Radiologie

Radiologia la MedLife

Cele mai bune servicii de imagistică medicală, medici specialiști și tehnologii moderne.

Solicită o programare

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Sistemul Medical MedLife SA în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.

Despre radiologie la MedLife

Radiologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu utilizarea imaginilor pentru diagnosticarea și tratarea bolilor. Aceasta implică utilizarea diferitelor tehnici de imagistică medicală, cum ar fi radiografia, tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), ecografia și alte metode, pentru a vizualiza structurile interne ale corpului uman.

radiologie

 

Ce este radiologia

Radiologia este folosită pentru a detecta afecțiuni precum fracturi, tumori, infecții și multe altele, oferind informații valoroase pentru medici în procesul de diagnostic și tratament al pacienților. De asemenea, radiologia poate fi folosită în intervenții minim invazive, precum radiologie intervențională, pentru tratamentul unor afecțiuni. Este o disciplină esențială în medicină și are multiple aplicații în diverse specialități medicale.

Beneficii

Radiologia are numeroase beneficii în domeniul medical, dintre care pot fi evidențiate patru importante:

icon diagnostic
Diagnostic precis

Radiologia oferă imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului, permițând medicilor să detecteze și să diagnosticheze afecțiuni și boli într-un stadiu incipient. Acest lucru poate duce la tratamente mai eficiente și la îmbunătățirea prognosticului pacienților.

icon monitorizare
Monitorizarea bolilor

Imagistica medicală radiologică este utilă pentru monitorizarea evoluției bolilor în timp. De exemplu, în cazul cancerului, radiologia poate ajuta la urmărirea dimensiunii tumorilor și la evaluarea răspunsului la tratament.

icon ghidare
Ghidare în proceduri medicale

Radiologia poate fi folosită pentru a ghida medicii în timpul procedurilor medicale precum intervenții chirurgicale minim invazive sau biopsii. Acest lucru reduce riscul de complicații și crește precizia procedurilor.

icon radiatieLow
Evitarea expunerii la radiații

Cu tehnologiile moderne, precum radiografia digitală și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), se pot obține imagini de calitate ridicată cu doze de radiații reduse sau fără expunere la radiații ionizante, ceea ce este benefic pentru pacienți.

Aceste beneficii fac din radiologie o unealtă esențială în diagnosticarea și tratamentul pacienților, contribuind la îmbunătățirea calității îngrijirii medicale.

Cum decurge o investigație radiologică

Investigațiile radiologice pot varia în funcție de tipul de tehnică folosită și de zona corpului care trebuie examinată. Cu toate acestea, iată o descriere generală a modului în care decurge o investigație radiologică:

Programarea și pregătirea

Pacientul este programat pentru investigația radiologică de către medicul curant sau de către specialistul în imagistică medicală. În funcție de tipul de investigație și de zona care trebuie examinată, pot exista instrucțiuni specifice de pregătire, cum ar fi postul alimentar înainte de o investigație abdominală sau administrarea unui agent de contrast oral sau intravenos.

Sosirea la centrul de imagistică

Pacientul ajunge la centrul de imagistică medicală în ziua programată pentru investigație. Este posibil ca personalul să discute cu pacientul despre istoricul medical și eventualele alergii la contrast sau alte probleme de sănătate.

Echipamentul radiologic

Pacientul este condus în sala de examinare, unde se află echipamentul radiologic specific pentru tipul de investigație. În unele cazuri, pacientului i se poate cere să îmbrace o vestă sau o haină specială pentru a evita interferențele cu echipamentul sau pentru a minimiza expunerea la radiații.

Poziționarea și imaginile

Personalul medical instruiește pacientul să se poziționeze corect pe masă sau în aparatul de imagistică. Radiologul sau tehnicianul de radiologie poate face ajustări pentru a asigura că zona dorită este în centrul imaginii. În timpul examinării, pacientul trebuie să rămână cât mai nemișcat posibil pentru a evita imagini neclare.

Obținerea imaginilor

Radiologul sau tehnicianul de radiologie va controla echipamentul pentru a obține imaginile necesare. Pot fi necesare poziții diferite sau serii de imagini pentru a examina zona în detaliu.

Finalizarea investigației

După ce imaginile necesare sunt obținute, pacientul poate fi eliberat și, în funcție de procedură, poate reveni la activitățile normale sau poate fi monitorizat pentru eventuale reacții adverse la contrast.

Interpretarea și raportarea rezultatelor

Imaginile sunt interpretate de un radiolog, iar rezultatele sunt raportate medicului trimițător, care va discuta ulterior cu pacientul și va stabili un plan de tratament, dacă este necesar. Este important să menționați orice alergii sau probleme de sănătate anterioare personalului de la centrul de imagistică pentru a asigura o investigație sigură și eficientă.

La MedLife, îmbinăm serviciile medicale integrate cu profesionalismul, grija și responsabilitatea personalului medical. Pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de pacienți, oferim acces la o gamă largă de specialități medicale. Vă invităm să consultați lista de specialități, dar și unitățile medicale unde acestea sunt disponibile!

Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife disponibilă în Google Play și App Store sau printr-un apel telefonic la numerele dedicate din București și din țară.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.