medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Rubeola

Rubeola

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre rubeolă

Rubeola sau pojarul german este o boală infecţioasă cunoscută mai ales prin erupția roșie caracteristică. Popular, este denumită “pojărel”. Această infecție poate provoca simptome ușoare sau, în unele cazuri, poate fi chiar asimptomatică.

Rubeola nu este la fel ca rujeola, dar cele două boli au în comun unele semne și simptome, cum ar fi erupția roșie.

În multe țări, infecția cu rubeolă este extrem de rară sau chiar inexistentă. Cu toate acestea, deoarece vaccinul nu este utilizat peste tot, virusul încă provoacă probleme grave pentru copiii ai căror mame sunt infectate în timpul sarcinii.

femeie tinand in palme piciorul unui bebelus cu eruptie pe piele cauzata de rubeola

Cauze

Boala este determinată de virusul rubeolic şi se răspândește prin tuse și strănut. Virusul se replică în ganglionii limfatici și în nazofaringe, tubul care face legătura între cavitatea nazală și palatul moale.

Între cinci și şapte zile de la expunere, virusul se răspândește în tot corpul prin sânge, iar simptomele apar la aproximativ 14-21 de zile de la contactul infectant.

O persoană care are rubeolă este contagioasă pentru o perioadă de până la şapte zile înainte de apariția erupției cutanate și încă şapte zile după aceea.

Factori de risc

Persoanele care nu au fost vaccinate sau nu au avut niciodată rubeolă sunt expuse riscului de a contracta această boală.

Simptome

Semnele și simptomele rubeolei sunt adesea greu de observat, mai ales la copii. Acestea pot include:

 • Febră ușoară (37,2°C – 37,8°C);
 • Dureri de cap ;
 • Nas înfundat sau care curge;
 • Ochi roșii, cu mâncărimi;
 • Ganglioni limfatici umflaţi și sensibili la baza craniului, în partea din spate a gâtului și în spatele urechilor;
 • Erupție cutanată fină, roz, care începe pe față și se răspândește rapid pe trunchi și apoi pe brațe și picioare, înainte de a dispărea în aceeași ordine;
 • Dureri la nivelul articulațiilor, în special la femeile tinere.
copil caruia i se administreaza vaccin impotriva rubeolei

Diagnosticare

Medicul specialist poate pune un diagnostic prin testarea unei probe de sânge pentru două tipuri de anticorpi. Este posibil să existe o nouă infecție cu rubeolă dacă sunt prezenți anticorpi IgM.

Atunci când un test arată că sunt prezenți anticorpi IgG anti rubeolă, acesta indică faptul că o persoană ar putea avea o infecție cu rubeolă în prezent, a avut una în trecut sau a fost vaccinată.

O persoană nu este purtătoare a virusului și nu a fost vaccinată dacă niciunul dintre anticorpi nu este prezent.

Medicul poate efectua un test pentru a detecta prezența materialului genetic al virusului într-o probă recoltată cu un tampon din nas sau din gât.

Tratament

Niciun medicament nu poate scurta perioada în care se manifestă infecția cu rubeolă, iar simptomele sunt, de obicei, suficient de ușoare pentru a nu fi necesar un tratament.

Odihna la pat și un analgezic pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

O persoană cu o infecție cu rubeolă trebuie să evite să intre în contact cu femeile care ar putea fi însărcinate și cu orice persoană care are un sistem imunitar slăbit, până la o săptămână de la apariția erupției cutanate.

Ganglionii limfatici pot fi umflați timp de şapte zile sau mai mult, iar durerile articulare pot persista pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni.


Complicaţii

Pentru majoritatea oamenilor, rubeola este o boală ușoară, fără complicații. Totuşi, unele femei care au avut rubeolă se confruntă cu artrită la nivelul degetelor, încheieturilor și genunchilor, care durează în general aproximativ o lună. În cazuri rare, rubeola poate provoca o infecție a urechii sau o inflamație a creierului.

Rubeola la o femeie gravidă, mai ales în primul trimestru, poate avea efecte severe și, în unele cazuri, fatale, asupra copilului nenăscut. Până la 90% dintre copiii născuți din mame care au avut rubeolă în primele 12 săptămâni de sarcină dezvoltă sindromul rubeolic congenital, care poate cauza una sau mai multe probleme, printre care:

 • Întârzieri în creștere;
 • Cataractă;
 • Surditate;
 • Probleme în dezvoltarea inimii (defecte cardiace congenitale);
 • Probleme în dezvoltarea altor organe, cum ar fi splina sau ficatul;
 • Probleme cu dezvoltarea mentală și învățarea.

Cel mai mare risc pentru făt este în timpul primului trimestru, dar şi expunerea mai târziu în timpul sarcinii este, de asemenea, periculoasă.

Prevenție

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este un vaccin pentru copii care protejează împotriva acestor trei boli. ROR îi face pe majoritatea oamenilor imuni la rubeolă (pe lângă rujeolă și oreion). Persoanele care au avut rubeolă sunt imune pe viață.

De obicei, prima doză de vaccin ROR se administrează când copilul are între 12 și 15 luni. O a doua doză se administrează la vârsta de 4 - 6 ani. Cu toate acestea, dacă au trecut 28 de zile de la administrarea primei doze, se poate administra o a doua doză înainte de vârsta de 4 ani.

În mod excepţional, ca măsură de limitare a efectelor unei epidemii, se poate decide, de autorităţile competente, efectuarea unei doze suplimentare sub vârsta de 12 luni.

Bibliografie

 1. “Rubella - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 2. Newman, Tim. “Why Is It Important to Avoid Rubella, or German Measles?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 10 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com
 3. “Rubella (German Measles).” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org

Echipa medicală - Boli infectioase și Pediatrie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.