Rubeola

Alte denumiri ale afectiunii:

Rujeola germana, Rujeoala de 3 zile, Pojarel, Pojarul mic

Rubeola este o infectie virala contagioasa care poate produce adenopatie, rash si, uneori, simptome constitutionale care sunt, de obicei, usoare si de scurta durata.

Rubeola in sarcina

Infectarea la inceputul sarcinii poate determina avort spontan, moarte fetala sau defecte congenitale.

Echipa medicala MedLife - Neonatologie, Pediatrie

Radu Roxana,Medic Specialist
Medic Specialist
Vaccinuri Pediatrie Galati
Dragomir Dimitrie,Medic Primar, Prof. Doctor Academician, Doctor in Sti
Medic Primar,...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 41

Rubeola - Cauze / agent infectios / factori de risc

Rubeola este produsa de un virus ARN din genul Rubivirusurilor (familia Togaviridae), virusul rubeolei, care se transmite prin picaturi respiratorii, prin contact intim sau prin aer.

Cand este contagioasa rubeola

Un pacient poate transmite rubeola in cursul unei infectii asimptomatice sau incepand cu 10 zile inainte de aparitia rashului pana la 15 zile dupa aceea. Sugarii infectati congenital pot transmite rubeola mai multe luni dupa nastere. Rubeola este mai putin contagioasa decat rujeola. Imunitatea pare a dura tot restul vietii dupa infectia naturala.

Rubeola - Simptome

Multe cazuri sunt usoare. Dupa o perioada de incubatie de 14-21 zile, apare la adulti un prodrom de 1-5 zile, de obicei constand din febra, stare generala alterata si limfadenopatie, dar poate fi minim sau absent la copii. Tumefactia sensibila la palpare a ganglionilor limfatici suboccipitali, retroarticulari si posterocervicali este caracteristica. Exista congestie faringiana la debutul bolii.

Rashul este similar celui din rujeola, dar mai putin extins. Incepe la nivelul fetei si gatului si se extinde rapid spre trunchi si extremitati. La debut poate aparea un eritem macular decolorat, mai ales la nivelul fetei. In a doua zi, devine, adesea, mai scarlatiniform (punctat), de o culoare rosiatica. Petesiile se formeaza pe palatal moale (semnul Forschheimer), ulterior unindu-se intr-un fundal rosu. Rashul dureaza 3-5 zile.

Simptomele constitutionale la copii sunt absente sau usoare si pot include stare generala alterata si artralgii ocazionale. Adultii au, de obicei, putine simptome constitutionale sau deloc, dar ocazional pot avea febra, stare generala alterata, cefalee, redoare articulara, artrita tranzitorie si rinita usoara. Febra dispare, in general, din a 2-a - a 3-a zi de la aparitia rashului.

Rubeola - Tratament

Diagnosticul rubeolei

Diagnosticul este, de obicei, clinic. Rubeoala se suspicioneaza la pacientii cu adenopatie si rash caracteristice. Diagnosticul de laborator este necesar numai pentru gravide, pacientii cu encefalita si nou-nascuti.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferential include rujeola, scarlatina, sifilisul secular, rashurile medicamentoase, eritemul infectios si mononucleoza infectioasa, ca si infectiile cu virusul Echo si Coxsackie. Infectiile cu enterovirusuri si parvovirul B19 (eritemul infectios) se pot confunda clinic.

Rubeola este diferentiata de rujeola prin rashul mai usor, mai evanescent; prin simptome constitutionale mai usoare si de scurta durata, precum si prin absenta semnului Koplik (caracteristic pentru rujeola - mici pete albicioase avand un centru gri-albastrui, care apar pe mucoasa obrajilor), fotofobiei si tusei.

In prima zi de la debut scarlatina produce, de obicei, simptome constitutionale si faringita mai severe decat rubeola.

In sifilisul secundar adenopatia nu este sensibila la palpare si rashul este, de obicei, mai intens pe palme si pe talpi. Diagnosticul de laborator al sifilisului este si el, de obicei, disponibil.

Mononucleoza infectioasa poate fi diferentiata prin faringita sa mai severa, starea generala mai deteriorata si limfocitoza atipica, precum si prin testarea anticorpilor.

Tratamentul rubeolei

Tratamentul nu este necesar, de regula. Vaccinarea este eficienta.

Tratamentul este simptomatic. Nu exista terapie specifica pentru encefalita.

Rubeola: vaccin

Vaccinul cu virus viu se administreaza de rutina.

Vaccinarea se face copiilor si tuturor persoanelor postpuberale susceptibile, mai ales studentilor, recrutilor militari, medicilor de familie, noilor emigranti si celor care lucreaza cu copii mici. Vaccinul nu trebuie administrat niciunei persoane imunosupresate. Vaccinarea de rutina se recomanda la toate mamele susceptibile imediat dupa ce au nascut. Screeningul femeilor de varsta fertile pentru anticorpi pentru rubeola si imunizarea celor susceptibile sunt, de regula, indicate. Cu toate acestea, femeile care primesc vaccinul ar trebui sa evite conceptia cel putin 28 de zile dupa aceea. Virusul din vaccin poate infecta fatul la inceputul sarcinii. Desi nu determina sindromul de rubeola congenitala, riscul de afectare fetala este estimal la ≤ 35%; folosirea vaccinului este contraindicata in timpul sarcinii.

Febra, rashul, limfadenopatia, polineuropatia, artralgia si artrita apar uneori in urma vaccinarii la copii; tumefactia articulara dureroasa este consecutiva uneori vaccinarii la adulti, mai ales la femei.