenit peste 20 de milioane de decese numai in ultimii 20 de ani. Vaccinarile impotriva poliomielitei au adus lumea pe punctul de a eradica aceasta boala.

Beneficiile Vaccinarii

Vaccinarea protejeaza populatia impotriva bolilor care ar putea avea consecinte grave asupra sanatatii lor. De exemplu:

  • difteria omoara 1 din 10 persoane care se imbolnavesc de această boala, chiar si daca urmeaza un tratament;
  • aproape 9 din 10 bebelusi nascuti de mame care au avut rubeola la inceputul sarcinii vor suferi de sindromul rubeolic congenital (care poate duce la  afectiuni precum surditate sau  cataracte);
  • boala meningococica omoară 1 din 10 persoane bolnave, chiar si in cazul unui diagnostic si tratament rapid;
  • rujeola (pojarul) este o boala foarte contagioasa, iar 3 din 10 persoane bolnave ajung sa dezvolte  complicatii ;
  • tusea convulsiva poate fi foarte grava la copiii mici; printre complicatii se numara pneumonia, encefalopatia (o boala a creierului), convulsiile si pot duce chiar la deces;

Aceste exemple cuprind bolile pentru care exista la acest moment  vaccinuri incluse în programele nationale de vaccinare si/sau administrate persoanelor considerate a fi persoane cu risc mare de contractare a bolii.

Pentru unele boli infectioase insa, oamenii nu se pot baza pe imunitatea de masa. De exemplu, tetanosul poate fi cauzat prin rani obișnuite, inclusiv muscaturi de caine sau de pisica. Vaccinarea este singura cale de a asigura protectie directa impotriva tetanosului.

Cand exista suficiente persoane imune la o boala infectioasa, este puțin probabil ca boala sa se raspandeasca de la om la om. Aceasta se numeste imunitate colectiva sau de grup.

 

Vaccinurile protejeaza populatia in diferite etape ale vieti. Acestea sunt recomandate la diferite grupe de varsta, deseori la sugari si copii, dar si la adolescenti, adulti si persoane in varsta.

Programele nationale de vaccinare din tarile UE/SEE recomanda vaccinuri la anumite varste si pentru anumite categorii de persoane. De asemenea, includ recomandari pentru persoanele cu boli cronice. Programul de vaccinarea antigripala este unul dintre cele mai cunoscute programe de vaccinare.

Unele vaccinuri nu fac parte din programele de vaccinare de rutina, ci sunt adresate anumitor categorii. De exemplu, este posibil ca oamenii care calatoresc in regiuni unde circula anumite boli infectioase, de exemplu febra galbena si febra tifoida, sa trebuiasca sa se vaccineze. In unele tari, dovada anumitor vaccinari este o condiție pentru intrarea in tara.

 

Posibile reactii adverse ale vaccinurilor

Ca orice tratament medicamentos, si vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atat de severe ca bolile respective. Durerea, febra moderata sau chiar unele efecte adverse grave, dar extrem de rare, trebuie sa fie comparate cu consecintele contractarii bolii impotriva careia se vaccineaza. In cazul poliomielitei, de exemplu, aceste consecinte pot include paralizia, iar unele boli „dezamorsate” prin vaccinare pot avea drept consecinta chiar decesul.

Astazi, vaccinarea salveaza anual peste trei milioane de vieti din intreaga lume, conform estimarilor Organizației Mondiale a Sanatatii (OMS). Atunci cand acoperirea vaccinala este ridicata, numarul persoanelor care contracteaza boala se reduce considerabil. In lipsa vaccinarii sau atunci cand acoperirea vaccinala scade sub un anumit procent- anumite boli sau epidemii pot aparea.

Vaccinurile scad sansele de a contracta boala sau daca totusi boala s-a instalat persoana in cauza face o forma usoara a bolii si se evita astfel complicatiile.

In unitatile MedLife se efectueaza vaccinari atat in cadrul schemelor obligatorii pentru copii cat si vaccinari optionale sau necesare calatoriilor in anumite tari.

Ai un vaccin de efectuat? Verifica disponibilitatea si fa-ti o programare.

 

Surse

www.desprevaccin.ro/

www.vaccination-info.eu

www.unicef.org

 

Vaccinare
Medicina generala


Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Consulta medicul specialist pentru efectuarea unui vaccin.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.