Oreion

Alte denumiri ale afectiunii:

Parotidita epidemica

Parotidita epidermica sau oreionul este o boala virala acuta, contagioasa, sistemica, ce determina de obicei marirea dureroasa a glandelor producatoare de saliva (glandele salivare), cel mai frecvent a parotidelor, care se afla in apropierea urechilor. Oreionul poate provoca inflamatii in una sau ambele glande.

Agentul cauzal, un paramyxovirus, se transmite pe cale aeriana, prin picaturile de tuse, stranut si saliva. Poarta de intrare a virusului urlian este mucoasa faringiana si cea respiratorie. Virusul este prezent in saliva pana la sase zile inainte de aparitia tumefactiei glandelor salivare. Se afla, de asemenea, in sange si in urina, precum si in LCR (lichidul cefalo-rahidian) daca exista o afectare a SNC (sistemului nervos central). Incubatia bolii este de 14-21 zile (cu limite 9-25 zile).

Un atac de boala confera, de obicei, imunitate permanenta. 

Oreionul apare frecvent in a doua copilarie, in adolescenta si la adultii tineri, limitele de varsta fiind intre 10-19 ani. Insa boala poate surveni la orice varsta. Afectiunea este rara la copiii mai mici de 2 ani, mai ales la cei sub 1 an. Aproximativ 25-30% dintre cazuri sunt inaparente clinic.

Oreionul este mai putin contagios decat rujeola. Este endemic in anumite regiuni intens populate, dar poate aparea in epidemii atunci cand exista aglomerari de persoane. Apare mai ales in populatiile neimunizate, cu varf de incidenta la sfarsitul iernii si la inceputul primaverii. 

Complicatiile de oreion, cum ar fi pierderea auzului, meningoencefalita si pancreatita, sunt potential grave, dar rare. 

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Melinte Diana,Medic Specialist
Medic Specialist
Pavel Adriana Nicoleta,Medic Specialist
Medic Specialist...
Ciaus Raluca Mihaela,Medic Primar Pediatru
Medic Primar...
 •  
 • 1 of 30

Oreion - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele oreionului

Oreionul este cauzat de virusul oreion, care apartine unei familii de virusuri cunoscute sub numele de paramyxovirusuri. Acesti virusi sunt o sursa comuna de infectii, in special la copii.

Cand apare oreionul, virusul se misca din tractul respirator (nasul, gura si gatul) in glandele parotide (glandele producatoare de saliva ce se gasesc pe fiecare parte a fetei), unde incepe sa se reproduca. Acest lucru face ca glandele sa se umfle.

Virusul poate intra, de asemenea, in fluidul cefalorahidian (CSF), care este fluidul care inconjoara si va protejeaza creierul si coloana vertebrala. Odata ce virusul a intrat in CSF, se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi creierul, pancreasul, testiculele (la baieti si barbati) si ovarele (la fete si femei).

Persoanele infectate sunt contagioase timp de aproximativ 15 zile (cu sase zile inainte ca simptomele sa inceapa sa apara si pana la noua zile dupa inceperea acestora). 

Cum se raspandeste oreionul

Oreionul este un virus in aer si poate fi raspandit prin:

 • o persoana infectata care tuseste sau stranuta si elibereaza picaturi mici de saliva contaminata, care poate fi apoi inspirata de o alta persoana;
 • o persoana infectata isi atinge nasul sau gura, apoi transfera virusul pe un obiect, cum ar fi manerul usii sau suprafata de lucru; daca cineva atinge obiectul imediat dupa aceea poate transfera virusul in tractul respirator;
 • prin impartasirea mancarii si bauturii cu cineva care este infectat;
 • prin sarut.

Cum persoanele cu oreion sunt cele mai infectioase cu cateva zile inainte ca glandele lor parotide sa se umfle si pana la cateva zile dupa aceea, este recomandabil sa evitati locul de munca sau scoala timp de cinci zile dupa aparitia simptomelor, daca sunteti diagnosticat cu oreion.

Important de precizat ca oreionul poate fi transmis, de asemenea, de catre persoanele care sunt infectate cu virusul, dar nu au simptome evidente.

Oreion - Simptome

Simptomele oreionului

Oreionul prezinta urmatoarele semne si simptome:

 • debutul bolii este cu febra 38-39 grade Celsius, care dureaza cateva zile;
 • frisoane;
 • cefalee (dureri de cap);
 • astenie, oboseala;
 • mialgii (dureri musculare).

Dupa o perioada de incubatie de 14-24 de zile, majoritatea persoanelor dezvolta cefalee, anorexie, stare generala proasta si o febra scazuta catre moderata. Afectarea glandelor salivare apare dupa 12-24 h, insotita de febra pana la 39,5-40 grade C. Febra perista 24-72 h. Tumefactia glandulara atinge maximul prin a doua zi si dureaza 5-7 zile. Ganglionii limfatici prinsi sunt extrem de sensibili la palpare in timpul perioadei febrile.

Parotidina este, de obicei, bilaterala. Durerea la mestecat sau la inghitit, mai ales inghitirea lichidelor acide ca otet sau suc de lamaie, este simptomul cel mai precoce. Ulterior produce tumefactia dincolo de parotida, pre- si retroauricular. Ocazional, glandele submandibulara si sublinguala se tumefiaza. De asemenea; mai rar, acestea sunt singurele glande prinse. In afectarea glandei sublinguale limba se poate tumefia. Orificile orale ale ducturilor glandelor afectate sunt edematiate si usor inflamate. Tegumentele supraiacente glandelor pot fi tensionate si lucioase.

Tumefactia unilaterala sau bilaterala a glandei parotide, prin deformarea caracteristica a zonei mandibulare, este usor dureroasa la palpare. Daca tumefactia este bilaterala determina aspectul de para al fetei, aspect sugestiv bolii. Tumefactia parotidiana este initial unilaterala, apoi in 2-4 zile devine bilaterala si cedeaza in 10 zile. Secretia salivara scade si da senzatia de gura uscata. 

Care sunt simptomele de oreion la copil?

Simptomele oreionului pot varia pentru fiecare copil care este afectat. Este posibil sa dureze intre 16 si 18 zile pentru ca copilul dumneavoastra sa dezvolte semne de oreion dupa ce a intrat in contact cu boala. Cele mai frecvente simptome includ:

Intr-o faza timpurie a bolii

 • febra;
 • durere de cap;
 • scaderea apetitului;
 • stare de rau generala.

In 24 ore de la simptomele de mai sus pot aparea:

 • dureri de cap severe;
 • durerea este mai intensa cu mestecarea;
 • durerea este mai intensa cu alimentele care determina o crestere a productiei de saliva, cum ar fi alimentele acre.

In 48 ore de la simptomele initiale apare:

 • umflarea uneia dintre glandele salivare situate pe partea laterala a fetei, in apropierea exterioara a urechii. Este posibil ca intregul obraz sa apara umflat;
 • mai rar, copilul poate avea umflarea altor doua glande salivare, care se afla sub limba si sub Barbie.

Consultati medicul daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti semne si simptome de oreion. Boala este extrem de contagioasa. Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a suspecta oreionul, astfel incat sa puteti lua masuri pentru a evita raspandirea virusului la altii in sala de asteptare.

Intre timp:

 • odihniti-va cat mai mult posibil;
 • incercati sa usurati simptomele cu comprese reci si cu medicamente de reducere a durerii, cum ar fi ibuprofenul si acetaminofenul.

Este posibil ca o alta afectiune sa cauzeze semnele si simptomele specific oreionului. Umflarea glandelor salivare si febra ar putea indica glanda salivara blocata sau o infectie virala diferita.

Complicatiile oreionului

Oreionul poate afecta si alte organe, mai ales la pacientii in postpubertate. Aproximativ 20% dintre pacientii barbati postpuberali dezvolta inflamatie testiculara (orhita), de obicei unilaterala, durere, sensibilitate la palpare, edem, eritem si incalzire a scrotului. Poate aparea o anumita atrofie testiculara, dar productia de testosteron si fertilitatea sunt, de obicei, mentinute. La femei, afectarea gonadala (ooforita) este mai rar recunoscuta, mult mai putin dureroasa si nu reduce fertilitatea.

Meningita, de regula cu cefalee, varsaturi, redoare la ceafa si pleiocitoza LCR, apare in 1%-10% din cazuri. Encefalita, cu somnolenta, convulsii sau coma, apare la aproximativ 1/1.000 pana la 5.000 de cazuri. Aproape 50% dintre infectiile parotidiene ale SNC apar fara parotidita.

Pancreatita, de regula cu greata severa brusc instalata, varsaturi si durere epigastrica, poate aparea spre finalul primei saptamani. Aceste simptome dispar in aproximativ o saptamana, cu vindecare completa. 

Prostatita, nefrita, miocardita, mastita, poliartrita si afectarea glandelor lacrimale apar extrem de rar. Inflamatia glandelor tiroidiana si timica pot determina edem si tumefactie susprasternala, dar tumefactia sternala apare mai frecvent in urma afectarii glandei submandibulare.

Alte complicatii care pot aparea sunt:

 • pneumonia interstitiala;
 • conjunctivita;
 • nevrita optica;
 • dacrioadenita;
 • miocardita;
 • hepatita;
 • purpura trombocitopenica;
 • poliartrita migratory;
 • mielita transversa;
 • ataxia cerebeloasa;
 • sterilitate.
 • avort spontan, pentru gravidele aflate la inceput de sarcina.  

Oreion - Tratament

Diagnosticarea oreionului

Diagnsticul este, de obicei, clinic si poate fi pus numai prin simptomele sale, in special prin examinarea umflaturii fetei. 

Oreionul se suspicioneaza la pacientii cu inflamatie a glandei salivare si simptome sistemice tipice, mai ales daca au aparut cazuri noi de parotidita sau de oreion diagnosticat. Testarea de laborator nu este necesara.

Oreionul mai este suspicionat in caz de meningita aseptica sau de encefalita inexplicabile, aparute odata cu izbucnirea cazurilor noi de oreion. Punctia lombara este necesara pentru pacientii cu semne meningeale.

Diagnosticul de laborator este necesar daca boala este unilaterala recurenta, apare la pacientii imunizati anterior sau produce afectarea predominanta a tesuturilor, altele decat glandele salivare. Daca laboratorul are posibilitatea, virusul poate fi de obicei cultivat din faringe, LRC si, ocazional, din urina. Uneori, testul pentru amiliza din sange este necesar pentru a determina numarul leucocitelor. Acesta poate fi normal, dar, de obicei, arata o usoara leucopenie si neutropenie. In meningita, glucoza din LRC este, de obicei, normala, dar ocazional are valori cuprinse intre 20 si 40 mg/dL (1,1-2,2 mmol/L), ca in meningita bacteriana.

Tratamentul oreionului

Tratamentul este suportiv si este, de obicei, limitat la medicamente pentru durere si o multime de fluide. Uneori, odihna totala la pat este necesara in primele cateva zile. Adultii ar trebui sa ramana acasa de la munca timp de cinci zile dupa ce glandele incep sa se umfle. Copiii ar trebui sa ramana acasa pana cand simptomele au scazut. Atat adultii cat si copiii cu simptome de oreion ar trebui sa reduca contactul cu alte persoane care traiesc in casele lor. 

Se recomanda o dieta lejera, cu lichide in cantitate crescuta (supe, ceaiuri, apa, sucuri naturale de fructe ) si mancaruri semisolide. 

In caz de febra se recomanda administrarea de ibuprofen sau paracetamol. Pacientii pot toaleta mucoasele bucale cu gargara, administrare de solutie de glicerina cu stamicin. 

In cazul varsaturilor se administreaza metoclopramide sau emetiral, insa numai la indicatia medicului

In cazul orhitei, se pot administra corticosteroizi, dar tot numai la indicatia medicului. 

Oreionul necomplicat se vindeca, in general, desi o recadere apare rareor dupa aproximativ doua saptamani.  Prognosticul meningitei este, de obicei, bun, desi pot rezulta sechele permanente, ca surditate unilaterala (rareori bilaterala) de tip nervos sau paralizie faciala. Encefalita postinfectioasa, ataxia cerebeloasa acuta, mielita transversa si polinevrita apar rareori.

In orhita, repausul la pat si invelirea scrotului printr-o punte de leucoplast intre coapse poate diminua tensiunea sau aplicarea de comprese cu gheata amelioreaza adesea durerea. 

Bunele practici de igiena de baza, cum ar fi spalarea manuala a mainilor, acoperirea gurii atunci cand stranutul sau tusea si curatarea regulata a suprafetelor frecvent atinse, sunt, de asemenea, importante in controlul bolilor.

Profilaxia oreionului

Cel mai bun mod de a preveni oreionul este vaccinarea impotriva bolii. Majoritatea oamenilor au imunitate la oreion odata ce sunt complet vaccinati.

Imunizarea nu determina reactii locale sau sistemice semnificative si presupune doar o injectie. 

Studiile nu au aratat o legatura intre vaccinul pentru prevenirea oreionului si autism.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical