Rubeola

Alte denumiri ale afectiunii:

Rujeola germana, Rujeoala de 3 zile, Pojarel, Pojarul mic

Rubeola este o boala infectioasa, eruptiva, care apare in principal la copii, in special in colectivitatile de copii nevaccinati. Popular, rubeola este denumita “pojarel”. Boala este determinata de virusul rubeolic, care pana la introducerea vaccinarii determina epidemii iarna si primavara. Virusul rubeolic rezista la frig, dar este sensibil la caldura si solventii organici. 

Rubeola provoaca o eruptie cutanata rosie pe corp. In afara de eruptii cutanate, persoanele cu rubeola au, de obicei, febra si ganglioni limfatici umflati. Infectia se poate raspandi de la o persoana la alta prin contactul cu picaturile de la stranutul sau tusea unei persoane infectate. Acest lucru inseamna ca puteti obtine rujeola daca atingeti gura, nasul sau ochii dupa ce ati atins ceva ce a fost contaminat cu picaturi de la o persoana infectata. De asemenea, puteti obtine boala impartasind alimente sau bauturi cu cineva care este infectat.

Perioada de incubatie este de 14-21 de zile dar infectia se transmite inainte de aparitia simptomelor. Virusul se poate detecta in faringe cu 5-7 zile inainte de aparitia simptomelor si 7-10 zile dupa aparitia eruptiei. Perioada de maxima contagiozitate este in momentul aparitiei eruptiei.

Rubeola dispare de regula in decurs de o saptamana, chiar si fara tratament. Cu toate acestea, poate fi o afectiune grava la femeile gravide (rubeola congenitala) deoarece poate provoca sindromul rubeolic congenital la fat. Acesta poate intrerupe dezvoltarea copilului si poate cauza defecte grave la nastere, cum ar fi anomalii ale inimii, surditate si leziuni ale creierului. Este important sa primiti imediat tratament daca sunteti insarcinata si banuiti ca aveti rubeola.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie pediatrica, Pediatrie

Istrate (Rasnoveanu) Victoria,Medic Specialist
Medic Specialist
Petrescu Olimpia-Mihaela,Medic primar
Medic primar
Badea Ana Maria,Medci Specialist
Medci Specialist
Medic Primar
 •  
 • 1 of 30

Rubeola - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele rubeolei

Rubeola este produsa de un virus ARN din genul Rubivirusurilor (familia Togaviridae), virusul rubeolei, care se transmite prin picaturi respiratorii, prin contact intim sau prin aer.

Un pacient poate transmite rubeola in cursul unei infectii asimptomatice sau incepand cu 10 zile inainte de aparitia rash-ului pana la 15 zile dupa aceea. Sugarii infectati congenital pot transmite rubeola mai multe luni dupa nastere. 

O forma grava de rubeola este reprezentata de RUBEOLA CONGENITALA.

Rubeola congenitala apare atunci cand mama este infectata cu virusul rubeolic, in primul trimestru de sarcina. Virusul se transmite de la mama la fat, prin placenta si determina numeroase malformatii congenitale si avort spontan. Daca mama este infectata in prima luna de sarcina, riscul de nastere cu malformatii este de 100%. Daca mama este infectata dupa luna a III-a de sarcina, riscul de nastere cu malformatii este de 20%. Malformatiile congenitale determinate de rubeola congenitala sunt:

 • cataracta congenitala;
 • malformatii cardiace;
 • malformatii osoase;
 • malformatii digestive si musculare;
 • surditatea;
 • afectarea hematologica;
 • retard psihomotor.

Rubeola - Simptome

Simptomele rubeolei

Simptomele rubeolei sunt adesea atat de usoare incat sunt greu de observat. Atunci cand acestea apar, simptomele se dezvolta de obicei in doua-trei saptamani dupa expunerea initiala la virus. 

Multe cazuri sunt usoare. Dupa o perioada de incubatie de 14-21 zile, apare la adulti un prodrom de 1-5 zile, de obicei constand din febra, stare generala alterata si limfadenopatie, dar poate fi minim sau absent la copii. Tumefactia sensibila la palpare a ganglionilor limfatici suboccipitali, retroarticulari si posterocervicali este caracteristica. Exista congestie faringiana la debutul bolii.

Rash-ul este similar celui din rujeola, dar mai putin extins. Incepe la nivelul fetei si gatului si se extinde rapid spre trunchi si extremitati. La debut poate aparea un eritem macular decolorat, mai ales la nivelul fetei. In a doua zi, devine, adesea, mai scarlatiniform (punctat), de o culoare rosiatica. Petesiile se formeaza pe palatal moale (semnul Forschheimer), ulterior unindu-se intr-un fundal rosu. Rash-ul dureaza 3-5 zile. 

Simptomele constitutionale la copii sunt absente sau usoare si pot include stare generala alterata si artralgii ocazionale. Adultii au, de obicei, putine simptome constitutionale sau deloc, dar ocazional pot avea febra, stare generala alterata, cefalee, redoare articulara, artrita tranzitorie si rinita usoara. Febra dispare, in general, din a doua - a treia zi de la aparitia rashului.

Complicatiile rubeolei

 • artrita rubeolica;
 • purpura trombocitopenica;
 • encefalita;
 • encefalomielita.

In cazuri rare, rubeola poate duce la infectii ale urechii si umflaturi ale creierului. 

Rubeola - Tratament

Diagnosticarea rubeolei

Deoarece virusul rubeolei pare similar cu alte virusuri care provoaca eruptii cutanate, medicul dumneavoastra va va confirma diagnosticul cu un test de sange. Acest lucru poate verifica prezenta diferitelor tipuri de anticorpi rubeolici in sange. Anticorpii sunt proteine care recunosc si distrug substantele nocive, cum ar fi virusurile si bacteriile. Rezultatele testelor pot indica daca aveti in prezent virusul sau sunteti imun la acesta.

Diagnostic diferentiat pentru rubeola

Diagnosticul diferential include rujeola, scarlatina, sifilisul secular, rash-urile medicamentoase, eritemul infectios si mononucleoza infectioasa, ca si infectiile cu virusul Echo si Coxsackie. Infectiile cu enterovirusuri si parvovirul B19 (eritemul infectios) se pot confunda clinic.

Rubeola este diferentiata de rujeola prin rash-ul mai usor, mai evanescent, prin simptome constitutionale mai usoare si de scurta durata, precum si prin absenta semnului Koplik (caracteristic pentru rujeola - mici pete albicioase avand un centru gri-albastrui, care apar pe mucoasa obrajilor), fotofobiei si tusei.

In prima zi de la debut scarlatina produce, de obicei, simptome constitutionale si faringita mai severe decat rubeola.

In sifilisul secundar adenopatia nu este sensibila la palpare si rash-ul este, de obicei, mai intens pe palme si pe talpi. Diagnosticul de laborator al sifilisului este si el, de obicei, disponibil.

Mononucleoza infectioasa poate fi diferentiata prin faringita sa mai severa, starea generala mai deteriorata si limfocitoza atipica, precum si prin testarea anticorpilor.

Tratamentul rubeolei

Cele mai multe cazuri de rubeola sunt tratate acasa. Medicul dvs. va poate spune sa va odihniti in pat si sa luati acetaminofen care va poate ajuta sa scada disconfortul de febra si dureri. De asemenea, va recomandam sa ramaneti acasa de la serviciu sau la scoala pentru a preveni raspandirea virusului la altii. 

Femeile gravide pot fi tratate cu anticorpi denumiti globulina hiperimuna care pot lupta impotriva virusului. Acest lucru va poate ajuta sa reduceti simptomele. Cu toate acestea, exista inca o sansa ca bebelusul dumneavoastra sa dezvolte sindrom congenital de rubeola. Bebelusii care se nasc cu rubeola congenitala vor necesita tratament de la o echipa de specialisti. 

Rubeola - Preventie

Prevenirea infectarii cu rubeola

Pentru majoritatea oamenilor, vaccinarea este o modalitate sigura si eficienta de prevenire a rubeolei. Vaccinul rubeolic este in mod obisnuit combinat cu vaccinuri pentru rujeola si oreionul, precum si pentru varicella. 

Vaccinarea se face copiilor si tuturor persoanelor postpuberale susceptibile, mai ales studentilor, recrutilor militari, medicilor de familie, noilor emigranti si celor care lucreaza cu copii mici. Vaccinul nu trebuie administrat niciunei persoane imunosupresate. 

Vaccinarea de rutina se recomanda la toate mamele susceptibile imediat dupa ce au nascut. Screeningul femeilor de varsta fertile pentru anticorpi pentru rubeola si imunizarea celor susceptibile sunt, de regula, indicate. Cu toate acestea, femeile care primesc vaccinul ar trebui sa evite conceptia cel putin 28 de zile dupa aceea. Virusul din vaccin poate infecta fatul la inceputul sarcinii. Desi nu determina sindromul de rubeola congenitala, riscul de afectare fetala este estimal la ≤ 35%. Folosirea vaccinului este contraindicata in timpul sarcinii.

De ce ar trebui copilul sa fie vaccinat?

 • Vaccinul protejeaza copilul impotriva rubeolei, o boala potential grava, precum si rujeola si oreionul.
 • Impiedica copilul sa raspandeasca rubeola la o femeie insarcinata a carui copil nenascut ar putea dezvolta malformatii grave la nastere sau sa moara daca mama contacteaza rubeola;
 • Impiedica copilul sa sufere de eruptie cutanata si febra de la rubeola.

Este vaccinarea sigura?

Da. Vaccinul este foarte sigur si eficient in prevenirea rujeolei, oreionului si rubeolei. Desigur, ca orice alt medicament, vaccinul poate avea efecte secundare. 

Care sunt efectele secundare?

Majoritatea copiilor nu au efecte secundare de la vaccin. Reactiile adverse care apar in mod obisnuit sunt foarte usoare, cum ar fi febra, eruptie cutanata, durere sau umflare in zona in care s-a administrat vaccinul sau durere si rigiditate temporara in articulatii (mai ales la adolescenti si adulti). Reactiile adverse mai grave sunt rare. Acestea pot include febra mare care ar putea provoca convulsii.

Exista o legatura intre vaccinare si autism?

Nu. Oamenii de stiinta nu au gasit nicio legatura vaccinul impotriva rubeolei si autism.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical