Radioterapia

Radioterapia - Tehnică imagistică cu radiații ionizante

Solicită o programare

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Sistemul Medical MedLife SA în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.

Ce este radioterapia

Radiațiile ionizante au aplicații largi în medicină, fiind folosite pentru a diagnostica și trata diverse boli.

Ce sunt radiațiile? Radiația reprezintă energia emisă de o sursă și transmisă prin spațiu sub formă de unde sau particule. Pe lângă radiațiile ionizante, mai există și radiații neionizante. În radioterapie, radiațiile ionizante sunt utilizate pentru a ucide celulele canceroase sau a încetini creșterea acestora. Cel mai adesea, în acest scop sunt folosite razele X.

Există mai multe tipuri sau tehnici de radioterapie, cele mai frecvent folosite fiind radioterapia internă, cea externă și cea metabolică.

medici si pacient radioterapie

Radioterapie internă

Numită și brahiterapie, radioterapia internă presupune plasarea, temporar sau permanent, în interiorul corpului pacientului, în apropierea tumorii, a unor surse de iradiere. Acest lucru permite utilizarea unor doze mai mari de radiații pentru a trata o zonă mai mică. Avantajul brahiterapiei este că țesutul sănătos va fi mai puțin afectat în timpul iradierii. Este folosită adesea pentru a trata cancerul de cap și gât, cel de sân, cervical, de prostată sau cel ocular.

Radioterapie externă

Este metoda cea mai frecvent folosită. În acest caz, un aparat de radioterapie aflat în apropierea pacientului va trimite fascicule de radiații în zona tumorii și a țesuturilor din jurul acesteia. Se pot folosi mai multe tipuri de radioterapie externă, iar printre acestea se numără și tomoterapia, o tehnică inovatoare de tratament a cancerului, adresată întregii patologii oncologice cu indicații de radioterapie. Aceasta combină într-un singur aparat un sistem imagistic de tomografie computerizată (CT) și un dispozitiv de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT).

Radioterapie metabolică

Acest tip de radioterapie presupune introducerea în interiorul organismului, prin înghițire, injecție sau perfuzie, a unui lichid radioactiv ce va distruge celulele canceroase. Este folosită în principal pentru tratarea anumitor tipuri de cancer tiroidian.

Beneficii

Radioterapia poate fi folosită pentru:

Tratarea cancerului

Tratarea cancerului
(radioterapie curativă)

Ameliorarea simptomelor

Ameliorarea
simptomelor
, atunci când vindecarea nu este posibilă (radioterapie paliativă)

Sporirea eficienței

Sporirea eficienței altor
metode de tratament

(radioterapia neo-adjuvantă); poate fi combinată cu chimioterapia sau folosită înaintea intervenției chirurgicale de îndepărtare a unei tumori

Reducerea riscului

Reducerea riscului de recidivă a cancerului (radioterapia adjuvantă); de exemplu, radioterapia la sân este folosită cel mai adesea ca terapia adjuvantă și mai rar înainte de operație sau ca tratament exclusiv

La MedLife, îmbinăm serviciile medicale integrate cu profesionalismul, grija și responsabilitatea personalului medical. Pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de pacienți, oferim acces la o gamă largă de specialități medicale. Vă invităm să consultați lista de specialități, dar și unitățile medicale unde acestea sunt disponibile!

Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife disponibilă în Google Play și App Store sau printr-un apel telefonic la numerele dedicate din București și din țară.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.