echipa medicala chirurgie robotica Brainlab Loop-X & Cirq

Chirurgie robotică Brainlab Loop-X & Cirq

Cea mai nouă tehnologie în practica neurochirurgicală disponibilă în acest moment pe piața medicală internațională

Despre Chirurgia Robotică Brainlab Loop‑X & Cirq

Spitalul MedLife Humanitas este dotat cu cea mai nouă tehnologie în practica neurochirurgicală disponibilă în acest moment pe piața medicală internațională: sistemul de imagistică robotică mobilă, augmentare virtuală și chirurgie robotică, Brainlab Loop-X & Cirq.

Cu ajutorul suitei de imagistică robotică mobilă și chirurgie robotică se poate efectua o gamă extinsă de intervenții chirurgicale minim invazive și de complexitate ridicată, atât în sfera patologiei spinale (tumori spinale, diformități, patologia degenerativă, traumatisme) cât și în sfera patologiei cerebrale (neuro-oncologie, neurochirurgie funcțională și chirurgia epilepsiei).

Printre beneficiile chirurgiei robotice se numără o precizie extrem de ridicată a intervențiilor chirurgicale, posibilitatea de a rezolva cazuri complexe cu o mai mare siguranță pentru pacient (unele cazuri fiind extrem de dificil de rezolvat prin chirurgie clasică), cu mai puține complicații, cu rezultate mai bune pentru pacient, cu o recuperare mai rapidă a acestuia și reluarea activităților cotidiene într‑un timp mai scurt, datorită faptului că se reduce invazivitatea procedurii chirurgicale.

Despre robotul Brainlab Loop‑X & Cirq

În cadrul departamentului de Neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas, abordăm orice patologie cerebro‑spinală datorită unei echipe pluridisciplinare, formată din medici neurochirurgi, neurologi, și medici de anestezie și terapie intensivă. Datorită faptului că în echipa chirurgicală pot fi incluși și medici chirurgi de pe alte specialități atunci când este nevoie, oferim un tratament multidisciplinar complex. Atunci când cei mai experimentați chirurgi se unesc pentru a rezolva cazuri chirurgicale complicate, când dispun de cea mai modernă dotare medicală, la nivelul unor centre de excelență din Europa, și când au suportul asistenților medicali din blocul operator, terapie intensivă și secție medicală pentru cea mai bună îngrijire pre și postoperatorie, sunt îndeplinite toate criteriile  pentru o intervenție de succes.

În practica neurochirurgiei moderne, la nivel mondial, a devenit de neconceput tratarea anumitor patologii cranio-spinale fără sprijinul sistemelor de neuronavigație și chirurgie robotică.

bratul robotic Cirq
Brațul robotic Cirq

Brațul robotic (Cirq) are rolul de a se poziționa, într-o manieră foarte exactă, pe o anumită traiectorie prestabilită și permite inserția în siguranță a diverselor tipuri de implanturi - șuruburi și instrumentar endoscopic în chirurgia spinală, drenaje, electrozi etc în patologia cerebrală. Astfel se evită structuri critice (nervi, vase de sânge, etc.) care, odată lezate, pot provoca daune ireversibile și complicații de lungă durată.

Sistemul robotic crește siguranța actului chirurgical, care mai ales în cazurile unei anatomii particulare datorate unei boli (de exemplu diformitatea spinală), poate reprezenta o provocare extremă.

Sistemul de neuronavigatie
Stația de Neuronavigație

Sistemul de neuronavigație integrează diversele investigații imagistice ale pacientului (RMN/CT) cu anatomia de suprafață a pacientului, permițând chirurgului să vizualizeze tridimensional elementele anatomice din profunzime. Astfel se creează o hartă tridimensională a creierului, coloanei vertebrale și a măduvei spinării. În chirurgia cranio‑cerebrală sistemul de neuronavigație permite vizualizarea anatomiei și a patologiei foarte exact, permițând abordarea minim invazivă a unor structuri profunde, cu riscuri considerabil reduse pentru pacient și echipa chirurgicală.

Sistemul de ochelari de realitate augmentata
Ochelari pentru realitate augmentată și simulare

Sistemul de ochelari de realitate augmentată, permite “navigarea” hărții generate 3D de către sistemul Brainlab din investigațiile IRM sau CT preoperatorii. Permit o “călătorie“ în interiorul corpului uman și vizualizarea directă a patologiei, ceea ce permite medicului să planifice operația cu o mai mare precizie și pacientului să aibă o înțelegere aprofundată a patologiei sale, prin folosirea acestui sistem în timpul consultului preoperator.

Sistemul de fluoroscopie
Sistemul de Fluroscopie modern de tip O-arm ( Loop-X)

Sistemul de Fluoroscopie de tip O-arm 3D (Loop‑X) este un sistem modern de livrare a razelor X care este absolut necesar pentru achiziția imaginilor preoperatorii și intraoperatorii și reconstrucția imaginilor 3D, necesare sistemului integrat de neuronavigație și sistem robotic.

Chirurgia spinală modernă nu poate fi practicată în siguranță fără achiziția de imagini radiografice preoperatorii și intraoperatorii necesare pentru localizarea exactă a nivelului vertebral, vizualizarea patologiei (tumora, fractura, diformitate) și pentru inserția implanturilor (de exemplu șuruburi sau proteze discale sau de corp vertebral). În plus, integrarea sa cu sistemul de neuronavigație face ca administrarea de radiații să fie necesară doar pentru crearea hărții inițiale tridimensionale și pentru controlul postoperator, această hartă putând fi ulterior folosită în locul administrării repetate de radiații de control intraoperator. În plus, imaginile generate sunt echivalente unui examen CT, această examinare nemaifiind necesară pentru controlul postoperator. Datorită acestuia, dozele de raze X, nocive atât pentru pacient cât și pentru echipa chirurgicală, sunt minimizate față de chirurgia spinală clasică.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.